Sinds 1988

Btw schilderwerk

Bij het inschakelen van een schilder wilt u uiteraard de kosten van een schilder zo laag mogelijk houden.

Gelukkig geld er bij schilderwerken een laag btw-tarief wat de uitbesteding van een schilderklus een stuk goedkoper maakt.

Leest u op deze BTW informatie pagina alles over hoeveel de btw op schilderwerk is bij een klushuis of nieuwbouwwoning.

Hoeveel btw betalen op schilderwerk?

Wilt u uw huis goedkoop laten schilderen? Dat kan! Door het lage btw-tarief van maar 9% btw. Als u een hoekwoning, tussenwoning of een appartement bezit wat ouder is dan 2 jaar valt u automatisch in het lage btw tarief van een schilder.

Wilt u uw nieuwbouwwoning laten schilderen die niet ouder is dan 2 jaar dan zult u alsnog 21% btw over het nieuwe schilderwerk moeten betalen.

Natuurlijk halen vele mensen het trucje uit om in het lage btw tarief van schilderwerk te vallen. Denk hierbij aan het opgeven van een woning die ouder is dan 2 jaar terwijl er een nieuwbouwwoning geschilderd wordt.

Op deze manier valt u altijd in het lage btw tarief van 9%.

Schilder-Concurrent

Betaal 9% btw in plaats van 21%….

Er is veel verwarring is de schilderbranche over het lage btw-tarief. Waar het eigenlijk allemaal om draait is het volgende:

Als je het volle btw tarief van 21% betaald is er een mogelijkheid om een btw-verlaging te ontvangen op uw schilderwerk. In dit geval zal u maar 9% btw betalen over de gehele schilderklus. Het Btw-verschil kan een zeer groot effect hebben op de totaalprijs van het schilderwerk.

Sinds het jaar 2009 geldt er een laag btw-tarief voor vloerenleggers, schilders- en stucadoorwerk. Deze btw-aanpassing is momenteel permanent voor de afbouwbranche.

Niet alleen schilders kunnen een laag btw-tarief in rekening brengen maar ook aannemers, of bouwbedrijven die het oude schilderwerk opknappen voor u.

Het zeer aantrekkelijker lage btw-tarief is echter alleen maar geldig bij het laten schilderen van een klushuis wat ouder is dan 2 jaar. Bij een nieuwbouwwoning worden de meeste kosten van een verbouwing uit het bouwdepot gehaald en wordt er 21% btw berekend.

Bijkomende werkzaamheden schilder

Bij eventuele bijkomende werkzaamheden zoals het dubbelglas laten plaatsen of het isoleren van uw spouwmuren zal u het regulieren btw-tarief van 21% moeten betalen.

Mochten de bijkomende klussen bestaan uit schilderwerk hertellen of het repareren van een kozijn dan valt u weer in de 9% btw.

Let goed op: De btw-regeling op schilderwerk verschilt van btw-verlaging op de arbeidskosten van het renoveren en herstellen van oude kluswoningen.

Wanneer wel en niet een laag btw-tarief?

Het is in de meeste gevallen erg onduidelijk wanneer je nou onder de 9% btw valt of de 21% btw. We zullen u hier een opsomming geven zodat het wat duidelijker voor u wordt.

 • Arbeidsuren (Lage btw van 9% is geldig)
 • Materialen (lage btw van 9% is geldig)
 • Binnenschilderwerk (lage btw van 9% is geldig)
 • Buitenschilderwerk (lage btw van 9% is geldig)
 • Voorbereidende werkzaamheden: grondverf, schoonmaken, voorstrijk (lage btw van 9% is geldig)
 • Het schilderen zelf (lage btw van 9% is geldig)
 • Opknappen van deuren (reguliere btw tarief van 21%)
 • Vervangen van kozijnen (reguliere btw tarief van 21%)
 • Vervangen van deuren (reguliere btw tarief van 21%)

Zoals u kunt zien is het lage btw- tarief van 9% niet alleen geldig op het schilderen zelf. Zo kunt u ook reparatieklussen onder het lage btw tarief scharen.

Maar ook als u bijvoorbeeld stucwerk wilt laten uitvoeren dan kunt u ook gebruik maken van het lage btw tarief.

Andere opknapklussen zoals ramen vervangen, kozijnen vervangen deuren, vallen onder het normale btw tarief van 21%.

Er is nog een btw regeling die heeft te maken met hoe oud uw huis is. Dan zou u het reguliere tarief moeten betalen.

Btw verlaging 9%

Wij laten u zien wanneer u gebruik kan maken van het lage btw tarief van 9% en wanneer u het btw tarief van 21% kan verlagen, naar 9% btw door een paar simpele trucjes toe te passen.

Omdat er veel onduidelijkheid op het internet heerst over het btw tarief van een schilder, besloten wij er een artikel te schrijven over de btw op schilderwerk.

Op deze manier heeft u uiteindelijk de meest voordelige prijs voor schilderwerk te pakken met een lage btw.

We krijgen als Amsterdams schildersbedrijf regelmatig vragen over de btw op schilderwerken.

Vragen zoals:

 • Wanneer moet ik wel de hoge btw-tarief betalen voor schilderwerk?
 • Wanneer kan ik gebruik maken van het lage btw-tarief voor schilderwerk?

Wij geven u in dit artikel zoveel mogelijk uitleg, zodat u straks alles weet over de btw op schilderwerk en hoe u de trucjes toe kan passen!

Wanneer regulier btw-tarief op schilderwerk?

Voor heel veel mensen is deze lage btw-regeling mogelijk. Helaas zijn er ook uitzonderingen. Is uw woning jonger dan 2 jaar?

Dan komt u niet in aanmerking voor het lage btw-tarief van 9% u moet dan het reguliere tarief van 21% btw betalen.

Het is dus een voorwaarde als u wilt gebruik maken van het lage btw-tarief dat uw woning ouder is dan 2 jaar.

De twee jaar gaan in vanaf de datum dat de nieuwbouwwoning is gebruikt. Het btw-tarief geldt voor zowel koopwoningen als het schilderen van nieuwbouwwoningen.

Is uw woning ouder dan 2 jaar? Gefeliciteerd! U kunt gebruiken van de gunstige btw-regeling!

Amsterdams-schildersbedrijf

Bespaar nog meer op schilderwerk!

Naast het besparen van de btw kunt u ook nog besparen op andere factoren. Bent u van plan een professionele vakman in te huren.

Professioneel schilderwerk hoeft gelukkig helemaal niet duur te zijn. Zeker niet wanneer u onze bespaartips gebruikt. Want naast een laag btw-tarief valt er nog meer te winnen.

Dit kan behoorlijk schelen op de totale kosten van het schilderwerk in uw woning.

Hieronder zetten wij de schilder bespaar tips voor u op een rijtje:

Bespaartip 1: Voorbereiding

Begin alvast met een aantal werkzaamheden voordat de schilder langskomt. Zo kan de schilder vrijwel direct aan de slag met het belangrijkste onderdeel: het schilderen.

U kunt vooraf alvast een beetje opruimen rondom de te schilderen plek. Daarnaast is het prettig als de ondergrond schilderklaar is. De ondergrond is dé fundering van het schilderwerk.

Maak de ondergrond vooraf schoon, met een ontvetter of een doek. Controleer de muren goed op beschadigingen. Het is belangrijk dat de ondergrond egaal is.

Werk eventuele beschadigingen bij met een vulmiddel. Denk bij beschadigingen vooral aan scheuren, barsten en andere oneffenheden.

Soms wil een schuurpapiertje ook nog wel helpen.

Plak vervolgens alles zorgvuldig af. Ook dat scheelt de schilder weer werk. Zo kan hij direct beginnen met schilderen!

Zo kunt u al snel genieten van het mooie eindresultaat. 

Bespaartip 2: Winterschilder

Het is heel voordelig om een schilder in te huren in de koude maanden. Dit kan voor zowel binnenschilderwerk als voor buitenschilderwerk.

De winterschilder is in te huren vanaf oktober tot en met maart. Doordat de winterschilder met speciale materialen werkt, is het mogelijk om ook in de koude, kille maanden schilderwerken uit te voeren.

Schilders hebben in de winter minder verfklussen, hierdoor is het tarief van een winterschilder lager.

Daarnaast gaat u met fris schilderwerk het voorjaar in! Ook de winterschilder kunt u inhuren met het lage btw-tarief.

Als uw woning jonger is dan 2 jaar, dan betaalde u het reguliere btw-tarief.

Bespaartip 3: Offertes aanvragen

Offertes aanvragen is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Wij raden u aan om minimaal 4 offertes aan te vragen bij verschillende schildersbedrijven.

Op deze manier kunt de offertes met elkaar vergelijken. Dit kan soms tot wel 40 procent schelen op de totale kosten! Wij adviseren u wel om vooraf goed te kijken naar referenties en reviews.

Er zijn helaas een aantal spelers op de markt actief die slecht schilderwerk aanbieden voor idioot lage prijzen. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.

Uiteindelijk is het alleen maar prijziger, omdat u binnen een mum van tijd weer een schilder kan inschakelen. Zonde van het geld! Zwart betaalde schilders kunnen heel gunstig klinken.

Ook dit raden wij u af. Er zit namelijk geen garantie op het schilderwerk. Om nog maar te zwijgen over de veiligheid.

Schilders moeten soms op moeilijk te bereiken plekken werken. Een zwart betaalde schilder is niet verzekerd.

Bespaartip 4: Latex spuiten

U bent waarschijnlijk wel bekend met het traditionele schilderen met een roller of een kwast. Het kan sneller en goedkoper.

Wanneer er grote oppervlaktes geschilderd moeten worden kan latex spuiten uitkomst bieden. De verf wordt onder hoge druk verneveld. Hierdoor wordt de verf gelijkmatig verspreid over het te schilderen oppervlakte.

De verf zit binnen een mum van tijd op uw muren. Daarnaast geeft latex spuiten een super egaal en strak resultaat.

Soms krijgt u bij het traditionele schilderen banen en strepen te zien, dit is bij latex spuiten niet het geval! Als we dan toch een nadeel moeten opnoemen; bij latex spuiten moet alles heel goed worden afgeplakt.

De verf wordt namelijk verneveld en kan dus ook op uw vloer terecht komen. De schilder kan u hier ook mee helpen. Zo weet u honderd procent zeker dat alles goed gebeurt.

buitenschilder

Prijzen schilderwerk inclusief btw

Wij hebben hieronder een handige gemiddelde overzicht voor u gemaakt voor de prijzen van het schilderwerk.

SchilderklusPrijzen incl. materiaal en btw
Binnenschilderwerk
Per m²€ 25 – € 30
Per uur€ 30 – € 35
Spuitwerk per m²€ 6 – € 9
Sauswerk per m²€ 8 – € 12
Buitenschilderwerk
Per m²€ 30 – € 45
Per uur€ 30 – € 40

Deze prijzen schilder inclusief materiaal, btw, arbeidsuren en overige kosten. 

De schilder kan drie verschillende tarieven hanteren. Zo is er een uurtarief, een tarief per vierkante meter (m²) en totaalprijs.

Uurtarieven worden meestal gebruikt wanneer het gaat om specialistische klussen. Deze klussen zijn vaak wat complexer.

Denk hier aan kunststof kozijnen verven, of een dakkapel schilderen. Wanneer er grote oppervlaktes moeten worden geschilderd, gebruikt de schilder meestal een tarief per vierkante meter.

Hoe meer vierkante meters u laat schilderen, hoe voordeliger het wordt. 

Tenslotte is er nog de totaalprijs. Een totaalprijs wordt gebruikt bij omvangrijke schilderklussen.

Denk hier bijvoorbeeld aan combinatieklussen; wanneer u uw hele huis wilt laten schilderen.

Of u kunt u schilderklus combineren met de buren, wanneer er bijvoorbeeld meerdere gevels geschilderd moeten worden.

U kunt altijd in goed overleg met de schilder in dit geval een aantrekkelijk korting krijgen.

De onderstaande prijzen zijn inclusief btw:

Kosten schilderKosten per uurKosten per m²
Buitenschilderwerk houtwerk€30 – €40 per uur€20 – €40 per m²
Buiten schilderwerk muren€25 – €35 per uur€10 – €20 per m²
Binnenschilderwerk houtwerk€25 – €35 per uur€20 – €35 per m²
Binnen schilderwerk muren sauswerk€25 – €35 per uur€8  – €12 per m²
Binnen schilderwerk muren spuitwerk€20 – €30 per uur€6  – €9 per m²

Ook deze kosten zijn inclusief btw en materiaal.

huisschilder-latex-spuiten

Offerte gratis aanvragen

Bovenstaande kosten geven ongeveer de kosten van het schilderwerk weer inclusief btw.

Houdt u der rekening mee dat de prijzen er iets van afwijken, iedere schilders klus is immers weer anders. Factoren kunnen meespelen zoals de ondergrond, het type verf en natuurlijke wensen hebben invloed op de uiteindelijke totaalkosten voor schilderwerk.

Bent u benieuwd wat uw schilder klus kost, wanneer u het laat uitbesteden aan een professionele schilder?

Vraagt u dan vandaag nog een offerte bij ons aan! Binnen 2 werkdagen laten we u zien hoeveel uw schilder klus kost.

Een offerte aanvragen is bij ons altijd gratis en geheel vrijblijvend. Is uw woning ouder dan 2 jaar? Dan kunt u gebruik maken van het lage btw-tarief.

De Schilder-Concurrent staat al jarenlang bekend als een professioneel schilderbedrijf met hele scherpe prijzen.

En mocht u verder nog met vragen zitten over het schilderwerk en de btw; neem dan contact met ons op! Onze vakspecialisten staan voor u klaar.

Zodat u straks volop kan genieten van het nieuwe schilderwerk in uw woning.

Vragen & Antwoorden

Wanneer geldt de 9% tarief op schilderwerk?

Het lage btw tarief van 9% wordt berekend als uw woning ouder is dan 2 jaar. Dit geldt dus niet voor een nieuwbouwwoning. Leest u hier waarom de belasting dit heeft bepaald.

Welk btw tarief schilderwerk 2021?

schilderwerk-prijzen

Voor veel schilderwerken betaal je een verlaagd btw-tarief van 9%. Mits u een nieuwbouwwoning heeft gekocht. Het lage tarief in de btw geld voor lakken, overschilderen, beitsen en spuitwerk.

Heeft u dus een klushuis die ouder is dan 2 jaar? Dan betaal je hiervoor maar 9% btw.

Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl.

Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!