Sinds 1988

MDF verven

Mdf (wat vaak wordt aangezien voor een houtsoort) is een materiaal wat je vrij makkelijk overnieuw kunt lakken of kunt over laten schilderen door een vak schilder.

Het nadeel van MDF verven is dat een MDF plaat een soort van waxlaagje bevat. Deze laag moet eerst verwijderd worden wil je de MDF platen kunnen schilderen.

Leest u op deze pagina alle tips over het kromtrekken, het verven van MDF plinten tot aan de kosten als u van plan bent uw MDf onderdelen in uw huis te laten schilderen.

MDF-verven
MDF verven

Wat kost MDF laten verven?

MDF is eigenlijk een materiaal wat makkelijk overnieuw kunt laten lakken. Het opnieuw verven van MDF meubels zoals een keukenkastjes of een tv meubel is nadat dit opgeschuurd is meestal na een laagje verf over de oude laag verf heen klaar.

Het grote nadeel van een kale (zonder grondverf) MDF plaat is dat de plaat een waxlaag bevat en vettig aanvoelt. Je kan niet verven over deze waxlaag heen. Als je dit wel doet dan zal de laklaag niet goed hechten op het MDF materiaal en je verf zal loslaten.

MDF voor het eerst laten schilderen is dan niet heel goedkoop. MDF plaatmateriaal zuigt enorm en je zult meerdere legen verf moeten verven wil je tot een verbluffend eindresultaat komen. Leest u hier wat de kosten zijn van MDF lakken:

MDF lakkenHoe wordt MDF geschilderd? PrijzenPrijs verven
Keukendeurtjes van MDFDeuren verwijderen-schuren laklaag-verven nieuwe laklaag 1 Keukendeur€ 40,- tot € 50,-
Eettafel van MDFEettafel demonteren- schuren oude verlaag-schilderen nieuwe laag verf1 Eettafel € 250,- tot € 350,-
Kast van MDFKastdeuren demonteren-schuren-binnen en buitenkanten schilderen-nieuwe lak laagKast€ 250,- tot € 700,-

Zoals u zelf kunt zien in de bovenstaande prijzentabel zijn de kosten van een MDF kast of MDF keukenkastjes laten schilderen niet heel goedkoop. Maar wat valt er nog meer van MDF te laten schilderen?

 • Stoelen van MDF
 • Kledingkasten van MDF
 • Kasten van MDF
 • Vensterbanken van MDF
 • Tafels van MDF
 • MDF lakfolie platen

De meeste meubels zijn van lakfolie platen gemaakt. Dit wil zeggen dat er een laagje lakfolie over de kale plaat MDF is heen geplakt. Op deze manier beschadigt de plaat minder en hoeft deze niet meer geschilderd te worden.

MDF spuiten

Het zelf verven van MDF is een hele klus. Misschien is het daarom beter om een betaalbare vak schilder in te huren of uw MDF meubels te laten spuiten in een spuiterij. We zullen voor u een vragenlijst maken om een makkelijke keuze te maken tussen MDF verven of MDF te laten spuiten:

 • Wat voor meubels wilt u laten spuiten? U kunt dus kiezen om een bepaalt meubelstuk in een keer dekkend te laten spuiten in een spuitcabine of 3 tot 4 keer te schilderen zodat de verflaag pas dekt. Het demonteren van het meubelstuk is van grootbelang. De naden kunnen anders uitzetten en kromtrekken.
 • Welke kleur wilt u uw MDF meubels of kast laten spuiten? Het overspuiten van de kleur die u ooit de MDF kast heeft gegeven gaat makkelijkere en kost goedkoper dan een kale kast van MDF zonder grondverflaag. Een kale kast van MDF heeft meerdere lagen verf nodig om deze in de juiste kleur van uw keuze te spuiten.
 • Is MDF laten spuiten goedkoper dan zelf verven? Als je zelf je MDF kasten of keuken wilt gaan verven dan moet u er rekening mee houden dat met het demonteren en weer in elkaar zetten u een hoop tijd kwijt bent. Het laten spuiten van MDF kasten is daarbij een fluitje van een cent. U bent zeker een stuk goedkoper uit bij spuitwerk als je dit vergelijkt met de uren dat u zelf bezig bent met schilderen.

Verven kopse kanten (zijkanten)

Er is een groot nadeel als MDF geschilderd moet worden als deze geen laag grondverf bevat. Dat zijn de zijkanten ook wel kopse kanten van de platen MDF genoemd. Deze zijkanten van de plaat zuigen enorm en moeten minimaal 4 keer geverfd worden.

De beste manier (zo doet onze vak schilder dit) is om de kanten van de platen eerst een keer in de grondverf te verven. Hierna plamuur je alle kopse kanten van de MDF plaat zodat deze dicht staan en niet meer zuigend kunnen werken.

Een laag plamuur is de oplossing om dit probleem te voorkomen. Nadat u een laagje plamuur op de zijkanten heeft aangebracht dan kunt u deze laag schuren en in de grondverf zetten.

Nadat de grondverf gedroogd is kunt u de zijkanten van het MDF afschilderen.

Wat is MDF?

MDF is anders dan andere houtsoorten. Het hout is samengedrukt in een vezelplaat, het bestaat vooral uit lijm en vezels.

MDF is zeer degelijk, kan lastig versplinteren en is slijtvast. Buitenhuis gebruik van MDF komt bijna niet voor, het hout kan namelijk niet goed tegen regen en vocht.

Binnen kan het prima gebruikt worden – en geschilderd worden – in bijvoorbeeld meubelstukken.

MDF zien we veel terugkomen in verscheidende meubelstukken. Denk hier aan: kastdeuren, keukens, stoelen en ook badkamers.

Van origine hebben MDF platen een donkerbruine kleur.

Wilt u ze een lichtere kleur geven? Dan moeten er verschillende dingen gebeuren.

Een kort stappenplan:

 • Stofvrij en schoonmaken van MDF platen
 • Naden en gaten opvullen
 • Goed schuren van de platen
 • Voorstrijk is noodzakelijk voor het voorwerk
MDF schuren

De zuiging kunt u tegengaan met een goede laag grondverf of een primer. Met een primer bespaart u meer verf.

Voor grondverf kunt u het beste speciale grondverf voor MDF gebruiken. Dit is tevens de fundering voor het gehele schilderwerk.

Wanneer dit niet goed wordt uitgevoerd kan het zijn dat de verf lelijk gaat worden, gaat bladeren en zelfs los gaat zitten.

Daarnaast kunnen er krassen ontstaan. Het is daarom zaak om de stappen zorgvuldig te volgen. Wanneer u grondverf gebruikt scheelt het ongeveer 40 procent verf. Na 2 lagen schilderen kan de verf zelfs al dekkend zijn.

Het is dan wel zaak om tussen de lagen verf de boel te drogen.

Zit de grondlaag erop? Mooi! Dan kunt u deze laten drogen. Hierna lichtjes opschuren en nogmaals een keer verven met grondverf.

Als de tweede laag er ook op zit kunt u het in een keer afschilderen of in twee keer. Voor het beste resultaat; schilder het twee keer.

Zelf MDF verven

Moeilijk is MDF verven niet. Het is wel zaak dat het meteen goed gebeurd. Zo voorkomt u een hoop werk later.

Een kort stappenplan van het verven van MDF onderdelen:

Time needed: 1 day and 4 hours.

 1. Schuren

  Schuur eerst het oppervlak dat u wilt gaan schilderen. Doordat MDF al vrij glad is zal dit niet veel werk opleveren. Maak het daarna stofvrij, dit kunt u doen met vochtige doek. Vettige oppervlakken kunt u schoonmaken met amonia

 2. Grondverf aanbrengen

  Zorg wel dat het watergedragen grondverf is.

 3. Schilderen

  Kies een mooie kleur uit. Gebruik voor het beste resultaat acrylverf, deze is erg dekkend. Latex kan natuurlijk ook, maar dan moet u het wel twee keer aanbrengen om het dekkend te maken.

Is MDF moeilijk te verven?

Het is niet de makkelijkste schilderklus. Er komt meer bij kijken dan het schilderen van andere ondergronden.

De ondergrond MDF moet altijd eerst goed schoongemaakt en ontvet worden. Daarna komt het aan op schuren, water gedragen grondverf aanbrengen, afplakken en aflakken in meerdere lagen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan daarom geen kwaad om een expert in te huren. De Schilder-Concurrent heeft jarenlange ervaring met MDF schilderen.

De schilders zijn gediplomeerd en enthousiast en staan klaar voor uw schilderklus!

Zo hoeft u zich geen zorgen te maken, want ook onze garantieregelingen erg goed mocht het toch misgaan (deze kans is ontzettend klein).

Dankzij onze mooie prijzen en gedegen kwaliteit kunnen wij u een hoop bieden. Bent u benieuwd naar MDF schilderen? Of heeft u nog vragen of advies nodig? Geen probleem! 

Neem gerust contact met ons op; wij helpen u graag met uw project. Wat uw klus ook mag zijn. Snel een prijsindicatie? Bereken uw prijs

Mogelijkheden schilderwerk MDF

Bent u benieuwd wat wij nog meer kunnen betekenen voor u? Kan dan eens verder op deze website.

Combinatieklussen zijn altijd mogelijk. Of u nou kozijnen schilderen, trap schilderen of een badkamer wilt laten schilderen.

Het is allemaal mogelijk bij de Schilder-Concurrent. Kosten MDF schilderen

Wat zijn de kosten voor MDF schilderen? Het hangt af van meerdere facetten. Bent u benieuwd naar onze scherpe prijzen?

Vraag dan vandaag nog geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan! Binnen 2 werkdagen heeft u een opmaat gemaakte offerte in uw mailbox. De beste kwaliteit voor een scherpe prijs!

MDF verven? Perfect doenbaar, zeker als je er een specialist mee aan de slag laat gaan.

Wil jij MDF onder handen laten nemen, dan kan een professionele schilder daar zeker mee overweg.

De standaardkleur is saai donkerbruin, maar door het te laten schilderen kun je er alle kanten mee op.

MDF laten verven is helemaal niet zo moeilijk. Het materiaal komt veelvuldig in huis voor, vergt een bijzondere aanpak van de schilder, maar is al bij al snel onder handen genomen.

Enkele voorzorgen en het gebruik van de juiste verf is wel aangewezen.

Een goede voorbehandeling en de juiste verf is het halve werk bij het schilderen van MDF, dat staat buiten kijf.

mdf-verven
MDF verven met een witte laag

Welke problemen komen voor met MDF?

Er zijn drie problemen die vaak voorkomen bij het verven van MDF.

 • MDF zuigt verf op
  De vezels van MDF zuigen van nature verf op. Daarom is het ontzettend belangrijk eerst goed te ontvetten met thinner voordat je begint met MDF. Als je dit niet doet droogt de verf zeer moeilijk Het vettige van de hars kan de hechting voorkomen, waardoor je nooit een optimaal resultaat bekomt. Door met thinner aan de slag te gaan los je deze vetlaag op. Schilder daarna pas het MDF, anders zul je heel wat lagen moeten voorzien.

Hoe laat je professioneel MDF schilderen?

Hoewel MDF schilderen niet moeilijk is, laten heel wat mensen het toch aan een specialist over.

Kijk je naar specialist; dan zal je merken dat hij met de onderstaande facetten rekening houdt:

 • Een goede voorbehandeling MDF
  Bij het schilderen van MDF staat of valt alles met het ontvetten van de platen. Met thinner verwijder je de paraffine op de MDF, waardoor je een veel beter resultaat bekomt. Na het ontvetten schuurt een professionele schilder het MDF ook even op. Van nature uit is MDF al glad, maar het helpt ongetwijfeld om toch nog even op te schuren.

Gratis prijsopgave voor MDF schilderwerk

Ben je op zoek naar een vakman die tegen een scherpe prijs je MDF komt schilderen? 

Vraag vandaag dan nog je offerte aan. Niet alleen ben je zeker van de voordeligste prijs, je doet ook beroep op een vakman en de offerte is geheel vrijblijvend. 

Door voor ons te kiezen, kun je tot maar liefst 40% besparen op het schilderen van je MDF, wat mooi meegenomen is. Het kost niets, dus waarom zou je het niet doen. Vraag vandaag nog je offerte aan!

Vragen & Antwoorden

Hoe verf je MDF?

Schilder-kosten

MDF is een plaatmateriaal wat erg veel verf opneemt. Zeker als we het hebben over de kopse kanten van MDF platen. Leest u in dat artikel hoe je zelf MDF het beste kunt verven en wat de kosten zijn om dit aan een vak schilder uit te besteden.

Welke verf gebruik je voor MDF?

schilder

Je kunt het beste een MDF plaat afwerken met meerdere lagen watergedragen lak. Denk hierbij aan Hybride Mat PU of Hybride Satin PU lakken. Zorg er wel voor dat je goed schuurt tussen de lagen lak door en vergeet niet het stof te verwijderen. Je kan een MDF-plaat ook aflakken met Premium Satin XS (zijdeglans, mat of hoogglans)

Kun je MDF verven met muurverf?

kleur-kunststof-kozijnen

Sommige mensen schilderen MDF kasten of keukendeurtjes met latex muurverf. Dit is helaas niet de bedoeling! Verf MDF altijd met een lak gedragen verfsoort zoals zijdeglans lak, of een hoogglans lak.

Is MDF goed te schilderen?

goede-schilder

MDF is niet zo te schilderen als andere hout soorten. MDF is geperst afvalhout wat zeer gemakkelijk vocht opneemt en uitzet. U kunt MDF dan ook alleen voor binnen gebruiken. In een huis worden veel meubels van MDF gemaakt. Lees hier alles over het aflakken van MDF.

Hoe moet je MDF plamuren?

wat-kost-schilderen?
 • Kies voor een (plamuur) vulmiddel dat na aflakken onzichtbaar is.
 • Door goed te schuren krijg je een spiegelglad oppervlakte.
 • Kies voor een plamuur wat snel overschilderbaar is.
Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!