Sinds 1988

Sauzen en spuiten

Het schilderen van grote oppervlaktes kan op verschillende manieren. Traditioneel werden woningen gesaust met een roller. Tegenwoordig wordt er steeds vaker met een verfspuit gewerkt.

Sauzen en spuiten zijn de twee meest voorkomende manieren van grote oppervlaktes, zoals wanden en plafonds, schilderen. Bij spuiten wordt de verf met een spuit aangebracht. Bij sauzen gebeurt het schilderwerk met een roller. De prijs per m² ligt lager bij spuiten, er is echter meer afplakwerk nodig dan bij sauzen.

Grotere ruimtes worden daardoor vaak gespoten terwijl kleinere ruimtes vaak gesaust worden.

Wat in uw situatie de beste oplossing is leest u in dit artikel. Aan het eind van het artikel weet u wat de voor en nadelen van iedere methode zijn en kunt u een offerte aanvragen voor uw klus.

Sauzen

Sauzen is het schilderen met een roller. Het wordt dan ook wel rollen genoemd. Het verschil met schilderen is dat bij schilderen een kwast gebruikt wordt.

Schilder

Meestal wordt bij het sauzen van muren of plafonds latexverf gebruikt. Latexverf dekt vrij goed, hecht goed op verschillende oppervlakten en geeft een prachtig egaal effect.

De kosten van sauzen zijn over het algemeen laag. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de 7,- en 13,- euro per m².

Het sauzen van een woning wordt gedaan door eerst alle randen te schilderen. Dit wordt vaak met een kleine roller of met een kwast gedaan. Nadat de randen gedaan zijn gaat het sauzen van de grote oppervlaktes enorm snel. In een uur kan al een hele woning gesaust worden.

De voorbereiding en het schilderen van de randen bij plinten, om stopcontacten of bij ramen is het meeste werk.

Voordelen

Sauzen kan snel gedaan worden omdat de roller een groot oppervlak kan bestrijken. Over het algemeen is sauswerk in kleine ruimtes voordeliger omdat er minder afgeplakt hoeft te worden dan bij spuitwerk. Dat komt omdat de randen gekwast kunnen worden. De roller is iets preciezer dan een verfspuit.

Nadelen

Bij het sauzen of rollen van een woning zullen eerst alle randen geschilderd moeten worden. Ook is het niet altijd mogelijk om met een roller in hoekjes of tussen randjes te komen. Het werkt dus vooral bij egale oppervlaktes.

Een ander nadeel is dat er banen kunnen ontstaan tijdens het rollen. Vooral wanneer er voor een andere kleur gekozen wordt. Denk bijvoorbeeld aan een witte muur die in kleur geschilderd moet worden of een muur in kleur die wit moet worden. Het kan nodig zijn om een extra laag aan te brengen om deze banen helemaal weg te krijgen.

Spuitwerk

Spuitwerk wordt gedaan met een airless sprayer. Deze machine is het best te vergelijken met een hogedrukreiniger waar verf in gaat.

huisschilder-latex-spuiten

het voordeel van airless is dat het spuitbeeld beter is en dat het spuitwerk sneller gaat. Een airless spuit kan ook een grotere range van verf aan. Bij een verfspuit met lucht (zoals in de autoindustrie gebruikt wordt) moet de verf een specifieke dikte hebben. Een airless sprayer kan dikkere maar ook dunnere verf aan.

Voordelen

De afwerking van spuitwerk is erg mooi omdat er geen lucht bij de verf gemengd wordt. Er zullen dus nooit belletjes in de verf zitten.

Het grootste voordeel van verf spuiten ten opzichte van rollen is dat de kwaliteit hoog is en spuitwerk heel snel gedaan kan worden. Verf spuiten van grote oppervlaktes kan in enkele minuten, Zelfs als er oneffenheden of ornementen in het oppervlak zitten. Een verfspuit is ook geschikt om bijvoorbeeld spackwerk of spachtelputz te overspuiten.

Tot slot kan spuitwerk gebruikt worden om ornementen of delen met relief te spuiten. Denk bijvoorbeeld aan sier stucwerk, rondingen of ornementen in een plafond. Met een roller zal dit lastig worden maar een verfspuit is hier perfect geschikt voor.

Nadelen

Spuitwerk kan alleen gedaan worden als er voorbereidingswerk gedaan is. Alles moet afgeplakt worden omdat bij spuitwerk “overspray” is. Overspray zijn kleine druppeltjes die ergens neerdalen waar ze niet moeten komen. Als dat gedeelte niet afgeplakt is dan zal het daar hechten. Goed afplakken is voor een strak resultaat dus essentieel.

De kosten van verf spuiten liggen lager maar alleen als de ruimte eenvoudig afgeplakt kan worden. Daarom is verfspuiten bij nieuwbouw ook zo populair.

Als een nieuwbouwwoning geschilderd wordt voordat bijvoorbeeld de vloer er in komt dan hoeft er relatief weinig afgeplakt te worden. Hierdoor is spuiten ineens verreweg de meest efficiente manier. Een woning kan eerst gespoten worden, daarna worden deuren en raamkozijnen geplaatst. Ook de keuken kan na het spuiten geplaatst worden. Zo hoeft weinig afgeplakt te worden en kan het volledige huis goedkoop geschilderd worden.

Muren

Muren worden meestal gerold maar soms gespoten. Zoals eerder besproken is het spuiten van muren handig als het nieuwbouw betreft of als er weinig afgeplakt hoeft te worden.

Muren met veel ramen, stopcontacten, deuren of andere delen die afgeplakt moeten worden kunnen vaak beter gesaust worden. Dan worden alle randen eerst geschilderd en wordt het overige deel gesaust.

Is het een muur met veel vierkante meters die geschilderd moet worden en hoeft er weinig afgeplakt te worden dan is spuiten een betere optie.

Plafonds

Bij plafonds zal een schilder eerder naar zijn verfspuit grijpen. Een plafond rollen is lastiger dan een muur omdat de schilder boven zijn macht moet werken. Verfspuiten gaat dan veel sneller en is minder intensief voor de schilder.

Veelgestelde vragen

Is sauzen beter of is spuiten beter?

Voor grotere ruimtes is spuiten een efficientere manier van verf aanbrengen. Spuiten kost meer tijd tijdens de voorbereiding omdat er meer afgeplakt moet worden. Sauzen is een betere methode voor kleinere ruimtes.

Wat is het verschil tussen sauzen en spuiten?

Spuiten gebeurt met een verfspuit. De verf wordt onder hoge druk op de wand of op het plafond gespoten. Bij sauzen wordt gebruik gemaakt van een roller.

Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!