Sinds 1988

Gipsplaten schilderen

Er zijn veel mogelijkheden om gipsplaten te laten schilderen in de kleur die u wilt. Maar moet een gipsplaat niet eerst afgewerkt worden of worden gestukadoord door een stukadoor?

Een gipsplaten muur kan je mits deze is afgewerkt prima verven met latexverf. Echter heeft een gipsplaat een zeer zuigende werking en zal deze op voorhand voorbehandeld moeten worden.

Gipsplaten stucen is een stuk duurder dan gipsplaten meteen te schilderen. Er zal eerst de gipsplaatnaden dichtgezet moeten worden door de stukadoor. (afgewerkt)

Over het algemeen worden gipsplaten veel gebruikt als tussenmuren of voorzetwanden. De standaard kleur kan vaak wel een likje verf gebruiken. Zeker wanneer de gipsplaten veel zichtbaar zijn in uw huis, woonkamer of slaapkamers.

Wanneer gipsplaten duidelijk zichtbaar zijn in uw huis, is het niet verkeerd om ze een fris kleurtje te geven. Maar wat kost het schilderen van een gipsplaten plafond of muur eigenlijk?

Leest u op deze pagina alles over de prijzen van schilderen van gipsplaten.

Wat kost het schilderen van gipsplaten?

Wilt u eerst uw gipsplaten muurtje laten stucen voordat je over gaat tot het verven van je gipsplaat? Lees hier dan alles over de kosten van een stukadoor.

Als de platen van gips in uw klushuis of nieuwbouwwoning mooi afgewerkt zijn met een stuclaag dan is het schilderen van de platen een fluitje van een cent.

Leest u hier wat de kosten van gipsplaten schilderen zijn per vierkante meter in twee of drie lagen latexverf.

Gipsplaten in kleur schilderenPrijzen per m²
Gipsplaten verven: Schilderen in twee lagen latexverf€ 7,- tot aan € 13,-
Gipsplaten verven: Schilderen in drie lagen latexverf€ 8,- tot aan € 15,-

In de bovenstaande prijzentabel hebben wij de gemiddelde kosten voor het schilderen van gipsplaten per vierkante meter inclusief het uurtarief van een schilder gezet. Sommige vak schilders werken per uur in plaats van een vaste prijs.

Gipsplaten schilderen kan op een paar verschillende manieren. Zo kun je ook kiezen om je gipsplaten muur te laten spuiten met latexverf. Dit is altijd goedkoper per m² dan het traditioneel schilderen met een verfroller.

Afwerken gipsplaten

De ondergrond van gipsplaten bestaande uit gips is geheel anders dan bijvoorbeeld baksteen. Voor gipsplaten wordt meestal latex verf of structuurverf gebruikt. Maar is het echt nodig om je gipsplaten plafond of muur te laten stucen?

Om u een goed advies te mogen geven is het antwoordt hierop “Ja” Als u eerst uw platen van gips laat stukadoren dan zult u een veel mooier eindresultaat krijgen dan u alleen maar de naden en schroefgaten laat dichten.

Vaak bij een laag liggende zon ziet u al deze naden en schroefgaten terug in uw nieuw aangebrachte schilderslaag. Leest u hier alles over naden dichten van gipsplaten.

Door de jaren heen komen wij er achter dat het verven van gipsplaten met enige regelmaat wordt overschat. Reden genoeg om dit artikel goed door te lezen wat er allemaal fout kan gaan bij het schilderen van gipsplaten.

Wij krijgen talloze vragen over hoe je gipsplaten het beste kunt verven. Denk hierbij aan vragen zoals:

  • Hoe verf ik nou een gipsplaat?
  • Wat voor verf moet ik gebruiken voor gipsplaten?
  • Hoe verf ik een gipsplaten plafond?
  • Kan ik een gipsplaat in kleur schilderen?
  • Moet een gipsplaat schilderen of stucen?

In dit artikel proberen wij zoveel mogelijk antwoord te geven op uw vragen! Gipsplaten schilderen gaat anders dan het schilderen van een muur.

Wij geven u in dit artikel een paar verfijnde verftips zodat uw gipsplaten er straks op en top uitzien en dat ze mooi verlopen in elkaar.

Latex spuiten & Spuitpleister

Wist u dat gipsplaten zowel met verf als met stucwerk gespoten kan worden.

Het spuiten met stucwerk wordt ook wel spuitpleister genoemd en is per vierkante meter een stuk goedkoper dan traditioneel stucen.

Deze manier van werken wordt veel in nieuwbouwwoningen als in kluswoningen gebruikt.

Latex verf laten spuiten is een manier wat een stuk sneller en goedkoper is dan wanneer u uw gipsplaat laat rollen door een schilder.

De prijzen van latex verf spuiten beginnen al vanaf 7,- euro per m², wat erg goedkoop is.

Gipsplaten verven of stucen

Het kan geen kwaad om een klein laagje stuc aan te brengen wanneer de gipsplaten vol oneffenheden zitten. Een egaal resultaat is mooi en netjes.

Als er maar een paar kleine beschadigingen zijn, kunt u het bewerken met een vulmiddel en schuurpapier. Vul daarnaast de naden en de schroefgaten op met een vulmiddel. Zo lopen de platen mooi in elkaar over.

Alleen zo krijgt u een egaal en effen resultaat. De fundering is immers de ondergrond van het beoogde schilderwerk. Wanneer alle beschadigingen zijn weggewerkt op de gipsplaten, kunt u het rustig bijschuren met een schuurpapiertje.

Doe dit zachtjes, zodat er geen nieuwe beschadigingen worden toegevoegd. Dat zou immers zonde zijn van de gipsplaten.

Behangen

Wilt u een goedkope afwerking voor uw gipsplatenmuur? Dan kunt u ook kiezen om uw platen van gips te laten behangen door een goedkope behanger.

Als u eerst zorgt dat alle naden en schroefgaten gevuld zijn zodat de muur mooi egaal is dan kan de behanger elke soort behang plakken die uw maar wilt.

Veel gipsplaatmuren worden met renovliesbehang geplakt en meteen geschilderd. Lees hier alles over het behangen en verven van behang op deze pagina.

Schoonmaken gipsplaten voor schilderen

Het is van uiterst belang voor dat u gaat beginnen de gipsplaat eerst stofvrij te maken.

Hiervoor hoeft u geen speciaal middeltje te gebruiken, een stofdoekje of een stoffertje is al genoeg. Wanneer u een vochtige doek gebruikt is het belangrijk om deze niet te nat te maken.

Natte gipsplaten zorgen ervoor dat de verf niet goed zal gaan hechten. Een goede voorbereiding scheelt bij de meeste schilderklussen het halve werk.

Daarom kan het soms handiger zijn om enkel een stoffer of een stofdoek te gebruiken voor het schoonmaken van gipsplaten.

Welke verf nodig voor gipsplaten?

Niet alle verf is geschikt voor het schilderen van gipsplaten en overige schilderwerken. Gipsplaten schilderen werkt heel anders dan bijvoorbeeld een buitenmuur verven.

Er zijn andere materialen voor nodig. Wij adviseren twee verftypes die geschikt zijn voor het schilderen van gipsplaten, namelijk structuurverf en latexverf.

Latexverf is misschien wel onze favoriet. Wanneer er onverhoopt iets misgaat, zit u niet direct in de penarie. U kunt de verf makkelijk weer afnemen.

Zo ziet u uiteindelijk niets meer van de schilderfout! Structuurverf is ook een mooie optie. Het nadeel van latexverf is dat u oneffenheden blijft zien.

Gebruik daarom alleen latexverf wanneer de muur effen en glad is. Zo dekt de verf het beste af.

Structuurverf is bijzonder goed dekkend voor gipsplaten. Kleine beschadigingen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Mochten er dus kleine oneffenheden overblijven; gebruik dan structuurverf. U zult de beschadigingen zelfs niet meer waarnemen.

Structuurverf is best wel ruw wanneer het is opgedroogd op de gipsplaten. Hierdoor is het oppervlakte van de gipsplaten lastiger af te nemen met een doek.

Gipsplaten schilderen zonder voorstrijk

Het aanbrengen van voorstrijk lijkt in het eerste geval op extra werk, maar dat is niet het geval. Deze vraag krijgen we met enige regelmaat binnen, Kun je gipsplaten sauzen zonder voorstrijk?

Natuurlijk kan dat, of het goed is dat is een tweede. Wij vinden namelijk zelf van niet.

Het lijkt op een paradox, gipsplaten hebben namelijk een zuigende werking. De zuigende werking van gipsplaten zorgt ervoor dat de verf helemaal intrekt.

Het gevolg is dat u zonder voorstrijk tot wel 40 procent meer verf verbruikt.

Ons advies is daarom om altijd voorstrijk te gebruiken wanneer u gipsplaten gaat verven. Zo voorkomt u een hoop gedoe.

Dat is zonde van alle tijd en al helemaal zonde van uw geld.

Waarom gipsplaten?

De tegenvraag die wij kunnen stellen, wat zijn de voordelen van gipsplaten? Gipsplaten zijn namelijk mega handig en functioneel.

Zo kan een gipsplaat dienen als een mooie tussenwandje voor op zolder of je gebruikt een gipsplaat voor het afwerken van een plafond.

Gipsplaten kan je namelijk op vele manieren te zetten in een woning.

Ze staan bekend om hun gedegen kwaliteit en je kan er veel kanten mee op zeker creatief gezien. Een gipsplaat van verf voorzien kan namelijk een groot verschil maken in uw woning.

De oorspronkelijke kleuren van gipsplaten zijn volgens veel mensen niet zo mooi.

Een nieuw laagje verf kan daar verandering in brengen. Volg bij het verven van gipsplaten altijd het gehele stappenplan.

Wanneer u direct begint met verven zal de verf in de platen trekken. Het resultaat is vreselijk lelijk.

Het is belangrijk dat het schilderen van gipsplaten met enige expertise en vakmanschap wordt uitgevoerd.

Heeft u daar geen trek in? Of heeft u niet veel tijd? Dan adviseren wij u vooral om een schilder in te huren.

Een professionele schilder heeft de juiste kennis en expertise in huis om de klus goed en zorgvuldig uit te voeren. Het scheelt eigenlijk een hoop zoekwerk.

De schilder heeft de juiste materialen paraat die nodig zijn voor het betaalbare schilderwerk ui te voeren.

Zo kan het zijn dat de schilder een ladder nodig hebt of speciale verf.

Zo heeft u binnen een mum van tijd een nieuw schilderwerk op uw gipsplaten zitten. U kunt er vanuit gaan dat het schilderwerk nog jaren meegaat.

Stappenplan schilderen gipsplaten

Hieronder hebben wij een handige stappenplan voor u samengesteld voor het schilderen van gipslaten.

Stap 1: Voorbereiding

Maak eerst de gipsplaten goed schoon zoals wij hierboven aangaven. Gebruik een stoffer, stofdoek of een lichtvochtige doek. Zorg ervoor dat de gipsplaten volledig stofvrij zijn.

Stap 2: Voorstrijk verf gipsplaat

Het is belangrijk om eerst alvast een dun laagje verf aan te brengen.

Voordat u deze verf gaat aanbrengen is het zaak om de verf een beetje te verdunnen. De verf moet ongeveer 10 % verdund worden. Niet meer, niet minder. U zal zich vast afvragen waarom dit handig is.

De verf zal op deze manier een stuk beter hechten. U krijgt zo een strakker eindresultaat.

De tweede laag (en eventueel een derde laag), hoeft niet verdund te worden. Breng de tweede (en/of derde laag) op de gipsplaten pas aan wanneer de vorige laag in zijn geheel droog is.

Stap 3: Verf eerst de randen van de gipsplaten

Pak niet de roller, maar de kwast om als eerste de randen van de gipsplaat te schilderen.

Voordat u dat doet is het belangrijk om alle goed af te plakken met schildertape. Breng vervolgens de verf aan met een kwast op de randen aan.

Stap 4: Het verfrollen van de gipsplaten

Met een kwast grote oppervlaktes verven is erg veel werk. Dat is niet nodig. Daarom kan een verfroller uitkomst bieden.

Het werken met een verfroller zorgt ervoor dat de verf snel op het te schilderen oppervlakte komt. Zorg ervoor dat de hele roller is voorzien van verf. Doet u dit niet dan kunt u te maken krijgen met pluisjes in het schilderwerk.

Dit geeft niet alleen een rommelig resultaat, het is ook nog eens heel vervelend werken. Zorg er daarom voor dat de gehele roller is voorzien van verf. De roller mag niet zichtbaar zijn.

De laag hoeft overigens niet enorm dik te zijn. Een dun laagje volstaat. Zolang u de roller maar niet kan zien.

Stap 5: afronding

Bent u klaar met het schilderwerk? Dan is het nu tijd om het schildertape van de randen van de platen te verwijderen.

Doe dit met beleid; rustig en gedegen. Wanneer u hard aan het tape gaat trekken, kunt u een stuk van de plaat meennemen.

Dat zou enorm zonde zijn, want de beschadiging kan enorm zijn. Is het schildertape verwijderd? Mooi! Geniet dan volop van het resultaat!

Schilder inhuren voor schilderen gipsplaten

Het schilderen van gipsplaten wordt nog weleens onderschat. Het kan best wel een hoop werk opleveren.

Wij snappen als geen ander dat u liever uw tijd steekt in andere zaken. U kunt ervoor kiezen om de klus uit te besteden aan een professionele schilder. Zo weet u honderd procent zeker dat het schilderwerk van de gipsplaten in een keer goed gebeurt.

De schilder neemt al uw zorgen uit handen en zorgt ervoor dat binnen een mum van tijd u kan genieten van het frisse schilderwerk in uw woning. In vele gevallen kan een schilder inhuren goedkoper zijn dan het zelf schilderen van gipsplaten.

De schilder geeft u een mooie garantie mee u kunt er zeker van zijn dat de verf nog jarenlang zal blijven zitten op gipsplaten.

De Schilder-Concurrent staat voor u klaar. Vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte bij ons aan!

Wij leveren hoog kwaliteit voor hele scherpe prijzen voor het schilderwerk van uw gipsplaten. Wij staan al jarenlang garant voor goed en degelijk schilderwerk in de regio van Amsterdam en omstreken.

Onze professionele schilders voorzien u van de beste adviezen, om uw klus tot een succes te maken!

Vragen & Antwoorden

Is voorstrijk nodig bij gipsplaat?

schilder

Je kan nu beginnen met het aanbrengen van een beschermlaagje. Een voorstrijkmiddel is zeker nodig bij gipsplaten. Gips absorbeert makkelijk vloeistoffen, zoals verf. Voordat je het kunt schilderen met verf moet je een beschermlaag aanbrengen, Lees hier meer over op deze pagina.

Wat voor verf op gipsplaten?

Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het schilderen van de gipsplaten kun je het beste latex muurverf gebruiken. Lees hier meer over op deze pagina.

Wat doe je op een gipsplaat?

goede-schilder

Een wand of plafond van gipsplaten kun je op verschillende manieren afwerken. Je kunt de naden tussen de platen open laten of wegwerken, de platen schilderen of stucen. Later kun je, desgewenst, een naadloze of gestucte muur behangen.

Waarom een gipsplaat stucen?

wat-kost-schilderen?

Door de naden te dichten met een nadenvuller kan een gipsplatenmuur mooi en egaal worden. De muur is dan prima om te laten behangen. Het dichten van de naden is goedkoper dan u de gipsplaten laat stucen. Echter kunt u na het stucen prima schilderen.

Hoe vul je de naden van gipsplaten?

Erkende-schilder

Als u goedkoop uit wilt wezen dan kunt u overwegen de naden en schroefgaten van de nieuwe gipsplaten te dichten met een voegenvuller. Op de naden brengt u gaas aan en met een brede spaan kunt u de gipsplaatnaden dichten. Dit zult u enkele keren moeten herhalen omdat gipsmortels inkrimpen.

Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!