Uw plafond witten? Dit moet u weten

Een plafond witten zonder strepen? Wat zijn de plafond witten kosten? Een plafond witten zonder spatten? In dit artikel: plafond witten tips! Wij nemen u mee in de wereld van schilderen. In dit artikel duiken we dieper in op de werkwijze, het type verf en de kosten.

Wij weten dat het plafond witten zeker niet de leukste klus is. Om de 5 jaar is het vaak weer zover: het plafond begint te verkleuren. Het gehele interieur krijgt hierdoor een mindere uitstraling. Dat is zonde, want het kan invloed hebben op uw woonplezier. Reden genoeg om de kwast er weer even overheen te halen.

Natuurlijk kunt u dit zelf doen, maar u kunt ook een vak-professional inhuren voor een mooie prijs per m2. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Wanneer u de schilder grote oppervlaktes laat doen betaalt u minder dan wanneer u kleine stukjes laat doen.

Snel een prijsindicatie?

Goedkoop plafond witten

De gemiddelde prijzen voor het laten schilderen van een plafond kunnen nog weleens verschillen. Hieronder ziet u de gemiddelde prijzen voor het schilderwerk.

Type schilderwerkPrijs per m2 inclusief bijkomende kosten en btw
Sauswerk€ 8 – € 13
Spuitwerk€ 4 – € 8

De bovenstaande kosten zijn inclusief de kosten van het voorstrijken, materialen en de btw.

Waarom plafond witten?

Het plafond witten om de vijf jaar is noodzakelijk. Dit komt doordat het plafond te maken krijgt met allerlei omstandigheden. Denk hier aan rookaanslag van nicotine, gele vlekken, bladeren van de verflaag en lekkage. Het plafond neemt hierdoor qua kwaliteit af. Dit is van grote invloed op het interieur in uw huis.

Wilt u minder strepen op het plafond? Daar is een handige truc voor. Rol van het licht af, in plaats van tegen het licht in strijken. Je krijgt zo minder strepen en een egaler plafond. Een win-win situatie!  

Nicotine aanslag plafond

Nicotine is rokersaanslag. Het plafond wordt er niet mooier van. Doordat het heel vet is, moet je het eerst goed reinigen. Dit kunt u het beste doen met stevig spul, zoals ammoniak. Daarna is het belangrijk om een goed voorstrijkmiddel te gebruiken. De vlekken zullen op die manier niet door de latex-laag heenkomen. Gebeurt dit alsnog? Gebruik dan isolatie verf. plafonds-sauzen

Gele vlekken plafond

Dit kan komen door lekkage. Mooi is het in ieder geval niet. De vlekken zijn helaas niet heel makkelijk weg te krijgen. Het isoleren is belangrijk om het te voorkomen en tegen te werken. Denk hier ook aan sterke isolatieverf of een isolatiespuitbus. Hier kunt u het plafond goed mee afdichten. De vlekken zullen op de manier doorslaan. Wat ook kan helpen is een laagje grondverf.

Hoe schilder ik een oud plafond?

Een oud plafond schilderen heeft een andere werkwijze nodig. Wanneer de oude laag los is gaan zitten – of is gaan bladeren – is het belangrijk om die eerst goed te verwijderen. Bladeren gebeurt met name in vochtige ruimtes; badkamers en douches. Ook in de keuken komt het veel voor. Deze ruimte is vaak net wat vochtiger dan een slaapkamer of woonkamer.

De verflaag komt zo sneller los te zitten. Gebruik hiervoor altijd een diepgrondeer, dit is een voorstrijkmiddel, maar dan wat dieper. Zo zet je de verflagen als het ware goed vast.

Snel een prijsindicatie?

Welke verf gebruiken voor plafond?

Ziet u door de bomen het niet meer? Dat begrijpen wij! Er zijn zo ontzettend veel verfsoorten op de markt, dat het lastig is om hét juiste verfmiddel te vinden. Het is in ieder geval verplicht om verf te gebruiken die watergedragen is. De droogtijd is een stuk korter. Het opbrengen gaat wel wat lastiger.

Wij gebruiken altijd kwalitatief goede verf die jaren blijft zitten. De verf vergeelt niet en is degelijk in de kwaliteit en gebruik. Latex-spuitwerk

Verfspuit plafond

Het voordeel van het spuiten met een verfspuit op het plafond, is dat het een stuk sneller gaat dan verf rollen. Dit kost meer tijd en is arbeidsintensiever. Daarnaast is het resultaat met een verfspuit vaak mooier. Dit komt doordat met het rollen van verf, de verf minder goed wordt verdeeld. U krijgt zo veel sneller banen en lelijke strepen. Met een verfspuit voorkomt u dat. De verf wordt veneveld over het plafond; het resultaat is dan ook altijd streeploos en baanloos! Het latexverf spuiten kunt u het beste overlaten aan een erkende schilder. Ervaring is namelijk handig voor dit karwei.

Verven betonnen plafond

In veel oudere nieuwbouwwoningen vindt je oude plafonds van beton. Deze zijn waarschijnlijk gespoten met spack en afgewerkt met een gladde afwerking. Natuurlijk kunt u dit ook opnieuw laten schilderen. Gladde plafonds zijn wel vaak makkelijker dan plafonds met een structuur. Dit komt doordat een plafond met structuur veel meer verf opneemt. Strepen en banen zijn wel minder zichtbaar dan bij een glad plafond. Wel een voordeel van een glad plafond; het lijkt veel groter!

Afplakken van plafond

Bedenk de randen zorgvuldig met folie. Ja, dit is een behoorlijk klusje. Een klusje die het best goed kan worden gedaan, om een gezeur achteraf te voorkomen. Gaat u zelf schilderen? Gebruik een vachtroller, u kunt dan wel banen en strepen krijgen. Spuitwerk zorgt ervoor dat u daar geen last van heeft.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan geheel gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan! Wij laten u graag zien dat wij de beste kwaliteit bieden voor een scherpe prijs. Zo kunt u straks weer volop genieten van uw interieur! De Schilder-Concurrent staat al jarenlang bekend als een goed en gedegen schildersbedrijf in Amsterdam. Onze schilders zijn gediplomeerd en erkend.

Het kan zijn dat uw oude verflaag los laat, en in dat geval is het ook verstandig om uw plafond  weer te laten witten voor een verse en net afgewerkte verflaag.

Waarschijnlijk heeft u er ook behoefte aan dat dit snel gebeurt. Daarom adviseren wij u om een professionele en bekwame schilder in te schakelen voor deze klus. Het schilderen van uw plafond is een vervelende klus voor de ongetrainde klusser. Vaak is het veel interessanter om het te laten uitvoeren. Het laten witten van uw plafond is namelijk redelijk betaalbaar. plafond-laten-schilderen

Plafond laten witten

Uw plafond professioneel laten witten is misschien niet iets waar u graag geld aan uit geeft, maar zodra u het eindresultaat ziet zal u blij zijn dat u het gedaan heeft. Als u frustratie en lange dagen met rollers en kwasten wil voorkomen, dan is het een goed idee om een professional in te schakelen voor het laten witten van uw plafond.

Bij het inschakelen van een professional kunt u kiezen uit twee technieken: sauzen of spuiten. We bekijken beide opties zodat u beter kunt bepalen welke methode voor het witten van uw plafond het meest effectief en kosten efficiënt is.

Plafond laten sauzen

Laat u uw plafond sauzen? Dan wordt er een roller en kwast gebruikt om uw plafond te witten. Dit is erg arbeidsintensief en daarom wat duurder dan spuiten. De kans op verfdruppels en spetters is minder bij deze methode. Hierdoor hoeft u niet een hele verhuizing op te zetten voor het laten witten van uw plafond.

H3- Plafond laten spuiten

Voor grotere ruimtes is spuiten een veel interessantere optie. De kosten voor spuitwerk zijn namelijk een stuk lager omdat de verf op het plafond gespoten wordt voor een mooi egaal resultaat. Wel heeft u hierbij meer kans op spetters waardoor u al uw meubels moet verwijderen voordat de professional begint met het witten van uw plafond.

Bij spuitwerk kunt u kiezen uit zowel spackspuitwerk of latex:

Spackspuitwerk plafond witten

Spackspuitwerk heeft een korrelige structuur op uw plafond. U kiest zelf de dikte van de korrel waardoor u invloed kunt uitoefenen op het uiterlijk van het eindresultaat. Daarnaast kunt u zelf een kleur kiezen.

Latex spuitwerk

Latex geeft juist een streeploos resultaat, iets wat voor de meeste mensen de voorkeur heeft. Ook hier kunt u zelf de kleur kiezen.

De keuze van het spuitwerk is dus met name een kwestie van smaak. Waar gaat uw voorkeur naar uit?

Locatie schilder

Let ook op de locatie van uw schilder om hoge voorrijkosten te voorkomen. Wilt u uw plafond laten witten in Rotterdam, dan is het niet verstandig om een schilder uit Friesland te laten komen om uw plafond te laten witten.

Plafond witten en muren

Als uw plafond geel is aangeslagen, dan is de kans groot dat ook uw muren hier het slachtoffer van zijn. Als u toch al bezig bent, dan kan het een slim idee zijn om het plafond laten witten met uw muren te combineren voor een efficiënt en snel resultaat.

Plafond goed witten

Schilders zijn nog echte vakmannen. Daarom ziet men het ook als u uw plafond zelf gaat witten.  Het lijkt misschien makkelijk om uw plafond zelf te witten, maar het is een klus die precisie vergt en waarbij redelijk wat komt kijken.

Er zijn een aantal stappen die u moet ondernemen voordat u begint met het witten van uw plafond.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Door goed voorbereid te zijn bent u sneller klaar, heeft u een beter eindresultaat en voorkom je schade aan uw meubels.

  • Zorg ervoor dat het plafond goed schoon is. Maak het plafond schoon en vetvrij zodat de verf goed hecht aan uw plafond. Dit kunt u met ammonia doen.
  • Plak de (witte) muren en de vloer af om spetters te voorkomen. Door het afplakken voorkomt u schade door spetters die van beneden op uw vloer of meubels vallen.
  • Gebruik voorstrijk voor het beste resultaat. Voorstrijk zorgt ervoor dat de verf beter hecht. Ondanks dat het niet altijd nodig is, is het wel het beste wat u kunt doen.
  • Zorg dat u de hoeken en de randen eerst doet. Dit doet u niet met de roller, maar met een kwast.

De tijd: hoe lang duurt het om uw plafond te laten witten?

Als u het witten van uw plafond laat uitvoeren door een specialist, dan is deze dezelfde dag vaak nog klaar. Gaat u uw plafond zelf witten, dan is dit een pittige klus die soms zelfs meerdere dagen kan duren.

Ook wanneer er een isolatieverflaag aangebracht moet worden in verband met vochtproblemen, is het laten witten van uw plafond een meerdaagse klus. Er zal dan een 24-uurs periode tussen zitten voordat u de daadwerkelijke plafondverf aanbrengt.

De kosten voor plafond laten witten. Wat is uw prijs?

Wat kost het om een plafond te laten witten? De prijs is afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld of u het zelf gaat doen of laat uitbesteden. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke methode u kiest voor het laten witten om te weten wat dat kost.

Gaat u het zelf doen? Dan betaalt u uiteraard alleen de verf en het materiaal dat u nodig heeft om de klus te klaren. U bent dan slechts 2 á 500 euro kwijt als u het goed wil aanpakken. Maar u dient dan wel erg handig te zijn. Bent u dit niet en heeft u bij wijze van spreken twee linkerhanden (zoals wij)? Begin er dan zelf niet aan en laat een specialist voor u de klus klaren.

Kosten plafond laten sauzen

Het laten sauzen van uw plafond is een arbeidsintensieve manier om uw plafond te laten witten, maar wel een hele accurate manier. De vakkundigheid van een goede schilder kan hierbij niet onderschat worden. Heeft u een relatief kleine kamer? Dan heeft deze optie de voorkeur al betaalt u er iets meer voor.

Omdat de arbeidsprijzen bij het laten witten van uw plafond nogal eens kunnen wisselen, raden we aan om een aantal offertes aan te vragen, zodat u de prijzen eenvoudig kunt vergelijken voordat u beslist of u zelf uw plafond gaat sauzen of dit laat doen door een betrouwbare specialist.

De kosten voor sauswerk liggen afhankelijk van de specialist tussen de €9 en €15 per meter.

Kosten plafond laten spuiten

Spuiten is de meest efficiënte manier om uw plafond te laten witten, zoals u zich waarschijnlijk wel kunt realiseren. Door middel van spuitwerk wordt een mooi en egaal resultaat bereikt.  Dit is prima geschikt voor grotere ruimtes. De schilder is sneller klaar en het resultaat is uitstekend.

De kosten voor sauswerk liggen afhankelijk van de specialist tussen de €5 en €10 euro per meter.

Plafond witten omdat uw oude verf los laat

Merkt u dat uw verf aan het plafond los begint te laten? Dan is het de hoogste tijd om uw plafond weer eens aan te pakken. Zorg dat u de beste verf kiest, zodat u hier niet snel meer last van heeft. Maar welke verf is het beste voor het witten van uw plafond? Voor het witten van uw plafond is latex muurverf de beste optie. Vermijd goedkope verf, omdat deze vaak niet goed dekt.

Isolatieverf: voorkom waterschade en gele kringen

Zijn uw plafonds vergeeld door de aanslag van rook en nicotine of door een vochtige woning? Dan dient er eerst een laag isolatieverf aangebracht te worden om te voorkomen dat de vochtproblemen doordringen in de verf, waardoor u wederom problemen heeft.

Als uw woning isolatieverf nodig heeft, dan duurt het proces van het plafond witten helaas wat langer. Na het aanbrengen van de isolatieverf, kan er 24 uur niet op geverfd worden.

Kwast of roller voor plafond witten: welke is de beste?

Dus, welke moet u gebruiken voor het witten van uw plafond, een kwast of een roller? Het antwoord is beiden!

Door met kwast en roller te werken heeft u uiteindelijk het beste resultaat. Maar welke kwast en roller kunt u het beste gebruiken?

U heeft een blokkwast nodig voor de randen. Daarnaast is het een goed idee om een paar fijnere kwasten voor de hoeken en moeilijk bereikbare ruimtes te kopen.

Als u uw plafond gaat witten met een roller heeft u in ieder geval een telescopische stok nodig, zodat u de lengte van de roller kunt aanpassen. Daarnaast heeft u een verfroller nodig en uiteraard een verfbak om in uit te rollen.

Een slimme tip: koop ook een radiator roller uit. Hiermee kunt u druipers effectief uitrollen.

Plafond laten witten nu extra interessant: meestal slechts 9% btw

Voor latex spuiten is momenteel een speciale btw regel actief die ervoor zorgt dat u een gereduceerd tarief betaald voor het laten witten van uw plafond. Dit maakt het nu extra voordelig om ook uw plafond weer eens grondig aan te laten pakken.

Vraag direct een offerte aan

Met onze vrijblijvende offerte weet u direct waar u aan toe bent. Onze offertes vallen gemiddeld 40% goedkoper uit. Dit komt omdat wij met onze leveranciers al jaren prijsafspraken hebben en dus goedkoop in kunnen kopen. Ook werken onze experts efficiënter, dit komt door de jarenlange ervaring die zij hebben. Wilt u ook verrast worden door de prijs? Neem dan contact met ons op.

Schilder-Concurrent
Bouke Klijn

Bouke Klijn

In 1988 zette Bouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!