Sinds 1988

Buitenmuur schilderen

Als de buitenmuren of gevels van uw woning opnieuw geschilderd moeten worden is de m² prijs die u moet betalen aan de schilder erg belangrijk.

Wij als erkend schildersbedrijf uit Amsterdam krijgen regelmatig vragen over de prijzen van het schilderen van buitenmuren. Denk hierbij aan:

  • In welke kleur kan ik mijn buitenmuur laten schilderen?
  • Wat kost buitenmuren laten schilderen per m²?
  • Hoe kan je een gevel het beste schilderen?

Talloze vragen waar wij in dit artikel dieper op in zullen duiken. Kunnen uw muren wel een opknapbeurt gebruiken? Dan zit u met dit artikel helemaal goed.

Buiten muur schilderen

Een nieuw likje verf kan het verschil maken. Uw woning krijgt zo een nieuwe uitstraling. Wat zijn de kosten per m²? En wat voor verf heeft u nodig? Wij zochten het voor u uit.

Hier leest u alles over de kosten van het schilderen van buitenmuren, over de verf voor buitenmuren en over het gehele buitenschilderwerk van uw huis.

Wij weten dat de buitenmuren hét visitekaartje afgeven van uw woning. Reden genoeg om een aantal dingen uit te zoeken:

  • Wat kost een buitenmuur schilderen?
  • Hoeveel kost het om een buiten opnieuw te laten schilderen door een schilder?
  • Wat is de prijs voor een gevel laten schilderen? Is een buitenmuur schilderen duur?

Op de laatste vraag kunnen wij alvast een antwoord geven: een buitenmuur schilderen is niet goedkoop, maar het hoeft ook zeker niet duur te zijn. Het zit ‘m vooral in de verf.

De buitenverf is namelijk een stuk duurder dan de verf voor binnen. Toch zijn er verschillende manieren om de prijs laag te houden.

De kosten van buitenschilderwerk en een buitenmuur verven kunnen enorm uiteenlopen. Het ene schildersbedrijf vraagt meer dan het andere schildersbedrijf voor het schilderen van een buitenmuur.

Wij van de Schilder-Concurrent vinden dat u recht heeft op een mooie en eerlijke prijs voor de beste kwaliteit voor het verven van een buitenmuur.

De buitenmuren van uw woning krijgt te maken met allerlei weersomstandigheden; sneeuw, regen, hitte. Het zijn allemaal factoren die uw gevel kunnen laten verweren.

Of uw muren nou gemaakt zijn van baksteen, stucwerk, hout of beton. Een nieuwe laag verf maakt altijd het verschil. Voor iedere ondergrond is er een oplossing. Wij laten u graag deze oplossingen zien.

Kosten buitenmuur schilderen

Het is goed om het buitenwerk van uw huis met regelmaat te laten onderhouden. U wilt uiteraard dat uw huis er tip-top uitziet. Wat kost de buitenmuren van een huis opnieuw laten schilderen?

Dit kan op verschillende manier berekend worden. Zo kan de schilder een prijs per vierkante meter van de buitenmuur berekenen, of per uur berekenen. Maar ook een prijs voor het gehele project is mogelijk.

De prijzen voor het laten overschilderen van de buitenmuren liggen tussen 9,- euro en de 21,- euro per m². Dit is wel exclusief de btw en inclusief de materiaalkosten. Zoals u ziet lopen de kosten nogal uiteen.

Dit kan te maken hebben met verscheidene factoren. Bijvoorbeeld het type verf wat u gebruikt voor de buitenmuur, maar ook de ondergrond heeft hier invloed en uiteraard de staat van de muren van uw woning.

Dit heeft dan weer invloed op de voorbereidingen die moeten worden getroffen voor het schilderwerk vooraf.

Net hadden we het al even over het uurtarief van een schilder. Het is mogelijk om een uurtarief met de buitenschilder af te spreken. Een erkende en professionele schilder kost ongeveer 33,- euro per uur.

Daar bovenop komt dan nog wel de kostprijs van het materiaal wat nodig is voor de schilderklus.

U kunt ook een prijs vooraf afspreken met de schilder. Dit horen wij veel, als wij kijken naar de offerte aanvragen. Zo heb je een stukje vastigheid en duidelijkheid.

buitenmuur-schilderen
Buitenmuur helemaal geschilderd

Buitenmuur laten schilderen

Het is handig om een buitenmuur om de zes jaar te laten schilderen. De gevel krijgt met veel omstandigheden te maken dit heeft invloed op het schilderwerk en de kleuren.

De buitenmuren moeten uw huis beschermen tegen alle invloeden van buitenaf. Daarom is het belangrijk om de gevel om de zoveel jaren te overschilderen.

Doet u dat niet? Dan kan u last krijgen van vocht, kleuren die lelijk worden en onvoldoende bescherming van de muren.

Een vette muur overschilderen is zinloos en niet mogelijk. Daarom is het belangrijk om de buitenmuur voor de schildersklus schoon te maken en te ontvetten.

Hierna kan pas de grondverf worden aangebracht. Na het drogen van de grondverf kunt u de muren af laten lakken met de kleur naar uw voorkeur. Alle kleuren zijn hierin mogelijk.

Type verf gevel

Dit luistert heel nauw. Niet iedere verfsoort is geschikt voor de buitenmuren. Een aantal factoren zijn heel belangrijk, deze moeten in de verf zitten; de verf moet waterdicht zijn en UV-bestendig.

Merken als Sikkens en Histor hebben deze kwaliteit. Er zijn ook goedkopere varianten die het ook hebben, deze verfsoorten vindt u niet in de winkel.

Het type verf is van grote invloed op de duurzaamheid van het gehele werk. Worden de lagen goed aangebracht? Dan kunt u er nog jaren op vooruit.

De ondergrond heeft grote invloed op de gekozen verf. Heeft u muren van hout? Dan wordt het type verf daarop aangepast. Voor beton of een gestucte muur is compleet andere soort verf nodig. De erkende schilder weet precies welke verf u het beste kan gebruiken voor het mooiste resultaat.

De verf moet geschikt zijn om buiten mee te gaan werken. De verf moet namelijk tegen alle weersinvloeden kunnen, van storm tot hittegolven. Vaak wordt acrylverf gebruikt. Acrylverf kan goed ademen, zo komt vocht makkelijk weer uit de muren. De verf gaat zo nog jaren mee!

Een fixeerlaag aanbrengen is een belangrijk onderdeel van het schilderen van de buitenmuur. De fixeerlaag zorgt voor een goede hechting. Dit kunt u zien als de fundering. Meestal wordt voor de fixeerlaag latex gebruikt. Iedere kleur is mogelijk! Met een verfroller wordt u favoriete kleur vervolgens aangebracht op de buitenmuren.

Buitenlatex is ontzettend duurzaam en zorgt ervoor dat uw geval goed is beschermt. Gebruik absoluut geen binnenlatex, deze verf is niet gemaakt voor de omstandigheden van buitenaf.

Zonde van de tijd en zonde van het geld! Blijf rekening houden met de ondergrond. Een houten muur heeft hele andere verf nodig dan bijvoorbeeld een betonnen muur.

buitenmuur-schilderen
Buitenmuur zwart schilderen

Kan mijn buitenmuur een nieuwe laag verf krijgen?

Iedere buitenmuur kan een likje verf krijgen. Er zijn echter wel redenen waarom het lastiger zou kunnen worden. Wanneer het vochtpercentage in de buitenmuur te hoog is bijvoorbeeld. Schilderen wordt is dan niet mogelijk. Het vochtpercentage mag niet hoger liggen dan 5%.

Als het hoger is dan 5% dan kunt u de muur beter niet laten verven. De verf zal slecht hechten en het resultaat zal tegenvallen. U kunt het beste voor de klus een professionele schilder inhuren die u gedegen advies kan geven over het schilderen van de buitenmuur.

Waarschijnlijk gaat de schilder met u kijken hoe het vochtpercentage onder de vijf procent kan worden gebracht. Die mogelijkheden zijn er gelukkig wel.

Isolatieplaten

Heeft u woning isolatieplaten? Dan kunt u deze opnieuw laten schilderen. Toch adviseren wij u om isolatieplaten te kopen in de kleuren die u het mooiste vindt. Zo bent u in een keer klaar! Dat kan schelen op de kosten.

Na impregneren buitenmuur

Is uw buitenmuur geïmpregneerd? Dan is schilderen een lastige opgave. In principe zou het kunnen, maar het resultaat kan flink tegenvallen; de verf kan niet lang blijven zitten.

Een geïmpregneerde muur stoot de verf af, hierdoor wordt hechten ontzettend lastig. Behandel de verf is met voorstrijk.

Wanneer dit eerst wordt aangebracht kan het beter gaan. De verf blijft zo beter op de muur hechten. Het is geen gecompliceerde klus. Het werk kost weinig tijd en hoeft niet heel zorgvuldig te gebeuren. Er komt immers nog een laag verf overheen. Hierdoor zullen de kosten voor deze klus niet zo duur uitvallen.

Natte buitenmuren schilderen

Wij raden u dit ten zeerste af. Natte buitenmuren zijn absoluut niet geschikt om over te schilderen.

 Buitenschilderwerk kunt u het beste laten uitvoeren in de lente of in de zomer. Is uw buitenmuur geïmpregneerd? Dan zou het wel kunnen in de natte maanden. Het gaat er wel om dat het tijdens die dagen dat het gedaan wordt, het droog is. Oude muren schilderen

Het lijkt misschien logisch; oude muren en oude gevels verdienen extra aandacht. Muren van baksteen die relatief oud zijn kunnen de verf vaak lastiger opnemen, extra behandeling is dan noodzakelijk.

De muren kunnen ruw en slecht zijn. Er zijn voldoende oplossingen voor om de muren alsnog te verven. Onze schilders gaan graag met u aan de slag om een plan te maken.huis-opnieuw-wit-laten-schilderen

Stucwerk schilderen

Heb je glad stucwerk op je buitenmuur? Dan kun je het laten schilderen! Zo krijgt je stucwerk een mooie frisse kleur. Het heeft wel wat voorbereiding nodig.

De stuclaag moet namelijk eerst grondig schoongemaakt worden. Vaak zit er een viezigheden in de muur; mos en onkruid. Dat wil je natuurlijk niet in de frisse schilderlaag hebben. Weghalen is het devies! Is de muur schoon? Dan kunt u de coating laten aanbrengen, hierin zit tevens de kleur.

Kan ik zelf mijn buitenmuur schilderen?

Natuurlijk kunt u ook zelf de buitenmuur gaan schilderen, in plaats van uitbesteden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is verstandig om de volgende stappen te volgen voor de voorbereiding van het schilderwerk:

  1. Repareer beschadigingen, dicht gaatjes
  2. Losse onderdelen vervangen
  3. Verpoederde delen vervangen
  4. Gebruik hechtprimer voor een goede hechting

Schilderwerk uitbesteden

Wilt u een hoop werk besparen én voor het allerbeste eindresultaat gaan? Huur dan een professionele schilder in. Zo weet u honderd procent dat uw buitenmuren er straks weer wonderschoon uitgaan zien.

Onze erkende schilders staan voor u klaar, om uw klus tot een succes te maken. En dat voor een mooie, aantrekkelijke prijs.

Het werkt gaat vaak een stuk sneller wanneer u het uit laten besteden. Wat ook prettig is, is de garantieregeling. Mocht de verf toch los gaan laten of bladeren, dan heeft u altijd de garantie dat de schilder terugkomt om het te repareren.

De kans dat verf gaat loslaten of bladeren is echter heel klein. Een professionele schilder zorgt ervoor dat het schilderwerk goed zal hechten en mooi blijft zitten.

Het schilderen van een buitenmuur vergt veel ervaring, wanneer u dat zelf doet is de kans dat er iets fout gaat een stukje groter.

Wanneer kan ik het beste mijn buitenmuur laten verven?

Binnenmuren kunnen het hele jaar worden gedaan, voor buitenmuren gelden andere regels. U kunt de muren laten schilderen terwijl het hard regent of wanneer het heel koud is.

Het is dan veel te vochtig buiten. Het moet minimaal 12 graden zijn buiten om te gaan schilderen en maximaal 30 graden.

Ligt de temperatuur onder de 7 graden? Dan kan de verf niet goed drogen. Bij meer dan 30 graden droogt de ver veel te snel. De droogtijd mag ook niet te lang en niet te kort zijn.

Wanneer kan het dan wel? De beste periode om een muur te laten schilderen is van eind april tot aan begin oktober. Dan zit u meestal wel save. Wilt u het alsnog in de winter laten doen? Er zijn mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld een winterschilder inhuren.

Vergunningen voor schilderen buitenmuren

Ben je van plan om jouw woning een compleet andere kleur te geven? Dan kan het geen kwaad om uw gemeente te contacteren. Het kan zijn dat u een vergunning nodig heeft.

Bij nieuwbouwwoningen is het soms zo dat er in de eerste aantal jaren geen veranderingen mogen plaatsvinden in het aangezicht.

De regels voor het schilderen van gevels kunnen verschillen per gemeente. Dus controleren kan nooit kwaad, alles beter dan wanneer u voor onaangename verrassingen komt te staan.

Offerte buitenmuur schilderen

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan vandaag nog gratis en geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan. Onze professionele schilders staan klaar voor u! Wij laten u graag zien dat wij scherpe prijzen hebben voor de beste kwaliteit!

Wij zijn al jarenlang een erkend schildersbedrijf in Amsterdam. Al onze schilders zijn gediplomeerd en enthousiast. Doordat wij goede afspraken hebben gemaakt met leveranciers en partners kunnen wij de prijzen zo laag mogelijk houden.

Het prijsvoordeel berekenen wij door in onze prijzen naar u toe! Wij willen dat u niet teveel betaald voor het schilderwerk. Dat zou zonde zijn van het geld!

Welke verf gebruiken schilderen buitenmuur?

Het is belangrijk om een verf te gebruiken die is ontwikkeld voor buitengebruik. De buitenmuur heeft natuurlijk een stuk meer te verduren dan een binnenmuur.

Om te voorkomen dat je binnen de kortste keren weer aan de slag moet, moet je een verf gebruiken die goed bestendig is tegen alle weersomstandigheden.

De beste verf voor het schilderen van je buitenmuur is acryl gevelverf. Deze verf heeft karakteristieken die vocht beschermend- en waterafstotend zijn.

Daarnaast is de verf wel in staat om het vocht dat zich in de muren bevindt te ontluchten. Koop geen goedkope verf, maar investeer slim.

Koop een van de kwaliteitsmerken, je zal er later namelijk veel plezier aan beleven. Het vervelendste is dat je achteraf denkt; had ik toch maar een goede verf gekozen.

gevel-schilderen

Uw buitenmuur voorbereiden:

Een goede schilderklus begint bij een goede voorbereiding. Daarom vertellen wij je precies waar je op moet letten voor een mooi en egaal resultaat waar je en omgeving versteld van zullen staan.

Herstellen van scheuren en voegen in je buitenmuur

Als je van plan bent om de buitenmuren te schilderen, dan moet u eerst de scheuren en voegen herstellen. Het kan zijn dat er voegen zijn ‘weggesleten’  over de jaren heen.

Door dit te herstellen krijgt u straks een mooi eindresultaat en maximaal profijt van de voordelen zoals bescherming tegen vocht. 

Nieuwe woning? Controleer op salpetervorming & poedervorming

Op nieuwe buitenmuren kan salpeter of zoutresten zijn blijven plakken. Dit wil je uiteraard niet onder je verflaag hebben. Borstel het af met een staalborstel en verwijder de resten met een zachte borstel. 

Is je buitenmuur eerder geverfd? Dan kun je last hebben van poedervorming. Dit is vervelend omdat je verf daar niet goed op hecht. Heb jij hier last van, zorg dan dat je op de muur eerst een speciale primer aanbrengt. Sla deze stap niet over, anders zal je de muur over een korte tijd weer opnieuw moeten verven op de juiste manier. 

Is uw buitenmuur schoon?

Begin altijd met een schone buitenmuur. Het kan zijn dat je te maken hebt met bijvoorbeeld mos, zand of ander vuil. Dit moet je eerst verwijderen. Maak de muur goed schoon en spoel goed af met water.

Houd er natuurlijk rekening mee dat je niet direct na het schoonmaken kunt beginnen als je met water hebt gewerkt.

De muur moet helemaal droog zijn wanneer je begint, dat kan soms een paar dagen duren, afhankelijk van externe factoren zoals de weersomstandigheden.

Bij het gebruiken van een hogedrukspuit dringt het vocht dieper door en zal je zelfs tot twee weken moeten wachten.

Wees voorzichtig: gebruik een veilige trap bij schilderen buitenmuur

U zal zeer gefocust bezig zijn met het schilderen van uw trap en daar zit ook precies het gevaar. Als je op hoogte werkt, dan zijn de gevaren groot.

Gebruik daarom een goede trap met anti-slip materiaal en zorg dat je schoenen met veel grip draagt. Ook is het van belang dat de trap stabiel staat.

Grond vrij van vuil maken met een borstel en plinten aanbrengen bij de gevel

Voorkom dat je borstel vies wordt door modder, zand, onkruid en ander grondvuil door de grond goed te borstelen en breng een gevelplint aan om contact met de grond te voorkomen.

Door een paar minuten uit te trekken om de boel goed schoon te maken, voorkomt u dat u in een later stadium met irritatie boven de kraan staat om resten vuil uit uw borstel te krijgen of erger; het vuil heeft zich gemengd met het schilderwerk!

Afplakken van alle planten kozijnen

Om te voorkomen dat uw tuinplanten ook onderdeel worden van de schildersklus, is het verstandig om deze af te dekken met een plastic zeil of folie.

Daarnaast is het belangrijk om het houtwerk zoals de kozijnen af te plakken met schilderstape. Hiermee voorkom je druppels en houdt je alles netjes voor een strak eindresultaat.

De kosten voor het schilderen van de buitenmurenvan je woning

De kosten voor het schilderen van je woning is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld de oppervlakte en of het een hoekwoning betreft of een tussenwoning. 

Voor het schilderen van een buitenmuur van een tussenwoning moet u rekening houden met kosten tussen de 1500,- en 3500,- euro.

Het schilderen van een hoekwoning is vaak net iets goedkoper en valt tussen de 1500,- en 3000,- euro aan de bovengrens.

Uiteraard is het ook slim om meerdere offertes aan te vragen voordat je een keuze maakt uit de schilder naar keuze. De laagste prijs is misschien aantrekkelijk, maar houdt vooral ook rekening met het gevoel dat je hebt met de schilder in kwestie.

Verschillende manieren buitenmuur woning schilderen

Er zijn meerdere manieren, naast de woning te (laten) schilderen of verven met latex, roller en kwast, welke allemaal hun unieke eigenschappen en voordelen hebben.

Wij raden je daarom aan om ook dit even goed door te nemen en uw opties voor het schilderen van de buitenmuur allemaal in consideratie te nemen.

Buitenmuur verven: wat heb je nodig?

Met een vachtroller met lange haren bereik je het beste resultaat voor je schildersklus. De lange haren bereiken ook de wat diepere plekken enorm goed.

Dit zorgt voor een goed dekkend resultaat, waardoor je niet over een jaar weer de verfspullen uit de kast hoeft te hallen.

Uiteraard is ook een blokkwast essentieel. Deze kan bij de moeilijk te bereiken plekken komen en dekt ook deze goed op. Voorkom ‘kale’  plekken in de verf en schaf een goede kwast aan.

Baksteen schilderen buitenmuur

Over het algemeen is het geen enkel probleem om een bakstenen muur te schilderen, maar bij nieuwbouw woningen en renovatie woningen zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Een nieuwbouwwoning kan beter niet direct geschilderd worden. Het is aan te raden om minimaal een jaar te wachten totdat je een schilder besluit in te schakelen.

Ook moet je baksteen aan de kwaliteitsrichtlijnen voldoen, zoals de hardheid van het baksteen, voordat je besluit deze over te schilderen.

Gevel laten schilderen met kalkpleister

Het is ook mogelijk om uw gevel te laten verven met kalkpleister, omdat dit ook een ademende bedekking is. De gevel wordt beschermt tegen vocht, maar het vocht kan er wel uit. 

Het voordeel van kalkpleister is dat wanneer er sprake is van oneffenheden, deze makkelijk weggewerkt kunnen worden door middel van deze verf. Het geeft een mooi effect wat uitstekend binnen het straatbeeld past.

De gevel laten cementeren

Wist je dat het ook mogelijk is om je gevel te laten cementeren? Dit is een mooie optie wanneer uw buitenmuur oud is en de bakstenen hun beste tijd hebben gehad, qua uiterlijk. De dunne laag cement geeft je woning weer een mooi uiterlijk.

Gevelbekleding vernieuwen

Als de isolatie van je woning niet meer voldoet aan de wensen van de modern tijd, dan is gevelpleister bijvoorbeeld een optie. Op deze manier geef je de woning een nieuw uiterlijk en verhoog je direct de isolatiewaarde van je woning. 

Mooi om geluidsoverlast te verminderen en er warmer bij te zitten in de winter. En ten slotte natuurlijk ook nog eens koeler tijdens de ontzettend warme zomerdagen!

Maak je buitenmuur weer mooi met een schilderklus!

Het schilderen van je buitenmuur is een slim idee, in de meeste gevallen gaat het uiterlijk vertoon van de woning er namelijk met stappen mee vooruit. Ben jij de buitenkant van je woning zat, of vind je dat het tijd is voor een verschilde schilderbeurt?

Ga dan direct aan de slag of schakel een expert in, zodat jouw woning er de komende jaren weer helemaal fijn en mooi bij staat in de woonwijk.

40% korting op je buitenmuur verven!

Wil jij goedkoop je buitenmuur in top staat krijgen? Onze schilders staan 7 dagen per week voor je klaar. 

Vraag direct een offerte aan en kijk hoeveel jij kunt besparen op deze klus. We laten je graag weten wat de mogelijkheden zijn. 

Vragen & Antwoorden schilderen buitenmuur

Is het schilderen van buitenmuren duur?

Wat zijn de kosten van een buitenmuur laten schilderen?

De gemiddelde prijzen van buitenmuren laten schilderen variëren enorm per schildersbedrijf. Leest u hier eerst is de normale prijzen van het schilderen van buiten muren op deze pagina.

Hoe schilder je een buitenmuur?

Buiten schilderen is iets heel anders dan binnenschilderwerk. Ook de prijzen liggen wat hoger dan binnen schilderen. Leest u op deze pagina het juiste stappenplan hoe je gevels en buitenmuren het beste opnieuw kunt schilderen.

Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!