Sinds 1988

Wat kost een schilder?

Niemand wil teveel betalen voor zijn of haar schilderproject. Verdiep je van te voren in de schilder kosten om niet te veel te betalen aan uw nieuwe schilderwerk.

Alle binnenschilders en buitenschilders berekenen hun eigen tarieven voor het uit te voeren schilderwerk. De gemiddelde kosten van schilders variëren tussen de € 30,- en € 45,- per uur en tussen de € 20,- en de € 30,- per m² ( zoals kozijnen schilderen of het opnieuw laten lakken van uw trap)

Alle prijzen die u op deze informatiepagina terug vindt zijn de prijzen inclusief btw, arbeidsloon, en overige materiaalkosten zoals verf en het huren van ladders en een steiger.

Zo kunt u een schatting maken van wat een schilder kost en hoe u offertes van schilderwerk vergelijken. Met de prijs per uur van een schilder krijgt u een goede indicatie van de te verwachte schilderkosten.

goedkope-schilder
Buitenschilderwerk

Wat kost een gemiddelde schilder?

Ben je van plan om uw gehele woning te laten schilderen? Dan bent u zeker benieuwd naar wat een schilder kost.

De schilders prijzen of de kostprijs van schildersbedrijven kunnen behoorlijk uiteen lopen. Of u nou een schilder wilt inhuren voor uw nieuwbouwwoning te laten schilderen of een bestaande oude woning geheel aan de binnenkant of buitenkant opnieuw wilt laten schilderen er is veel prijsverschil. 

Dit kan komen door de kosten van het materiaal of de kosten van de verf. De kosten van de kwasten, verf en overige schildersmaterialen bepalen deels de kostprijs van het schilderwerk.

In dit artikel kijken we naar de gemiddelde prijzen van het opnieuw schilderen of het overschilderen van uw woning zowel aan de binnenkant als buitenkant.

Ook kijken we naar de kosten van binnenschilderwerk en de kosten van buitenschilderwerk.

Wat kost een schilder voor buitenwerk?

Buitenschilderwerk is niet altijd goedkoop, gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat het buiten laten schilderen van uw huis dan duur hoeft te zijn.

Wij van de Schilder-Concurrent uit de regio Amsterdam of ons stukadoors uit Amsterdam zijn er van overtuigd dat goedkoop schilderwerk en goedkoop laten stucen mogelijk moet zijn voor iedere portemonnee.

Bijna alle schilders zullen een prijs berekenen per m² of per uur. Hoewel je ook van tevoren een vaste prijs kan afspreken met de schilder die u wilt inhuren voor uw binnen of buitenschilderwerk.

De kostprijs van schilderwerk hangt vooral van de soort schilderklus en het oppervlakte daarvan. De kosten lopen uiteraard op wanneer een schilderklus gecompliceerder is!

Een vast tarief afspreken met een schilder voor het buitenschilderwerk is vaak alleen mogelijk wanneer het gaat om een grote schilderklus of een combinatieklus zodat het bedrag van het schilderwerk hoger wordt en het schildersbedrijf uw een korting kunt geven op het totale bedrag.

Een combinatieklus wilt zeggen dat als er meerdere componenten geschilderd worden zoals de binnenkozijnen en de trap schilderen of de binnendeuren en de muren dan kan de schilder u een aantrekkelijke korting geven!

Voor een indicatie van de kosten van schilderwerk ziet u in een overzicht hieronder een schatting van de minimale en maximumprijzen:

SCHILDER / TYPE KLUSPRIJS PER M²
Binnenschilder per uur€ 23,- tot aan € 30,-
Buitenschilder per uur€ 29,- tot aan € 40,-
Sauswerk per m²€ 8,- tot aan  € 14,-
Spuitwerk per m²€ 5,- tot aan € 8,-

De kosten uit deze bovenstaande prijstabel zijn inclusief de btw en materiaalkosten zoals verf, kwasten en een steiger.

binnenschilder
Binnenschilderwerk

Wat kost binnenschilderwerk?

De kosten van binnenschilderwerk kunnen net zoals buiten laten schilderen behoorlijk uiteenlopen. Ieder huis is immers verschillend of heeft andere ondergronden.

De Schilder-Concurrent kan allerlei soorten schilderwerk uitvoeren, van trap schilderen tot plafond witten en dit allemaal tegen zeer scherpe prijzen. Wanneer u schilders gaat vergelijken raden wij u aan om te vragen naar de prijs per uur of per m².

Op deze manier kunt u de prijzen van schilders naast elkaar leggen en bekijken wie er het goedkoopste uw huis kan schilderen.

Het buitenschilderwerk is vaak over het algemeen een stukje duurder dan het compleet schilderen van een huis aan de binnenkant. Dit heeft meerdere redenen.

 • Er is vaak andere verf nodig voor het schilderwerk buiten ( hogere kwaliteit )
 • Buiten krijg je immers te maken met allerlei weersomstandigheden.
 • Daarnaast moeten er soms steigers worden gehuurd.
 • De binnenschilder kan uw complete interieur veranderen.
 • Een likje verf kan letterlijk het verschil maken en is zeer bevorderlijk voor het woonplezier.
 • U woning krijgt een geheel andere uitstraling.

Een goedkope binnenschilder kunt u inhuren voor het schilderen van:

Voor het schilderen van de muren en de plafonds berekend de schilder een prijs per m². Het gaat hier vaker om wat grotere oppervlakten. ( Zo bent u voordeliger uit met de schilders prijs )

Doordat de schilder grotere oppervlakten moet schilderen, kunnen de schilderwerkzaamheden sneller en goedkoper worden uitgevoerd. Dit geld zowel voor nieuwbouw als een oude woning.

deuren-schilderen
Deuren schilderen

Wat kost een binnenschilder?

Kies niet meteen de eerste beste en de allergoedkoopste schilder die u tegenkomt!

Vaak is de kwaliteit van schilderwerk discutabel en kunt u binnen de kortste keren weer een schilder inschakelen met het gevolg dat u alleen nog maar duurder uit bent. Zonde van uw geld dus !!!

Wij van de Schilder-Concurrent bieden hoge kwaliteit schilderwerk aan voor scherpe prijzen. Het binnenschilderwerk is van groot belang voor uw woongenot. En daarnaast biedt het schilderwerk een stukje bescherming.

Hieronder ziet u een prijsindicatie van een binnenschilder en de gemiddelde kosten van zijn binnenschilderwerk:

COMPONENTGEMIDDELDE PRIJS INCL. BTWAFHANKELIJK VAN..
Kozijnen laten schilderen€ 300 – € 1.350Vanaf 8 m² tot ook de buitenkozijnen
Deuren laten schilderen€ 200 – € 1.4002 t/m 40 deuren inclusief deurposten
Plafond laten schilderen€ 170 – € 1.100Van 25 m² tot 45 m², inclusief de latexverf
Trap laten schilderen€ 190 – € 500 1x witten, schuren en aflakken
Dakkapel laten schilderen€ 300 – € 625Prijs voor hele dakkapel inclusief kozijnen én buitenzijde

Wat kost buitenschilderwerk?

Buitenschilderwerk heeft een geheel andere prijsopbouw dan binnenschilderwerk. Zo krijgt de buitenschilder te maken met verschillende weersomstandigheden, maar ook de materiaalkeuze en de buitenverf vele malen duurder.

Wilt u goedkoop uw gehele juist opnieuw laten schilderen? Denk er dan eens aan om een winterschilder in te huren.

In de winter hebben de meeste schildersbedrijven vaak een stuk minder werk en zullen de kosten van een winterschilder een stuk lager liggen dan u in het hoogseizoen een schilder wilt gaan inhuren.

buitenschilder
Buitenschilder

Wat kost een buitenschilder?

De meeste buitenschilders werken in het algemeen buitenshuis. Wilt u gehele huis aan de buitenkant opnieuw laten schilderen inclusief de deuren, kozijnen en de boeidelen dan is de schilderklus groot een krijgt u meer korting op de totaalprijs.

Ook de verfmaterialen zijn compleet anders dan die van een binnenschilder. Een schilder die buitenschilderwerk uitvoert heeft meer kennis en ervaring nodig dan een binnenschilder.

Zo moeten buitenschilders steigers op en afbouwen en ervoor zorgen dat zij schilderen met de juiste temperaturen.

De verf voor buiten is een stuk prijziger en moet voldoen aan hoge eisen. U wilt immers dat uw woning goed beschermd is tegen de slechte weersomstandigheden.

De buitenschilder kan de volgende onderdelen onder handen nemen:

De gemiddelde prijzen van het schilderwerk buiten liggen een stuk hoger dan de prijzen voor het binnenschilderwerk.

Op zich is dat heel logisch. Het werkt buiten is arbeidsintensiever en er moet rekening worden gehouden met externe factoren. Het schilderwerk moet jarenlang meegaan zodat alles mooi fris blijft.

De prijzen voor het buitenschilderwerk liggen gemiddeld dus iets hoger. Dat hoeft niet te betekenen dat je hele huis laten schilderen het enorm duur hoeft te zijn.

Hieronder ziet u de gemiddelde prijzen voor het schilderwerk buiten 

BuitenschilderPrijs inclusief btw en mat
Per m²€ 29 – € 35
Per uur€ 35 – € 44

Zoals u kunt zien liggen de prijzen van een buitenschilder inderdaad wat hoger. Het buitenschilderwerk is hét visitekaartje van uw huis. Omdat het eerder wordt gezien als mensen zien wanneer ze naar u toekomen.

Natuurlijk is het ook fijn als alles er mooi strak en egaal uitziet. Buitenschilder werk heeft daarnaast een beschermende functie. Goed schilderwerk beschermt u woning ook tegen vuil, regen, en slijtage. U kunt het zien als een soort huls.

Een vergeelde huls met afgebladerde verf is niet uitnodigend.

Wilt u de kosten laag houden voor het buitenschilderwerk? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een schilder offerte aan.

buitenschilderwerk5

Wat kost een hele woning laten schilderen?

Wat kost schilderwerk voor het schilderen van een huis? Daar valt eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Ieder huis is weer anders.

U kunt een prijs per m² of per uur krijgen, maar u kunt er ook voor kiezen om voor een vaste prijs te gaan. Omdat dit een grotere klus is, raden wij u dat aan!

De schilder kan u aantrekkelijke kortingen geven wanneer u schilderwerk combineert. Het is namelijk een stuk omslachtiger en duurder om een schilder verschillende keren te laten langskomen voor verschillende klussen.

Combineren is goedkoper. De prijs is afhankelijk van de grootte van de woning en het type ondergrond.

Als het voorgaande schilderwerk heel erg aftands is met veel beschadigingen dan kost het een stuk meer werk.

Vaak moet de oude schilder laag dan verwijderd worden.

Hieronder ziet u een prijsoverzicht voor de gemiddelde kosten voor het schilderwerk van de binnen- en buitenkant van een woning:  

TYPE WONINGPRIJS BINNEN- BUITENKANT VAN WONING
Eengezinswoning schilderen  € 1.750,-
Hoekwoning of 2 onder 1 kap schilderen  € 5.000,-
Vrijstaande woning schilderen  € 8.000,-
Tussenwoning schilderen  € 3.400,-

Een vrijstaande woning laten schilderen is uiteraard het duurste. Er moet namelijk aan alle kanten van het huis iets gebeuren.

Dit heb je niet bij een tussenwoning of een eengezinswoning. Bent u benieuwd wat de kosten voor uw huis zijn?

Vraag dan een offerte aan! Dit is gratis en geheel vrijblijvend.

Ga voor kwaliteit!

Aan kwantiteit heeft u niks, aan kwaliteit wél. U schilderwerk gaat nog jarenlang mee wanneer u een professioneel schilder inhuurt.

Vraag altijd meerdere offertes aan bij verschillende schildersbedrijven. Zo kunt u ze met elkaar vergelijken en de juiste keuze maken.

Lees ook altijd referenties en reviews van de schildersbedrijven, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Zo weet u honderd procent zeker dat u de juiste schilder in huis haalt. Alle schilders van de Schilder-Concurrent hebben een schilders diploma en jarenlange ervaring met schilders klussen.

Zelf schilderen of uitbesteden aan schildersbedrijf?

Schilderwerk wordt nog weleens onderschat van ‘oh dat doe ik wel even!’. Vaak valt het dan ook nog eens flink tegen.

Voor goed schilderwerk is ervaring nodig, tijd en moeite. Want er komt behoorlijk wat kijken bij het schilderen van een woning

U begint met de voorbereidende werkzaamheden, verf uitzoeken, steigers huren en de juiste materialen in huis halen.

Wij begrijpen dat u uw zorgen uit handen wilt geven aan een professionele schilder. Het scheelt wellicht een hoop frustraties en onrust.

U kunt lekker gaan ontspannen terwijl de schilders u woning onder handen nemen. Zo kunt u nog jarenlang genieten van het mooie schilderwerk.

En u kunt er honderd procent zeker van zijn dat het schilderwerk goed wordt uitgevoerd. Een hele geruststelling!

Prijzen vergelijken

De kostprijs van een schilder bestaat meestal uit een aantal vaste onderdelen. Houdt je met deze factoren rekening, dan kun je een voordelige schilder op de kop tikken.

Het benodigde materiaal, de moeilijkheid van het werk, de afstand en de schilder oppervlakte: het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen die bepalen hoeveel een schilder kost.

Uiteraard speelt ook de vakkennis en expertise een rol. Vergelijken loont en een verduidelijking van de afzonderlijke uur prijzen kan zeker helpen.

Het grondig vergelijken van offertes is dus nodig als je wil weten hoeveel een schilder kost.

Let er ook altijd op dat je alle factoren meeneemt van de kostprijs, wanneer je de prijzen en schilders met elkaar gaat vergelijken.

Bekijk het volledige plaatje en informeer of er bovenop de uurprijs van de schilder ook nog andere kosten van toepassing zijn.

Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je de kostprijs van je schilder ook goed inschatten.

Wat kost schilderen?

Om te bepalen hoeveel een schilder kost moet je rekening houden met verschillende componenten.

Een beetje doorvragen en de offerte die je van je schilder krijgt, is vaak nodig. Afhankelijk van de schilder kan de kostprijs op verschillende manieren samengesteld worden.

Zo wordt er bij grote oppervlaktes vaak een prijs per vierkante meter gebruikt.

Dit is vaak voordeliger dan een prijs per uur, wat voor kleinere projecten gangbaar is. Het uurtarief ligt bij een gemiddelde schilder op zo’n 40,- euro per uur, al zijn uitzonderingen mogelijk.

Duurder wil niet per se zeggen beter en goedkoper is daarom niet slecht. Vaak zijn er ook nog wel extra kosten waar je rekening mee moet te houden wanneer je naar het tarief van een schilder kijkt.

Veel voorkomende kosten zijn onder meer de verplaatsingskosten, de kosten van de materiaal -en als het om buitenwerken gaat- ook vaak de eventuele kosten van een stelling om op hoogte te werken.

Afhankelijk van de aard van de schilderwerken zijn er ook voorbereidende werken nodig. 

over-schilderen-buitenkant-woning

Wat kost schilderwerk?

Het ene schilderwerk is het andere niet. Hoeveel een schilder kost hangt vaak af van welk type werk hij/zij dient uit te voeren. We onderscheiden de volgende twee mogelijkheden:

 • Buitenschilderwerk
  Dit type schilderwerk is meestal wat grover maar is wel noodzakelijk om je woning in goede staat te houden. Afhankelijk van de oppervlakte en het materiaal dat nodig is (bijvoorbeeld voor schilderwerk in de hoogte) kan de prijs variëren. Reken voor een volledig vrijstaande woning op om en bij de 6000 – 8000 euro. Ook de periode wanneer er schilderwerken nodig zijn speelt een rol. Het spreekt voor zich dat het in de winterperiode vaak kalmer is bij buitenschilders, waardoor je een lager tarief kunt bekomen. Een winterschilder kan dan een mooie optie zijn.

Materiaalkosten

Hoeveel de ene schilder ten opzichte van de andere schilder kost hangt vaak samen met de materiaalkosten. Ze verdienen veel minder op de materiaalkosten. Het gaat hier vaak om een verdoken kost die de offerte kunstmatig omhoog haalt.

Uiteraard dien je er zeker van te zijn dat je schilder kwalitatieve verven en materialen gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat de materiaalkosten duur hoeven te zijn. 

Een goedkope schilder kan de prijs drukken door een correcte materiaalkosten door te rekenen en hier geen toeslagen op te heffen.

De meest voorkomende materialen zetten we even voor je op een rijtje:

 • Grondverf: tussen de 10,- en 30,- euro per liter
 • Dekverf: tussen de 15,- en 30,- euro per liter
 • Steigerhuur: ongeveer 25,- euro per dag

Het gaat hier om richtprijzen, maar een voordelige schilder zal zelden tot nooit duurder zijn.

Wijken de prijzen toch sterk af van de bovenstaande prijzen, dan loont het zeker de moeite om je verder te informeren.

Wat zijn de arbeidskosten

Mensen aan het werk zetten is duur. De arbeidskosten vormen veruit de duurste kost bij schilderwerken.

Zelfstandigen dienen natuurlijk ook uit de kosten te komen, vandaar dat de uurprijzen kunnen oplopen.

Natuurlijk blijft het wel betaalbaar. Reken toch op om en bij de 40,- euro per uur als de gemiddelde kosten van een schilder.

Uiteraard is een schilder zwart betalen een stuk goedkoper dan een schilder van een schildersbedrijf. U moet er wel rekening mee houden bij een zwart betaalde schilder dat u de btw ontduikt en de garantie van schilderwerk ver te zoeken is.

Een goedkope schilder moet je in principe iets voordeliger op de kop kunnen tikken en zal ook niet overdrijven met de materiaalprijzen die worden doorgerekend.

Als een goedkope schilder toch ondersteuning heeft, is dit vaak van studenten of tijdelijke arbeidskrachten.

Dit kan de totale kosten drukken, terwijl de kwaliteit van het geleverde schilderwerk vaak even goed is. Hoeveel een schilder kost hangt dus voor een groot stuk samen met de arbeidskosten.

Goedkope schilder offerte

Ben je op zoek naar een vakman tegen een scherpe prijs? Vraag vandaag dan nog hier je offerte aan.

Niet alleen ben je zeker van de voordeligste prijs, je doet ook beroep op een vakman en de offerte is geheel vrijblijvend.

Door voor ons te kiezen, kun je tot maar liefst 40% besparen, wat toch mooi meegenomen is, nee? Het kost niets, dus waarom zou je het niet doen.

Vraag vandaag nog je offerte aan! En u kan precies de kosten van een schilder inschatten!

Vragen & Antwoorden

Wat kost de schilder?

schilder

Een schilder heeft verschillende prijzen. Dit komt omdat er vele factoren spelen bij zowel binnenschilderwerk als buitenschilderwerk. Wilt u weten wat onze schilder kost? Lees dan alles over de kosten van een schilder op deze pagina.

Wat kost een schilder zwart per uur?

goede-schilder

Als u een goedkope schilder wilt inhuren dan betaalt u geen btw. Een schilder zwart betalen is uiteraard goedkoper dan u een schildersbedrijf inhuurt. Maar hoe zit het dan met de garantie op uw nieuwe schilderwerk? Lees hier alles over het verschil van een zwart betaalde schilder of het inhuren van een schildersbedrijf.

Hoeveel kost het schilderen van je huis?

schilderwerk-prijzen

Bent u van plan om uw huis opnieuw over te laten schilderen? Dan is het belangrijk te weten wat een huis schilderen kost. Op deze pagina leest u alles over de prijzen van een huis geheel of gedeeltelijk laten schilderen.

Wat verdient een allround schilder?

goedkope-schilder

Het salaris van onze schilders beginnen bij 1200,- netto per maand. Nadat de leerling schilder zijn vakdiploma heeft gehaald kan dit oplopen naar 1800,- tot aan 2500,- per maand netto. Hoe meer ervaring een schilder heeft des te meer hij verdient. (Huis)schilders die werken als zelfstandige rekenen een uurloon vanaf ca. €30.

Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!