Sinds 1988

Kozijnen schilderen

Bent u van plan om uw kozijnen te laten schilderen van kunststof of van hout? Binnen kozijnen en buitenkozijnen opnieuw laten verven van een oude woning of nieuwbouw huis is een tijdrovende klus. Huur daarom een professionele maar goedkope schilder in!

Op deze pagina geven wij een zeer uitgebreid prijzen overzicht van alle prijzen en de exacte mogelijkheden van kozijnen schilderen.

Zo kunt u van te voren weten wat u te wachten staat als je een schilder inhuurt en wat de kosten zijn van kwaliteitsschilderwerk voor de scherpste prijs.

kozijnen-schilderen
Kozijnen schilderen

De gemiddelde kosten van de schilder hebben een vrij grote invloed op de totaalprijs van het overschilderen van een kozijn. Hieronder ziet u de schilderprijs voor kozijnen schilderen per uur maar ook de gemiddelde totaalprijzen om uw deurposten te voorzien van een nieuwe laag verf:

Schilderprijs uurtariefGemiddelde totaalprijs alle kozijnen schilderen huis
€ 30,- tot aan € 55,-€ 460,- tot aan € 1.900,- afhankelijk van de hoeveelheid kozijnen

Prijsvoorbeeld kozijnen opnieuw verven

Nu u een beter inzicht heeft in de gemiddelde prijzen van kozijnen schilderen wat zou jouw totaalprijs zan worden voor de kozijnen van jouw huis opnieuw te laten oververven? Lees hier onze 3 prijsvoorbeelden zodat u nog beter inzicht krijgt over wat een kozijn schilderen kost:

Kleine schilderklus:

Een klein schilderwerk ziet een schilder aan voor het opnieuw schilderen van 3 kozijnen met een totaalprijs van € 680,- inclusief het aanbrengen en het materiaal.

Gemiddelde schilderklus

Als u schilderwerken combineert zoals het schilderen van meerdere raamkozijnen of deurkozijnen met 2 deuren en deurposten dan kost dit rond de € 800,- inclusief het materiaal en arbeidsloon van de schilder.

Grote schilderklus

Wil je alle kozijnen zowel aan de buitenkant als de binnenkant van jouw woning laten schilderen> Da kunt u rekening houden met prijzen vanaf € 1000,- tot aan wel € 1800,-. Vergeet niet dat dit gaat om de kozijnen schilderen van uw gehele huis. ( dit geld voor zowel kunststof kozijnen, houten kozijnen, aluminium kozijnen, en ijzeren kozijnen.

Wat-kost-binnenschilderwerk?
Wat kost een binnen schilder

Prijsopbouw kozijnen schilderen

Kozijnen laten schilderen is niet heel goedkoop, maar dat hoeft niet te betekenen dat het duur hoeft te zijn. Wij van de Schilder-Concurrent vinden het belangrijk om de prijzen laag te houden, zonder de kwaliteit te verliezen. 

Schilderwerk voor iedere portemonnee dus!. Wij krijgen regelmatig vragen binnen over schilderen van kozijnen. Dit zijn vragen als:

 • Wat zijn de kosten voor kozijnen laten schilderen? De kosten om je kozijnen in huis te laten schilderen liggen gemiddeld tussen de 30,- en 55,- euro per uur.
 • Hoeveel kost houten kozijnen verven? Houten kozijnen verven is altijd goedkoper dan het schilderen van kunststofkozijnen of kozijnen van staal. Er is namelijk bij houten kozijnen alleen maar grondverf nodig en bij andere materialen een veel duurdere primer.
 • Moet ik kunststof kozijnen schilderen? Als u uw kunststof deurposten een andere kleur wilt geven dan zal u deze eerst in de primer moeten zetten. Na de droging kunt u ze alle kleuren schilderen die u wilt.
 • Wat is normale prijs voor het overschilderen van kozijnen? Wij gaan uit van een gemiddelde prijs per strekkende meter. houd rekening met een prijs inclusief grondverf aanbrengen van 17,- euro.

Keuze 1: De schilder

De prijs als u een schilder wilt inhuren voor het laten schilderen van jouw kozijnen ligt tussen de € 30,- en € 45,- per uur. De prijs van kozijnen schilderen wordt in de meeste gevallen per uur berekend. Kozijnen opnieuw laten verven is en blijft een gedetailleerde klus voor een schilder.

Een deel van het kozijn wat aan de buitenkant van uw huis zit zal een steiger of ladder nodig wezen. De meeste schilders berekenen de kosten van een steiger mee in hun prijs. Let dus goed op de onverwachte kosten als een schilder deze niet heeft mee berekend in zijn calculatie.

Voor het deel van het kozijn wat aan de buitenkant zit is een ladder of steiger nodig, maar niet alle schilders hebben de kosten voor een steiger mee berekend in hun prijs. Het is dus goed hier extra op te letten om onverwachte kosten te voorkomen.

Het oververven van stalen kozijnen heeft dus een hele andere prijs dan een houten kozijn schilderen in twee kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn:

 • Wit
 • Creme ( Rall 9010 )
 • Antraciet grijs
 • Mat zwart

We kijken hieronder is naar de wat specifiekere prijsvoorbeelden van de opbouw om uw kozijnen opnieuw te lakken:

Keuze 2: De verf

Houten kozijnen zullen zeer goed geschilderd moeten wezen omdat het schilderwerk bescherming bied tegen vocht. Op deze manier gaan je geschilderde kozijnen en deuren veel langer mee.

Bij kozijnen van aluminium of kunststof kozijnen is nieuw schilderwerk niet echt genoodzaakt. Maar bent u toch van plan deze te laten oververven gebruik dan de juiste grondverf of primer hiervoor. Op deze manier zal de nieuwe laag verf een goede hechting krijgen.

Leest u hier de meest gangbare prijzen van de verschillende soorten kozijnenverf die u nodig zult hebben:

Soort kozijnenverfLiter prijsAantal m² uit 1 literBijkomend
Grondverf laag aanbrengen€ 18,- tot € 30,-9 tot aan 12Onderlaag (hechting)
Beits of lak aanbrengen€ 18,- tot € 50,-9 tot aan 15Bescherm laag
Dekkende verf laag aanbrengen€ 18,- tot € 45,-3 tot aan 16 Binnen en -buiten verf

Keuze 2: Schilderwerk combineren

Een combinatie van kleine schilderwerken is verstandig te doen. Zo wordt het kleine schilderwerk een grotere schilderklus voor de schilder. Op deze manier krijgt u meer korting op uw schilder offerte ! Zie hieronder de meest voorkomende schilderprijzen van vier verschillende huis oppervlaktes:

Oppervlak schilderenGemiddelde prijs inclusief materiaalHoe wordt er geschilderd?
Trap opnieuw schilderen€ 275,- tot aan € 600,-Schuren, schoonmaken en afschilderen
Dakkapel opnieuw schilderen€ 380,- tot aan € 930,-Gehele dakkapel schilderen incl zijkanten, kozijnen en ramen
Deuren opnieuw schilderen€ 250,- tot aan € 1.750,-Vanaf 2 deuren tot 35 deuren en kozijnen
Plafond opnieuw witten€ 210,- tot aan € 1.400,-Per m² vanaf 7,- euro spuitwerk kleur wit
Kosten-kozijnen-schilderen

Kosten besparen kozijnen

Als je je kozijnen van je huis opnieuw wilt laten schilderen dan wil je niet de hoofdprijs betalen. De kosten van het laten schilderen van binnenkozijnen of buitenkozijnen worden bepaalt door de staat van je oude kozijnen.

Wilt je graag exact weten wat de kosten zijn om jouw kozijn te laten schilderen? Vraag vandaag nog een offerte bij ons aan en bespaar flink op kosten voor het schilderwerk! Een offerte aanvragen is bij ons altijd gratis en geheel vrijblijvend.

Wij laten u graag zien dat wij de scherpste prijzen bieden voor de beste kwaliteit. Vul de offerteaanvraag zo duidelijk mogelijk in, dan weten wij precies wat wij voor u kunnen betekenen.

Schilders maken graag een totaalprijs voor al het schilderwerk van uw woning. We zullen u daarom de gemiddelde prijzen laten zijn per type woonhuis om deze aan de buitenkant te laten schilderen:

Type huisGemiddelde buitenschilderwerk kosten
Appartement laten schilderen€ 1.000,- tot aan € 1.500,-
Tussenwoning laten schilderen€ 1.500,- tot aan € 2.000,-
Hoekhuis of 2 onder 1 kap laten schilderen€ 3.000,- tot aan € 3.500,-
Vrijstaand huis laten schilderen€ 6.000,- tot aan € 7.000,-

Wanneer kozijnen schilderen?

Op deze vraag valt geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt namelijk geheel af van de staat van uw kozijnen. Ook een belangrijke factor is moet er binnen of buiten worden geschilderd? Hoe vaak je kozijnen moet schilderen is dus een lastige vraag.

Buitenkozijnen & Binnenkozijnen

Je schilderwerk buiten moet tegen de verschillende weersomstandigheden in Nederland kunnen. Maar wanneer schilder je de buitenkant van je huis? En welke periode is het beste om je buitenkozijnen opnieuw te laten schilderen?

De beste periode om buiten huis te schilderen is vanaf mei tot er met september. In deze maanden is de luchtvochtigheid het laagst en heeft een schilder veel minder kans op regen. De droogtijd van schilderwerk wordt daardoor niet beïnvloed.

De temperaturen in deze maanden liggen gemiddeld tussen de 15 en 14 graden Celsius. Dit zijn de beste temperaturen om buiten te laten schilderen.

De kozijnen binnen moeten eens in de 8 jaar worden overgeschilderd terwijl buitenkozijnen eens in de 5 tot 6 jaar een nieuwe verflaag nodig hebben.

De buitenkant van uw huis krijgt meer te voortduren dan de binnenkant. Daarom zal het buiten schilderen vaker uitgevoerd moeten worden.

binnenschilder
Binnen schilder

Waarom kozijnen verven?

Kozijnen kunt u zien als de poortwachters van uw huis. Het is een van de belangrijkste onderdelen voor de bescherming van uw woning.

Verf geeft de beste bescherming voor uw houten kozijnen. Zeker tegen vocht! Je buitenschilderwerk staat altijd onder een bepaalde druk door de verschillende weersinvloeden. Koud, warm weer regen of zonneschijn. Als uw kozijnen (zeker aan de buitenkant van uw huis) niet goed in de verf staan dan zullen uw hardhouten kozijnen snel wegrotten.

Een nieuwe verflaag op de kozijnen is dus de oplossing!!

Het schilderwerk beschermt dus tegen slechte weersinvloeden. Werk de kozijnen wel met enige regelmaat bij, anders verliezen de kozijnen de beschermende functie. Lees hier alles over het onderhouden van schilderwerk.

Doet u dit niet? Dan zullen de kozijnen verder aftakelen, zodat u ze moet vervangen omdat ze wegrotten. Dit kost een hoop meer geld!

Een kozijn vervangen kost al gauw meer dan 700,- euro. Dat is een heel stuk duurder dan een nieuwe laag verf. Probeer dit dus ten alle tijden te voorkomen. Zonde van uw geld! Snel een prijsindicatie? Bereken uw prijs!!

Houten kozijnen overschilderen (hoe)?

Onze schilders adviseren om een andere verfsoort voor binnen en buiten te gebruiken. Voor binnen geven onze schilders het advies om een watergedragen verf te gebruiken.

Vaak zal een synthetische verf geel worden. Buiten adviseren onze schilders om wel een synthetische verf op terpentine basis te gebruiken.

Deze verfsoort zal veel langer mooi blijven zitten op je hardhouten kozijnen. Maar hoe en wat is de beste manier om zelf je houten kozijnen te gaan verven? Lees hier ons stappenplan:

Time needed: 3 days.

Stappenplan zelf houten kozijnen schilderen:

 1. De ondergrond controleren

  Voor de juiste hechting van de nieuwe verflaag is het belangrijk dat de kozijnen van hout goed stof en vetvrij zijn. Ook het schuren van de kozijnen zal goed en zorgvuldig moeten worden uitgevoerd. Beschadigingen kunt u plamuren en weer lichtjes opschuren met fijn schuurpapier.kozijnen-schuren

 2. Voorbereiden kozijn opnieuw verven

  Zoals iedereen weet is een goede voorbereiding het halve werk! Besteed daarom veel aandacht aan de volgende punten.

  Dek de vloer goed af met afdekzeil of een stucloper.
  Het beslag van het kozijn kunt u demonteren of goed aflakken
  Reinig het kozijn met een ontvetter
  Schuur het kozijn goed op met fijn schuurpapier
  Na het schuren zult u het kozijn weer moeten afnemen zodat deze stofvrij is om te schilderen.kozijnen-laten-schilderen

 3. Overschilderen kozijn

  Als u alle voorbereidingen heeft getroffen dan is het nu tijd om je houten kozijnen over te schilderen. Draag schilderhandschoenen voor de veiligheid!
  Breng een primer (grondverf laag) aan en plamuur kleine gaatjes en oneffenheden.
  Als de grondverflaag droog is schuur je het kozijn lichtjes op.
  Maak het kozijn van hout weer stofvrij.
  Breng met een roller of kwast nog een laagje grondverf aan.
  Schuur deze weer netjes en fijn op.
  Nu kunt u het kozijn geheel over schilderen of aflakken met de gewenste laksoort.
  overschilderen-kozijn

Houten kozijnen verdienen goed schilderwerk. Zo houden de hardhouten kozijnen de juiste beschermingskwaliteit en blijven de kozijnen vocht tegenhouden.

Wat is het voordeel van een raam of deurkozijn schilderen?

Het grootste voordeel van je raamkozijnen en deurkozijnen goed schilderen is dat de houten kozijnen veel langer mee gaan. Op de vraag moeten kunststofkozijnen, stalen kozijnen of polynorm kozijnen ook regelmatig overgeschilderd worden? Dan is het antwoord hierop “nee”

Wel kan het zijn dat u uw raamkozijn of deurkozijn een donkere of lichtere kleur wilt geven. Het kan namelijk de aanblik van uw woning flink veranderen.

Bij dit soort kozijnen is het wel zaak om een goede grondlaag aan te brengen met grondverf of een primer. De prijzen hiervoor kun je hieronder vinden in onze calculatietabel:

TYPE VERFPRIJS PER LITERM² P/LVOORBEREIDENDE LAAG
Beits en lak aanbrengen€ 17 – € 4712 – 14 onverdundEind-laag
Dekkende verf aanbrengen€ 17 – € 474 – 18  onverdundBinnen en buitenverf
Grondverf aanbrengen€ 16 – € 379 – 14 onverdundHechtlaag
kunststof-kozijnen-schilderen-kosten
Kunststof kozijnen schilderen

Kunststof kozijnen verven

Hoewel houten kozijnen wel moeten worden geschilderd is dit met aluminium en kunststof kozijnen niet het geval.

U kunt er blind van uit gaan dat kleur de gehele levensduur blijft zitten. Natuurlijk is het wel mogelijk om de kleuren van de kozijnen te veranderen, wanneer u bijvoorbeeld de kleur zat bent.

Wij adviseren u om deze klus uit te besteden aan een erkende schilder. Zo blijven de kozijnen in de juiste conditie en kwaliteit.

Omdat het best wel een pittige klus is. Zo blijft de levensduur van de kozijnen intact en kunt u volop genieten van de nieuwe kleur van de kozijnen. De primer is de basis voor het schilderwerk. Zo blijft de verf goed hechten en voor een langere tijd zitten.

Wanneer u uw huis wilt voorzien van een frisse nieuwe look, kunt u de kozijnen laten schilderen!

Het huis krijgt op de manier ene compleet andere uitstraling. Wissel wat af in de kleuren – geef de deuren bijvoorbeeld een andere kleur.

Bent u benieuwd wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Vraag dan een offerte bij ons aan. Binnen twee werkdagen ontvangt u van ons een offerte op maat. Dit is geheel vrijblijvend én gratis.

Welke soort kozijnen kan je schilderen?

Raamkozijnen of het kozijn van je dakkapel heb je binnen en buiten. Maar naast dat feit zijn er ook kozijnen in verschillende materialen die allemaal een andere aanpak vergen.

Wij zetten even de belangrijkste materialen op een rijtje:

 • Kunststof kozijnen
  Deze kozijnen zijn veruit het populairst. Logisch, ze gaan lang mee, zijn weerbestendig en vaak niet al te duur. Als je dit kozijn goed onderhoud gaat het makkelijk 50 jaar mee. Bovendien isoleren deze kozijnen uitstekend en zijn ze recycleerbaar. Vaak blijkt een kunststof kozijn de voordeligste keuze en vergt dit type kozijn amper onderhoud. Het design kies je grotendeels zelf en ook schilderen moet maar sporadisch gebeuren, tenzij je van kleurtje wil wisselen.
 • Houten kozijnen
  Warm en authentiek, dé kenmerken van houten kozijnen. Let wel: ze vergen meer onderhoud en schilderwerk. Als je houten kozijnen voor buiten wil, kies je best voor hardhout. Die gaan makkelijk 50 jaar mee als je je kozijnen geregeld schildert en laat onderhouden. Houten kozijnen isoleren goed, gaan lang mee en zorgen voor een authentieke uitstraling. Vaak zijn ze wel net iets duurder en ook op het vlak van onderhoud komt er meer bij kijken. Deze kozijnen laat je toch best om de 5 jaar schilderen. Bij houtrot kun je ook maar beter snel ingrijpen anders kan de schade oplopen.
 • Aluminium kozijnen en stalen kozijnen
  Kies je voor stalen of aluminium kozijnen dan hoef je je weinig zorgen te maken op het vlak van onderhoud. Het gaat om sterk materiaal waar je amper naar moet omkijken. Qua isolatie heeft het materiaal de voorbije jaren een serieuze inhaalbeweging gemaakt. Het schilderen van deze stalen kozijnen is in principe niet nodig. ( stalen kozijnen worden tegenwoordig vaak mat zwart gespoten)

Verleng de levensduur van je kozijnen

Als je je oude kozijnen wilt vervangen dan zal u een hoop geld kwijt zijn. Het opnieuw opknappen en schilderen van je kozijnen is een stuk goedkoper!

Wil je heel wat jaren van je kozijnen en het schilderwerk genieten, dan zijn er wel wat tips om rekening mee te houden. Zeker als je over houten kozijnen beschikt kun je maar beter rekening houden met de volgende tips:

 • Houd je kozijnen schoon
 • Lap je je ramen, neem de kozijnen dan mee. Gewoon reinigingsmiddel is ideaal.
 • Kies een goede houtsoort zoals hardhout
 • In principe kan een kozijn uit elke houtsoort gemaakt worden, maar kies je voor hardhout, dan kun je jaren verder. Bij voorkeur kies je voor duurzaamheidsklasse 1.
 • Schilder om de 5 jaar!!!

Bespaar op het schilderen van je kozijnen!

Wil je besparen op een schilder bij het schilderen van je kozijnen? Dan zijn er drie mogelijkheden: Je kunt zelf de handen uit de mouwen steken, maar zoals je al gemerkt zal hebben is schilderen best een intensief klusje waar heel wat tijd in gaat zitten.

Heb je tijd, dan kan dit een optie zijn, maar je hebt ook kwalitatief materiaal nodig.

Een andere mogelijkheid is om de voorbereidende werken op jou te nemen het schilderen van je kozijnen aan een professional over te laten. Zo bespaart je schilder aardig wat tijd en jij heel wat geld.

Het spreekt voor zich dat het schilderwerk staat of valt bij de voorbereiding, dus pak dit grondig aan.

Wil je toch met een professional werken, dan kun je ook besparen op je schilder door meerdere offertes aan te vragen. Zo kun je de prijzen van verschillende schilders tegen elkaar afwegen.

Niet elke schilder vraag evenveel voor het schilderen van kozijnen. Zoals eerder aangehaald moet je een kwalitatieve schilder kunnen vinden voor een kostprijs tussen de 30,- en 40,- euro per uur.

Vaak komen hier nog wel verplaatsing- en onkosten bovenop. Houd dus rekening met de totaalprijs en bekijk elke offerte grondig. Verlies zeker de kleine lettertjes niet uit het oog.

Vragen & Antwoorden

Hoe vaak moet je houten kozijnen schilderen?

goede-schilder

Hoe beter er geschilderd is hoe langer het schilderwerk op uw kozijnen mee zal gaan. Kozijnen schilderen is per situatie verschillend. Binnen schilderwerk zal eens in de 6 tot 7 jaar opnieuw gedaan moeten worden terwijl buitenschilderwerk eens in de 5 jaar onderhoud nodig heeft.

Wat zijn de kosten van kozijnen schilderen?

Het opnieuw laten schilderen van kozijnen door een goedkope schilder kost gemiddeld tussen de € 35,- en € 70,- als je je binnen kozijn wilt laten verven. Voor het laten schilderen van je kozijn buiten ligt de prijs tussen de € 45,- en € 140,- .

Wat eerst doen? Kozijnen of muren schilderen?

schilderwerk-prijzen

Ons advies is om eerst de muren en de plafonds te witten en daarna uw kozijnen af te lakken. U kunt wel alle voorbereidingen treffen zoals het schuren, plamuren en het opnieuw aanbrengen van grondverf op uw raam of deurkozijn.

Hoe moet ik mijn kozijnen schilderen?

wat-kost-schilderen?

Op onze pagina kozijnen schilderen hebben wij voor u een stappenplan gemaakt hoe u het beste zelf kozijnen kunt schilderen. Lees snel alle informatie om zo goed mogelijk uw kozijnen te voorzien van een nieuwe laag verf.

Wat kost het om je kozijnen te laten schilderen?

goedkope-vakschilders

Als u ongeveer 3 kozijnen wilt laten overschilderen betaald u rond de € 460,- inclusief verf. Als u al het kleine schilderwerk combineert zal u een stuk goedkoper uit wezen. Het laten schilderen bijvoorbeeld van 5 raamkozijnen en 3 deurposten kost u dan gemiddeld € 740,- inclusief de materialen.

Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!