sikkens vakschilders
klantscore 8.7
de betere schilder

Snel een prijs ontvangen?

 • Kostenloos
 • Vrijblijvend
 • 8,7/10 beoordeling

Kozijnen schilderen

Je kozijnen laten schilderen? Het is een heel klusje, maar bij voorkeur laat je dit werkje geregeld uitvoeren om ze in optimale staat te houden. Zowel binnen als buiten kan het nodig zijn je kozijnen te laten schilderen. Om de 5 jaar is een aardig gemiddelde.

Bij het laten schilderen van kozijnen komt best wel wat kijken. Niet dat het de zwaarste schilderklus is, maar een goede voorbereiding kan je wel helpen. Uiteraard is de staat van het verfwerk belangrijk om in te schatten hoelang het schilderen van kozijnen in beslag gaat nemen en wat het gaat kosten. Weet dat je om de paar jaar je kozijnen toch wel van een likje verf moet laten voorzien. Zeker houten kozijnen vergen wel wat onderhoud. Wij geven je alvast heel wat tips mee, zodat je tijdig kunt ingrijpen.

Het schilderen van kozijnen is een standaardklusje voor een professionele schilder, maar je onderschat het maar beter niet. Wil je je kozijnen professioneel onder handen laten nemen, kies dan voor een schilder met ervaring en vergelijk offertes. Een goede schilder werkt volgens een vast proces en hanteert scherpe tarieven voor het schilderen van kozijnen. Voor een budget tussen de 30 en 40 euro per uur moet je in principe je kozijnen kunnen laten schilderen door een gespecialiseerde vakman.

Welke soorten kozijnen zijn er?

Raamkozijnen heb je binnen en buiten. Maar naast dat feit zijn er ook kozijnen in verschillende materialen die allemaal een andere aanpak vergen. Wij zetten even de belangrijkste materialen op een rijtje:

 • Kunststof kozijnen
  Deze kozijnen zijn veruit het populairst. Logisch, ze gaan lang mee, zijn weersbestendig en vaak niet al te duur. Als je dit kozijn goed onderhoud gaat het makkelijk 50 jaar mee. Bovendien isoleren deze kozijnen uitstekend en zijn ze recycleerbaar. Vaak blijkt een kunststof kozijn de voordeligste keuze en vergt dit type kozijn amper onderhoud. Het design kies je grotendeels zelf en ook schilderen moet maar sporadisch gebeuren, tenzij je van kleurtje wil wisselen.
 • Houten kozijnen
  Warm en authentiek, dé kenmerken van houten kozijnen. Let wel: ze vergen meer onderhoud en schilderwerk. Als je houten kozijnen voor buiten wil, kies je best voor hardhout. Die gaan makkelijk 50 jaar mee als je je kozijnen geregeld schildert en laat onderhouden. Houten kozijnen isoleren goed, gaan lang mee en zorgen voor een authentieke uitstraling. Vaak zijn ze wel net iets duurder en ook op het vlak van onderhoud komt er meer bij kijken. Deze kozijnen laat je toch best om de 5 jaar schilderen. Bij houtrot kun je ook maar beter snel ingrijpen anders kan de schade oplopen.
 • Aluminium kozijnen
  Kies je voor aluminium kozijnen dan hoef je je weinig zorgen te maken op het vlak van onderhoud. Het gaat om sterk materiaal waar je amper naar moet omkijken. Qua isolatie heeft het materiaal de voorbije jaren een serieuze inhaalbeweging gemaakt. Het schilderen van deze kozijnen is in principe niet nodig.

Hoe gaat kozijnen schilderen in zijn werk

Een professionele schilder zal min of meer volgens het onderstaande stappenplan te werk gaan bij het schilderen van de kozijnen.

 1. Hij ontvet de oude verflaag met een goede verfreiniger. Afwassen met schoon water en laten drogen.
 2. Vervolgens wordt de oude laag afgeschuurd. Oude verf kun je er met een verfkrabber afhalen. Soms kan het nodig zijn om de volledige oude verflaag te verwijderen. Gebruik hier afbijtmiddel voor.
 3. Spoel het geheel goed na met water om te voorkomen dat er afbijtresten blijven zitten.
 4. Is de verflaag nog netjes, dan kan er onmiddellijk geschuurd worden. De schilder zal de juiste korrel gebruiken naargelang de staat van de verf. Meerdere keren schuren kan nodig zijn.
 5. Vervolgens weer goed schoonmaken en stofvrij maken.
 6. Het afplakken van de ruit is bij het schilderen van een kozijn natuurlijk nodig. Zo hoef je de verf niet van de ruiten te verwijderen. Kwalitatieve verftape voorkomt dit. Een deftige schilder zal de tape na het schilderen van de kozijnen snel verwijderen, zo krijg je immers het beste resultaat en een mooie strakke lijn.
 7. Grondverf kan nodig zijn. Wil je echt van kleur switchen dan is grondverf altijd noodzakelijk. Zo zal de uiteindelijke kleur beter dekken. Na de grondverf zal de schilder het geheel weer even opschuren.
 8. Eventuele oneffenheden kunnen geplamuurd worden. Ook nu kun je best weer even een laag grondverf laten voorzien.
 9. Dan is het tijd voor het uiteindelijke schilderwerk. Een professionele schilder gebruikt het aangepaste materiaal en gebruikt de juiste technieken. Na het drogen kan er nog wat gecorrigeerd worden. Kleine onregelmatigheden in de verf worden nu weggewerkt.
 10. Een vakkundige schilder zal twee lagen verf voorzien, dit geeft een beter resultaat. De glans is beter en de kleur voller.

Niet elke schilder zal op deze manier werken en verschillende wegen leiden naar Rome. Een professionele schilder weet hoe hij kozijnen moet schilderen. Zoals je merkt komt er bij het schilderen van kozijnen heel wat kijken en moet er niet enkel geverfd worden. Er kan behoorlijk wat tijd inkruipen, een betaalbare schilder vinden is dus de boodschap.

De levensduur van je kozijnen verlengen

Wil je heel wat jaren van je kozijnen en het schilderwerk genieten, dan zijn er wel wat tips om rekening mee te houden. Zeker als je over houten kozijnen beschikt kun je maar beter rekening houden met de volgende tips:

 • Houd je kozijnen schoon
  Lap je je ramen, neem de kozijnen dan mee. Gewoon reinigingsmiddel is ideaal.
 • Kies een goede houtsoort
  In principe kan een kozijn uit elke houtsoort gemaakt worden, maar kies je voor hardhout, dan kun je jaren verder. Bij voorkeur kies je voor duurzaamheidsklasse 1.
 • Schilder om de 5 jaar

Idealiter schilder je je kozijnen om de drie jaar, maar zeker om de 5 jaar.

Zit je met aluminium kozijnen, dan kunnen we deze tips meegeven:

Ook bij aluminium kozijnen loont goed onderhoud. Regelmatig schoonmaken met een sopje dus. Zo krijgen zuren geen kans. Minimaal twee keer op het jaar je kozijnen reinigen is sowieso nodig, maar beter nog doe je het elk kwartaal.

Je aluminium kozijnen preventief behandelen zodat ze minder stof aantrekken is ook verstandig. Er zijn vuilafstotende shampoos op de markt en ook alumiumwas kan een oplossing bieden.

Verder loont het ook altijd de moeite om de bewegende delen af te stellen en de scharnieren te reinigen met een borsteltje. Een niet vet smeermiddel laat alles soepel draaien.

Besparen op een schilder

Wil je besparen op een schilder bij het schilderen van je kozijnen? Dan zijn er drie mogelijkheden. Je kunt zelf de handen uit de mouwen steken, maar zoals je al gemerkt zal hebben is schilderen best een intensief klusje waar heel wat tijd in gaat zitten. Heb je tijd, dan kan dit een optie zijn, maar je hebt ook kwalitatief materiaal nodig. Een andere mogelijkheid is om de voorbereidende werken op jou te nemen het schilderen van je kozijnen aan een professional over te laten. Zo bespaart je schilder aardig wat tijd en jij heel wat geld. Het spreekt voor zich dat het schilderwerk staat of valt bij de voorbereiding, dus pak dit grondig aan. Wil je toch met een professional werken, dan kun je ook besparen op je schilder door meerdere offertes aan te vragen. Zo kun je de prijzen van verschillende schilders tegen elkaar afwegen. Niet elke schilder vraag evenveel voor het schilderen van kozijnen. Zoals eerder aangehaald moet je een kwalitatieve schilder kunnen vinden voor een kostprijs tussen de 30 en 40 euro per uur. Vaak komen hier nog wel verplaatsing- en onkosten bovenop. Houd dus rekening met de totaalprijs en bekijk elke offerte grondig. Verlies zeker de kleine lettertjes niet uit het oog.

 Vraag vandaag nog je offerte aan.

Ben je op zoek naar een vakman die tegen een scherpe prijs je kozijnen komt schilderen? Vraag vandaag dan nog hier je offerte aan. Niet alleen ben je zeker van de voordeligste prijs, je doet ook beroep op een vakman en de offerte is geheel vrijblijvend. Door voor ons te kiezen, kun je tot maar liefst 40% besparen op het schilderen van je kozijen, wat mooi meegenomen is. Het kost niets, dus waarom zou je het niet doen. Vraag vandaag nog je offerte aan!

Gratis prijsopgave