Sinds 1988

Trap schilderen

Is uw oude houten trap beschadigd of ligt hier nog vloerbedekking op? Door uw trap opnieuw te schilderen krijgt zowel de trapleuning, trappengat en uw gang een geheel andere uitstraling.

Leest u op deze pagina alles over de kosten van het schilderen van een trap, en de juiste verfsoorten die gebruikt worden voor antislip.

Wij als erkend schildersbedrijf uit Amsterdam krijgen wij veel vragen over het schilderen van trappen of traptreden. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Hoe lang duurt het schilderen van een trap?
 • Wat kost een trap laten schilderen door een schilder?
 • Hoe kan je trappen het beste verven?
 • Zit er een prijsverschil tussen het schilderen van een opentrap of dichte trap?
Trap klaar om te schilderen

Trap schilderen prijsindicatie

Een trap in uw woning krijgt veel te voortduren. Je loopt per dag minstens 10 x de trap op en af.

Hierdoor krijgt uw trap veel eerder last van slijtage plekken ( kaal gelopen plekken in de verf ) dan bijvoorbeeld uw kozijnen.

Door een hoge belasting van trappen zullen deze vaker een nieuwe verflaag nodig hebben dan andere houten of kunststof onderdelen in uw bestaande of nieuwbouwwoning.

Verven van een open of dichte trap, trapleuning of trappengat is een tijdrovende schilderklus.

Heeft u zelf geen ervaring met schilderen of geen tijd om uw trap zelf opnieuw te schilderen huur dan een goedkope professionele schilder in.

De gemiddelde prijs van wat een schilder kost voor het opnieuw lakken of schilderen van uw houten trap leest u hieronder in een kort prijzenoverzicht.

VerfsoortPrijs per liter Aantal m² Extra
Grondverf laag€ 18,- tot € 38,-8 tot 14 m²Onderlaag hechting
Beits & lak laag€ 18,- tot € 50,-10 tot 17 m²Beschermingslaag
Dekkende verf laag€ 18,- tot € 45,-8 tot 17 m²Trapverf ( Lak )
Gemiddelde kosten dichte of open trap schilderen
€ 300,- tot aan € 700,-

Het blijft altijd lastig om van te voren een prijs in te schatten van het schilderen van een trap. De kosten hangen samen af van uw wensen en of u een trap heeft met open treden of dichte traptreden.

Bespaar op je trap schilderen!

Uiteraard wilt u weten in welke prijsklasse uw trap schilderen komt te vallen.

De exacte prijs om uw te te voorzien van een nieuwe laklaag kunt u achterhalen door een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Door het aanvragen van een gratis schilder offerte kunt u de prijzen van de Schilder-Concurrent vergelijken met andere schildersbedrijven.

Op deze manier kunt u zelf zien hoe goedkoop wij uw trap opnieuw kunnen schilderen.

Trap schilderen

Op het ene moment ziet uw trap in uw woonkamer of gang er nog als nieuw uit en een maand of 5 later ziet u al slijtage plekken van het lopen.

Kleine beschadigingen aan uw traptreden of stootborden zijn vaak makkelijk bij te werken. Echter slijtage plekken van het op en neer lopen niet.

Mocht de verflaag van de houtentrap gaan bladderen of loslaten dan is het verstandig de oude verflaag eerst met een brander te verwijderen en dan helemaal overnieuw te beginnen met schilderen.

Belangrijke tip!!! Let op bij het overschilderen van uw trap dat u rekening houd met een antislip laag. ( dit zorgt ervoor dat u niet uitgeleid op uw nieuw geschilderde trap )

Welke verf gebruiken voor uw trap?

Een trap wordt in ieder oud of nieuwbouwhuis veel gebruikt. Het is dan ook van groot belang dat er gekozen word voor de juiste verf of lak soort voor het schilderwerk.

Voor het schilderen van uw trap is een goede grondverf en de juiste slijtvaste verfsoort dus erg belangrijk. Zo kan je als voorbeeld een vloercoating verf met 2-componenten gebruiken die gemengd moet worden met een verharder.

De verharder van de 2 componentenverf zorgt voor een harde slijtvaste toplaag die uw trap beschermt tegen slijtage en krassen.

Normale slijtvaste lak is ook een goede optie echter is het wel belangrijk dat de schilder als laatste eindlaag een transparante parketlak ( mat of glans ) gebruikt om af te lakken.

Zijdeglans, hoogglans of mat?

Hoe wilt u uw trap laten verven welke kleur of met glans of juist matte verf?

Op uw trap kunt u beter een zijdeglansverf of matte verf soort gebruiken. Waarom? Deze verfsoorten zijn antislip! De kans dat u uitglijd is een stuk minder dan u uw trap in de hoogglansverf laat schilderen.

Als u nog meer veiligheid wilt dan zijn er speciale antislip verfsoorten of plak strips te verkrijgen.

Voorbereiding verven van uw trap

Het is altijd goed om het schilderwerk zorgvuldig voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker wanneer u een wat oudere trap heeft.

De schilder kan deze voorbereidingen treffen, maar u kunt het ook zelf proberen! Dat scheelt ook meteen in de kosten.

Voorbereidingswerkzaamheden schilderen trap:

 • Schuren en ontvetten van de trap: doe dit zorgvuldig. Het is belangrijk voor het uiteindelijke resultaat.
 • Verflaag verwijderen: De oude verflaag kunt u het beste weg laten halen, zeker als dit los zit of is gaan bladeren. Dit kunt u doen met een verfkrabber. Beschadigingen repareren: Dit kunt u doen met plamuur.
 • Onderschat dit niet! Als u de beschadigingen laat zitten, ziet u dat ook in de nieuwe verflaag! Dat zou zonde zijn.
Trap wit geschilderd

Trap spuiten of trap schilderen?

De trap schilderen kunt u zelf doen maar u kunt ook uw oude trap laten spuiten met verf. Wat is het verschil tussen spuiten met verf en het schilderen met de hand?

Spuitwerk is altijd sneller, mooier en goedkoper dan handschilderwerk. Er is echter maar een nadeel van een trap spuiten en dat is het afplakwerk.

Afplakken is een tijdrovende klus en omdat er met spuitwerk wat nevel vrij komt is het wel de bedoeling dat niet uw gehele woonkamer onder de verfnevel komt te zitten.

Soms is het afplakwerk meer werk dan het spuiten van de trap zelf. Wilt u meer informatie betreft verfspuiten van uw muren , plafonds , kozijnen of deuren? Lees dan deze informatiepagina over spuitwerk.

Voorbereiding trap verven

Wij hebben de expertise en het vakmanschap om uw klus tot een succes te maken.

Een aantal dingen zijn handig om te weten wanneer u uw trap wilt laten schilderen.

Er moeten namelijk voorbereidingen worden getroffen. Wanneer u bijvoorbeeld een kale trap wilt hebben (ongestoffeerd).

Dit levert een hoop schuurwerk op. Daarnaast heeft u precies de juiste verf nodig om de trap te laten schilderen. Zo blijft het strak en mooi.

Maakt u zich geen zorgen. Wij hebben alle ervaring en vaardigheden in huis om elke trap onder handen te nemen, ook die van u!

Of u nou een open trap heeft of een antieke trap. De mogelijkheden zijn eindig.

Trap geschilderd

Trap nieuwbouw

Als u de trotse bezitter bent geworden van een nieuwbouwwoning dan zal u uw wanden en plafonds moeten laten stucen of laten behangen door een behanger.

Ook de vloeren zullen eerst geëgaliseerd moeten worden en dan afgewerkt moeten worden met laminaat leggen, of een mooie betonlookvloer.

De meeste nieuwbouw woningen worden opgeleverd met een wat goedkopere vurenhouten trap. Deze is al voorzien van een dun laagje grondverf.

Vurenhouten trappen zijn goedkoop en wat flexibeler dan een hardhoutentrap.

Vurenhouten trappen worden juist gebruikt omdat de nieuwbouw woning nog kan werken ( uitzetten en inkrimpen )

Nieuwbouwtrappen zijn vaak opentrappen tenzij u kiest voor een dichte trap met stootborden.

Het schilderen van een nieuwbouw trap is best een behoorlijke klus. Dit komt omdat er vaak veel beschadigingen aan de treden zijn ontstaan en weinig tot geen aandacht is besteed aan het schilderen van de trap.

Maar wat kost het schilderen van een trap in je nieuwbouwwoning?

Een trap laten verven in een nieuwbouwwoning door een huisschilder kost gemiddeld rond de € 40,- per uur. Dit uurtarief van een schilder is inclusief de verf en andere materialen.

Het laten schilderen van een tatale trap in een nieuwbouwwoning kost gemiddeld tussen de € 400 en de € 700,- afhankelijk van het type trap wat u wilt laten schilderen.

Bekijk onderstaand de gemiddelde nieuwbouw trap schilder prijzen.

Schilderen nieuwbouwtrap per uurGemiddelde kosten trap schilderen nieuwbouwwoning
€ 40 – € 50€ 400,- tot aan € 700,-

Welke verf gebruiken voor een trap?

Vergis u niet: de verf heeft een lange droogtijd nodig om goed te harden. De verf die wij gebruiken voor het schilderen van een trap moet aan bepaalde eisen voldoen.

Het is compleet andere verf dan bijvoorbeeld de verf die wij gebruiken voor schilderen van kozijnen.

Door de treden en stootborden zwaar belast kunnen worden door het intensieve dagelijkse gebruik is er speciale verf voor nodig.

Deze verf brengen wij in meerdere lagen aan. U wilt immers niet dat u volgend jaar weer de trap schilderen moet.

Slijtage trap & beschadigingen

De trap komt in aanraking met allerlei bedreigingen. Denk hier aan scherpe objecten, puntige schoenen en andere beslommeringen.

De trap wordt iedere dag intensief gebruikt. Bekijkt u alleen maar al hoe vaak u zelf de trap af- en oploopt.

Een nieuwe schilderlaag op zijn tijd kan beslist geen kwaad! Het geeft uw huis daarnaast een frisse nieuwe uitstraling.

Voor het schilderen van de trap heeft u speciale materialen nodig.

Wij van de Schilder-Concurrent gebruiken altijd slijtvaste verfspullen. Alles moet duurzaam, strak en egaal worden.

Omdat er veel bij komt kijken, kan het fijn zijn om de klus aan vak-professionals over te laten. Zo heeft u straks een mooi resultaat! Snel een prijsindicatie? Bereken uw prijs

Kosten besparen trap schilderen

Onze professionele schilders staan voor u klaar! Dankzij onze jaren lange ervaring hebben wij ervaring met de meest uiteenlopende schilderklussen.

Al onze schilders zijn gediplomeerd en enthousiast. 

Wij kijken graag wat wij voor u kunnen betekenen! Vraag vandaag nog gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan. 

Binnen 2 dagen heeft een prijsopgave in uw mailbox! 

Bij het schilderen van een trap is het van belang dat er heel voorzichtig te werk wordt gegaan.

Door mogelijke oude plinten te verwijderen is het makkelijker om een egale kleur aan te brengen.

De schilder zal altijd alles goed afdichten en afwerken, hierdoor ontstaat er een prachtig resultaat bij jou in de hal. 

Juiste methode verven trap..

Omdat een trap zo intensief gebruikt wordt is het zaak dat de verf goed en slijtvast is.

Wij gebruiken daarom speciale verf die dit ook goed aankan. Bovendien brengen we op het loopgedeelte van een trap en de trapleuning 3 lagen verf aan.

We willen simpelweg dat de verf heel lang mee gaat en dat u ons volgend jaar niet weer voor dezelfde klus moet inschakelen.

Dit betekent dus dat we geen goedkope verf gebruiken en zeker de verf niet aanlengen.

Er zijn voldoende slijtvaste verfsoorten die bedoeld zijn voor het gebruik op een houten trap of op een houten vloer.

Uiteraard is deze verf wel duurder dan “normale” verf, maar het is het geld dubbel en dwars waard.

Zelf een trap schilderen – de stappen

Als je een beetje handig bent kan het een goed idee zijn om zelf de trap te schilderen om zo kosten te besparen.

Hieronder hebben we de stappen op een rijtje gezet die je moet doorlopen bij het schilderen van de trap.

Mocht je het toch laten doen dan raden we wel aan om deze stappen door te lezen, zo weet je wat je te wachten staat:

 1. Schuren (optioneel)
  Als jouw traptreden ruw zijn, moet je ze schuren voordat je ze gaat schilderen.  Hetzelfde geldt voor de leuningen. Als de leuningen bij hobbelig aanvoelen, moet je ze schuren. 
 2. Die hobbels die je voelt als je je leuningen gebruikt zijn gewoon niet echt prettig. Je kunt ze eraf schrobben of schuren. Gebruikt altijd een laag korrelig schuurpapier.

  Het beste is om schuurpapier met 100 of 120 grit te gebruiken om de oneffenheden te verwijderen. Gebruik hierna 180 of 220 om alles glad te strijken.
 3. Tape de trappen af
  Of je nu schuurt of niet, je zal altijd moeten beginnen met het in de grondverf zetten van de trap. Om dat te doen, zal je eerst moeten beginnen met het afplakken van de hele trap voor het aanbrengen van de primer.

  Normale schilders-tape is hiervoor het beste. Zorg ervoor dat het heeft een 21 dagen of langer schone verwijdering garantie bevat, zodat dit niet tot problemen zal leiden als de klus van het schilderen wat langer zal duren.
 4. Het aanbrengen van de grondverf (primer)
  Bij het schilderen van trappen moet je de treden in de grondverf zetten.  Primer zal je helpen om het hout te bedekken en om het voor te bereiden op de laag verf. Prime alles.
 5. Dat wil zeggen, leuningen, treden, stootborden, sierstokken, sierstrips, balustrades…..alles. Omdat je niet super voorzichtig hoeft te zijn, gaat het snel, afhankelijk van de grootte van je trap.

  Let wel op de druppels, want die kunnen op de muur of op de vloer terecht komen. 
 6. De grondverf hoeft niet gelijkmatig verdeeld te worden. Het hoeft de trap alleen maar te dekken. Het ziet er meestal vrij lelijk uit, echter moet je hier niet al te veel bij stil staan.

 7. Verf de hele trap
  Verf vervolgens alle onderdelen van de trap. Vaak is het zo dat je bij het schilderen meerdere lagen nodig hebt om te zorgen voor een strak resultaat.

  Over het algemeen is het wel voldoende wanneer je 3 lagen verf aanbreng op de trap. Dit is dan ook wat wij aanbevelen voor een goede dekking in een gebied met veel gebruik.

  TIP: Gebruik je 4″ roller op de stijgleidingen om de traptreden zelf te verven. Al het andere heeft een verfkwast nodig. Verwijder al je tape nadat je de laatste laag hebt aangebracht.

  Wij raden je aan om 2-3 dagen te wachten voordat je de volgende stap volgt. Dat geeft de verf de tijd om uit te harden voordat je verder gaat het de volgende stap. De minimale om te wachten is 24 uur.

 8. Werk alles af
  De laatste stap is om alles af te werken. Hier bedoelen we onder andere mee dat je voorzichtig de lege plekjes op gaat vullen met verf. Er zijn altijd wel een paar plekjes die je bent vergeten.

  Wanneer je dit gedaan hebt is het tijd om de tape allemaal weg te halen. Zie je nog iets dan heb je de tijd om hier nog even naar te kijken. Na deze stap heb jij jouw eigen trap geheel zelf geschilderd!
binnenschilderwerk

Moet ik een schilder inhuren of kan ik het zelf doen?

Als je op zoek bent naar manieren om je woning te veranderen dan is een trap laten schilderen een van de meest betaalbare investeringen die je maar kunt maken.

Een nieuwe tint verf in een de hal is huis is genoeg om het gevoel te geven dat je grote veranderingen hebt aangebracht.

De grootste beslissing die je moet maken als je eenmaal hebt besloten dat je klaar bent om dingen te veranderen is of je het project zelf doet of dat je een professional inhuurt.

Er zijn voor- en nadelen aan het kiezen van de doe-het-zelf aanpak, en uw specifieke omstandigheden zullen bepalen wat het beste voor u is.

Alleen schilderen is zeker de meest betaalbare manier om je huis te schilderen.

De enige kosten aan deze aanpak is in de verf en andere materialen die nodig zullen zijn voor de klus. Als je al verfkwasten, rollers, verfbakken en schilderstape bij de hand hebt, zal het een echt voordelige klus zijn.

Hoewel het schilderen van een trap niet het moeilijkste klusje ooit is, komt er toch nog wel wat bij kijken.

Als je niet beschikt over het geduld of de tijd om het werk goed uit te voeren, dan is het in jouw eigen belang om de hulp van een schilder in te schakelen.

Wanneer je de klus niet goed voorbereid kan je te maken krijgen met  strepen, hobbels of scheuren in de verf op de treden.

Een andere uitdaging die je kunt tegenkomen wanneer je dingen zelf doet, is het gebrek aan kennis en ervaring.

Bepaalde soorten verf werken beter op bepaalde materialen dan anderen. Het inhuren van een schilder om de klus te klaren garandeert dat de beste verf wordt gekozen voor jouw treden.

Als je besluit om dingen te doen op je eigen manier te doen dan bestaat er de kans dat je bepaalde fouten zult maken bij het klussen. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Een professional inhuren kan uitkomst bieden.

Goedkoop uw trap schilderen

Uw trap schilderen goedkoop maar toch met de hoogste kwaliteit is mogelijk. Vaak wordt niet alleen de trap geschilderd maar bedoeld men het gehele trappenhuis inclusief de trapleuning.

Voor onze schilders is dat uiteraard geen probleem. Afhankelijk van het onderhoud en de staat van de trap, en dan met name de stootborden en de treden, kunnen onze huisschilders u een prijsadvies geven over de benodigde tijd om uw trap of trappenhuis te schilderen.

Er bestaan nog weleens misverstanden over het schilderen van een trap. De meeste mensen bekleden hun trap (treden en stootborden) met tapijt.

De zijkanten van de trap, de trapleuning en de wanden aan de zijkant van de trap moeten dan geschilderd worden.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u een geheel kale, houten trap wenst die afgewerkt moet worden met bijvoorbeeld een doorzichtige lak.

Ook dit is een mogelijkheid, alleen u kunt zich wellicht voorstellen dat er veel uren in het schuren .. en voor behandelen van de trap gaat zitten en daar zijn uiteraard manuur kosten aan verbonden.

Vragen & Antwoorden

Hoe schilder je een trap?

Op deze pagina hebben wij een uitgebreid stappenplan geschreven hoe je van het begint tot het eind je trap zelf kunt schilderen. Ook leest u alles over de kosten van het verven van uw trap.

Wat kost een trap laten schilderen?

Afhankelijk van welke soort trap u heeft en de staat van de trap kan ons schildersbedrijf voor u een vrijblijvende prijsopgave berekenen.

Wanneer trap verven nieuwbouw?

Een trap in een nieuwbouwwoning staat alleen nog maar in de grondverf. Deze zal geheel afgelakt moeten worden. Lees hier alles over de kosten van een nieuwbouw trap schilderen.

Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!