sikkens vakschilders
klantscore 8.7
de betere schilder

Snel een prijs ontvangen?

 • Kostenloos
 • Vrijblijvend
 • 8,7/10 beoordeling

Wat kost een schilder

De kostprijs van een schilder bestaat meestal uit een aantal vaste onderdelen. Houd je met deze factoren rekening, dan kun je een voordelige schilder op de kop tikken.

Het benodigde materiaal, de moeilijkheid van het werk, de afstand en de te schilderen oppervlakte: het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen die bepalen hoeveel een schilder kost. Uiteraard speelt ook de vakkennis en expertise een rol. Vergelijken loont en een verduidelijking van de afzonderlijke uurprijzen kan zeker helpen.

Het grondig vergelijken van offertes is dus nodig als je wil weten hoeveel een schilder kost. Let er ook altijd op dat je alle factoren meeneemt van de kostprijs als je prijzen en schilders gaat vergelijken. Bekijk het volledige plaatje en informeer of er bovenop de uurprijs van de schilder ook nog andere kosten van toepassing zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je de kostprijs van je schilder ook goed inschatten.

Wat zijn de kosten van het schilderen?

Om te bepalen hoeveel een schilder kost moet je rekening houden met verschillende componenten. Een beetje doorvragen en de offerte die je van je schilder krijgt, is vaak nodig. Afhankelijk van de schilder kan de kostprijs op verschillende manieren samengesteld worden. Zo wordt er bij grote oppervlaktes vaak een prijs per vierkante meter gebruikt. Dit is vaak voordeliger dan een prijs per uur, wat voor kleinere projecten gangbaar is. Het uurtarief ligt bij een gemiddelde schilder op zo’n 40 euro per uur, al zijn uitzonderingen mogelijk. Duurder wil niet persé zeggen beter en goedkoper is daarom niet slecht. Vaak zijn er ook nog wel extra kosten waar je rekening mee dient te houden als je naar het tarief van een schilder kijkt. Enkele veel voorkomende kosten zijn onder meer de verplaatsingskosten, de kost van de materiaal en als het om buitenwerken gaat ook vaak de eventuele kost van een stelling om op hoogte te werken. Afhankelijk van de aard van de schilderwerken zijn er ook voorbereidende werken nodig. Het spreekt voor zich dat ook deze in rekening gebracht zullen worden. Een professionele schilder kost wel wat natuurlijk, maar weet dat hij/zij dit vaak een stuk sneller en beter doet dan dat je zelf aan de slag gaat. Zeker als je je eigen uren gaat rekenen, kun je vaak beter beroep doen op een vakman.

Kostprijs per type schilderwerk

Het ene schilderwerk is het andere niet. Hoeveel een schilder kost hangt vaak af van welk type werk hij/zij dient uit te voeren. We onderscheiden de volgende twee mogelijkheden:

 • Buitenschilderwerk
  Dit type schilderwerk is meestal wat grover maar is wel noodzakelijk om je woning in goede staat te houden. Het spreekt voor zich dat een goedkope schilder hier van pas komt. Afhankelijk van de oppervlakte en het materiaal dat nodig is (bijvoorbeeld voor schilderwerk in de hoogte) kan de prijs variëren. Reken voor een volledig vrijstaande woning op om en bij de 6000 euro. Een goedkope schilder neemt dan wel de volledige buitenzijde van je woning onder handen. Ook de periode wanneer er schilderwerken nodig zijn speelt een rol. Het spreekt voor zich dat het in de winterperiode vaak kalmer is bij buitenschilders, waardoor je een lager tarief kunt bekomen.
 • Binnenschilderwerk
  Een binnenschilder heeft vaak net wat minder materiaal nodig dan een buitenschilder. Qua prijs verschilt het niet zo gek veel, dus voor beide klussen zijn goedkope schilders te vinden. Reken voor binnenschilderwerk op een 40 euro per uur, al zijn er goedkopere oplossingen mogelijk. Om een idee te geven een deur komt dan op om en bij de 100 euro, terwijl je voor een muur van 35m2 zo’n 800 euro kwijt bent. Je merkt het, de prijs hangt samen met de vierkante meters. Hoe gedetailleerder het schilderwerk, hoe meer tijd er in kruipt en hoe hoger de prijs. Bij grote oppervlaktes wil een goedkope schilder al wel eens iets van zijn prijs afdoen. Het loont alvast de moeite om je te informeren.

Materiaalkosten

Hoeveel de ene schilder ten opzichte van de andere schilder kost hangt vaak samen met de materiaalkosten. Ze verdienen veel minder op de materiaalkosten. Het gaat hier vaak om een verdoken kost die de offerte kunstmatig omhoog haalt. Uiteraard dien je er zeker van te zijn dat je schilder kwalitatieve verven en materialen gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat de materiaalkost de pan mag uitswingen. Een goedkope schilder kan de prijs drukken door een correcte materiaalkost door te rekenen en hier geen toeslagen op te heffen. De meest voorkomende materialen zetten we even voor je op een rijtje:

 • Grondverf: tussen de 10 en 30 euro per liter
 • Dekverf: tussen de 15 en 30 euro per liter
 • Steigerhuur: ongeveer 25 euro per dag

Het gaat hier om richtprijzen, maar een voordelige schilder zal zelden tot nooit duurder zijn. Wijken de prijzen toch sterk af van de bovenstaande prijzen, dan loont het zeker de moeite om je verder te informeren.

Wat zijn de arbeidskosten

Mensen aan het werk zetten is duur. Vandaar dat een goedkope schilder meestal geen of toch niet bijzonder veel schilders in dienst heeft. De arbeidskosten vormen veruit de duurste kost bij schilderwerken. Zelfstandigen dienen natuurlijk ook uit de kosten te komen, vandaar dat de uurprijzen kunnen oplopen. Reken toch op om en bij de 40 euro per uur als naakte kost van een schilder. Een goedkope schilder moet je in principe iets voordeliger op de kop kunnen tikken en zal ook niet overdrijven met de materiaalprijzen die worden doorgerekend. Als een goedkope schilder toch ondersteuning heeft is dit vaak van studenten of tijdelijke arbeidskrachten. Dit kan de totale kost drukken, terwijl de kwaliteit van het geleverde schilderwerk vaak even goed is. Hoeveel een schilder kost hangt dus voor een groot stuk samen met de arbeidskosten.

Enkele voorbeelden van concrete schilderwerken

Wil je een complete woning laten schilderen dan kunnen de kosten stevig oplopen. Zeker als je de binnen- en buitenkant onder handen wil laten nemen. Reken voor een vrijstaande woning waar de buitenzijde van geschilderd dient te worden toch op een 5 à 6.000 euro als totaalprijs. Een goedkope schilder zal daar in principe nooit boven zitten. Wil je ook de volledige binnenkant laten beschilderen dan mag je deze prijs optrekken. Met een budget van 35 euro per vierkante meter zit je bij een goedkope schilder in principe altijd goed. Houd er rekening mee dat schilders voor detailwerk vaak met een aparte uurprijs werken. Dit omdat ze minder goed kunnen inschatten hoeveel tijd ze gaan spenderen aan de klus.

In de vorige alinea hebben we het al even kort aangekaart, een goedkope schilder moet je kunnen vinden voor een uurprijs tussen de 35 en 40 euro per vierkante meter. Ligt de kost merkelijk hoger, dan raden we je aan toch even verder te kijken of ons te contacteren.

Heeft enkel je gevel een nieuwe laag nodig? Reken ook hier op een realistische prijs ergens tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter. In principe zal de schilder een primer aanbrengen en vervolgens 2 afwerkingslagen. Het spreekt voor zich dat als er bijkomende behandelingen nodig zijn, deze prijs kan oplopen.

Ontvang vandaag nog je offerte van een goedkope schilder

Ben je op zoek naar een vakman tegen een scherpe prijs? Vraag vandaag dan nog hier je offerte aan. Niet alleen ben je zeker van de voordeligste prijs, je doet ook beroep op een vakman en de offerte is geheel vrijblijvend. Door voor ons te kiezen, kun je tot maar liefst 40% besparen, wat toch mooi meegenomen is, nee? Het kost niet, dus waarom zou je het niet doen. Vraag vandaag nog je offerte aan!

Gratis prijsopgave