Sinds 1988

Wanneer schilderen?

Het schilderwerk buiten krijgt veel meer te verduren dan het binnenschilderwerk. Maar wanneer schilder je de buitenkant van je klushuis of nieuwbouw woning op tijd?

De beste perioden om je huis aan de buitenzijde over te laten schilderen is vanaf Mei tot er met September.

In deze maanden van het jaar liggen de temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius met een lage luchtvochtigheid.

Leest u op deze pagina alles over wanneer het niet mogelijk is om je huis te schilderen en wat je huis laten schilderen in de juiste perioden kost.

schilderwerk

Gemiddeld staat er voor de binnenkant van een woning ongeveer 7 jaar voor een schilders beurt. En voor de buitenkant ongeveer 5 tot aan 6 jaar. Het kan ook korter of langer duren.

Het hangt ervan af wat voor kwaliteit verf weersinvloeden of ook kan het te maken hebben met het houtsoort.

Het is van groot belang dat het schilderwerk van uw nieuwbouw of bestaande huis regelmatig te onderhouden omdat het dan langer meegaat.

Verf heeft ook een beschermende functie.

Op deze pagina treft u alle informatie aan over wanneer het schilderen van uw woning, kozijnen, en de binnenkant of buitenkant van uw woning.

Van groot belang is uiteraard hoeveel de kosten zijn van het schilderen bij het eventueel inhuren van een schildersbedrijf.

Kosten van schilderwerk?

Ervaring leert dat de Schilder-concurrent sinds jaar en dag professioneel schilderwerk levert tegen zeer scherpe tarieven.

Als de tijd is aangebroken dat uw oude schilderwerk van uw nieuwbouw of bestaande woning aan vervanging toe is. Dan bent u uiteraard op zoek naar een schilder met de beste prijs en kwaliteitsverhouding.

U geeft aan welke schilder werkzaamheden u uitgevoerd wenst te hebben als uw bijvoorbeeld u nieuwe gestucte muren laten schilderen of uw buitengevel, dan ontvangt u binnen 2 dagen van ons een scherpe geprijsde schilder offerte.

Bovendien krijgt u bij ons de juiste garantie over het uitgevoerde schilderwerk zowel aan de binnenkant als buitenkant van uw huis.

U kunt ook een offerte aanvragen bij een ander schildersbedrijf zodat u onze offertes kunt vergelijken.

Schilder-Concurrent

Wanneer je huis laten schilderen?

Eens in de 5 jaar is een schilderbeurt aan de binnenkant van uw woning geen onnodige luxe.

Wanneer moet ik de binnenkant van mijn huis laten schilderen is een veel gestelde vraag.

De verf heeft een beschermende functie doordat uw deuren, kozijnen, dakkapel of uw houtwerk van uw serre, schuur , of tuinhuis worden continu aan de weersomstandigheden blootgesteld.

Sommige verfsoorten zoals lak en beits hebben vaker onderhoud nodig om de levensduur te verlengen en beschermende functie van de verf te waarborgen. Ons advies luidt als volg dan ook!

Pleegt u dus regelmatig onderhoud zodat u langer kunt genieten van uw schilderwerk. De beste periode om de binnenkant van uw woning te schilderen is van ongeveer april tot september.

Wanneer u het beste de binnenkant van uw huis kunt schilderen ligt aan uw gewoontes.

 • Rookt u of uw gezinleden?
 • Heeft u een open keuken?
 • Wordt er voldoende geventileerd?

Al deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat verf verandert van kleur en bij te weinig ventilatie krijgt vocht een kans waardoor schimmelvorming mogelijk aan de orde is.

buitenschilder

Wanneer binnen schilderen?

In de meeste gevallen gaat schilderwerk binnen tussen de 7 en 10 jaar gemiddeld mee.

Deze jaren gelden niet voor al het binnen schilderwerk.

We hebben voor u een handig overzicht gemaakt met het aantal jaren dat schilderwerk binnen mee hoort te gaan:

Te schilderen onderdeelWanneer toe aan vernieuwing gemiddeld?
Kozijnen overschilderen5 tot 10 jaar
Muren overschilderen4 tot 8 jaar
Deuren overschilderen5 tot 7 jaar
Badkamer overschilderen4 tot 6 jaar
Keuken overschilderen4 tot 6 jaar
Trap overschilderen6 tot 9 jaar
kozijnen-schilderen

Wanneer schilderen, de signalen

Wanneer is het moment om zelf te gaan schilderen of een schilder in te huren?

 • Als de verflaag eruit ziet alsof die verouderd is. Denkt u aan versleten oppervlaktes en niet meer dekkende delen.
 • Als de verf afgeeft of in jargon verpoederd. Met een simpele test kunt kunt u dit controleren.
 • Slijtageplekken dan wel verkleuringen van de verf geeft ook aan dat het hout een nieuwe laag nodig heeft. In sommige gevallen laat de verf zelf los.
 • De signalen zijn vaak overduidelijk. Zeker de liggende delen zoals vensterbanken buiten. Er kunnen blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk ontstaan.

Bovenstaande signalen zijn makkelijk te ontdekken.

U kunt ook andere vragen hebben zoals:

Laat de verf op meerdere plekken los, overweegt u dan om alles opnieuw te laten schilderen. Als de loslatende verf niet groter is dan een kwart van het schilderwerk kunt u overwegen om tot reparatie over te gaan.

Heeft u vragen over wanneer u uw plinten of buitenkozijnen kan schilderen. Wanneer u na het stucen verf aan kunt brengen op uw muren en plafonds, neem dan gerust contact met ons op of vraag een geheel vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe schilderwerk.

Poederproef en hechtproef

Er zijn diverse methodes om te onderzoeken of uw huis toe is aan een nieuwe schilderbeurt.

Buiten de zogenaamde zichtbare schade waar we net over spraken kunt u ook testen hoe het gesteld staat met de kwaliteit en de staat van uw huidige schilderwerk.

Maak uw schilderwerk met een vochtige doek schoon, als er verfpoeder op uw doek achterblijft betekent dit dat het tijd is om met de schilder werkzaamheden van start te gaan.

Om de hechting van de verf te beoordelen kunt u een plek van bijvoorbeeld het deurkozijn schoonmaken en met een stukje plakband op deze plek drukken.

Als u het plakband verwijderd mag er onder geen beding verf aan het plakband meekomen. Gebeurt dit wel dan weet u voldoende. Tijd om te laten schilderen.

Amsterdams-schildersbedrijf

Wanneer schilder je buiten?

Het schilderwerk buiten krijgt zoals wij al vertelde veel te verduren door de Nederlandse weersomstandigheden. Maar wanneer schilder je de buitenkant van je huis op tijd?

De beste perioden is dus in de lente en zomermaanden waarbij de temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius liggen.

De zon en de luchtvochtigheid zijn van grote invloed op de droogtijd van je nieuwe schilderwerk. Maar wanneer is het niet mogelijk om je huis te schilderen buiten? Leest u hier de meest voorkomende situaties:

Vochtig hout kan niet geschilderd worden
 • Als je de binnenkant van je woning schildert is het belangrijk dat als je je houten kozijnen gaat schilderen dat de houten gedeeltes goed droog zijn. Als er vocht in uw hout zit zal de verflaag loslaten en gaan bladderen.
 • Schilder niet als de temperaturen boven de 25 graden Celsius uitkomen. Als je wel schildert boven de 25 graden Celsius zullen er mogelijk blaasjes ontstaan in het pas aangebrachte schilderwerk. U kunt uw buitenschilderwerk beter niet laten schilderen bij deze hoge temperaturen.
Bij zeer koud weer en vorst
 • Als het buiten zeer koud is en het vriest zal onze schilder niet buiten komen schilderen. Hoe kouder het buiten is hoe langer het duurt dat de verf droogt en is uitgehard. Wilt u toch in de winter uw huis laten schilderen? Kies dan voor een winterschilder die een speciale verfsoort gebruikt zoals winterverf.
En te volle zon op je woning
 • Een huisschilder schildert het liefst in de schaduw dan in de volle zon. Als de vak schilder in de volle zon staat te schilderen zal de verflaag te snel drogen en zullen er barstjes en scheurtjes ontstaan.

Wanneer vernieuw je je schilderwerk buiten?

Het nieuwe schilderwerk aan de buitenkant van je huis (of dit nu een klushuis is of nieuwbouwwoning) zal gemiddelt 5 jaar mee gaan voordat moet worden vernieuwd. Het vernieuwen van schilderwerk kan kunnen onze schilders voor een zeer scherpe prijs uitvoeren.

De levensduur van buitenschilderwerk is veel korter dan die van binnenschilderwerk. Dit komt dus puur door de weersomstandigheden. Leest u hieronder een overzicht met het aantal jaar garantie op verschillende soorten schilderwerken:

SchilderwerkenWanneer opnieuw schilderen?
Kozijnen binnen en buiten3 tot 5 jaar
Gevel (buitenmuren)5 tot 15 jaar
Dakkapel3 tot 5 jaar

Schilderen met ideale weersomstandigheden

De luchtvochtigheid en de zon zijn ook van invloed op het schilderwerk. De beste periode om te schilderen is in de meeste gevallen van april tot en met oktober.

Als het dan droog is en zo rond de 20 graden dan heeft u de perfecte omstandigheden. De verf moet namelijk de gelegenheid krijgen om te vloeien en hoe langer de verf hiervoor de gelegenheid krijgt des te beter het eindresultaat is.

Het is aan te bevelen te starten met schilderwerk op een plek waar de zon al op heeft geschenen.

Schilderen in de volle zon zal ervoor zorgen dat het oplosmiddel in de verf verdampt en er strepen ontstaan.

Door de vochtigheid kan condens ontstaan tussen de verflagen. Ook dit is niet de bedoeling.

schilder-kosten

Buiten schilderen in de winter

Door gebruik te maken van het juiste materiaal en de juiste kennis is het heel goed mogelijk om ook in de winter uw huis te laten schilderen.

Uw schilder opdracht uitbesteden aan de winterschilder kan een fikse korting opleveren. De winterschilder heeft vaak gedurende tijdens de koude maanden minder werk en wil uiteraard aan het werk blijven.

Er zijn wel een aantal punten waaraan gedacht moet worden. Uiteraard is een afscherming van het te schilderen oppervlakte van groot belang voor het eindresultaat.

Het allerbelangrijkste is dat de ondergrond droog is. Er is zelfs een verf op de markt die gebruikt kan worden als de temperaturen rond het vriespunt liggen.

Dit moet ook wel, bewoners van bijvoorbeeld Alaska, waar de temperaturen altijd lager zijn dan bij ons, willen ook in een prachtig geschilderd huis wonen.

Ook de kwaliteit van verf heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt de laatste jaren. Waardoor het nu prima mogelijk is de hele winter door te schilderen, mits afgedekt en met het juiste materiaal.

De kortingen bij het inhuren van een winterschilder kunnen aardig oplopen.

Soms kan het wel oplopen tot 40%!

Onderhoudscontract voor schilderwerk

Heeft u er wel eens aan gedacht een onderhoudscontract met het schildersbedrijf af te sluiten? Informeer eens naar de voorwaarden bij uw schilder. U kunt er uiteraard ook zelf voor zorgen dat het onderhoud van u huis door u zelf wordt gedaan.

De voordelen hiervan zijn:

 • Uw huis altijd strak in de verf, bestand tegen de weersomstandigheden en ingeval van kleine beschadigingen, volstaat reparatie.
 • Geen omkijken meer naar uw schilderwerk.

Op deze manier kunt u lang en blijvend genieten van een van uw meest waardevolle bezit, uw huis.

Offerte schilderwerk aanvragen

Bent u benieuwd wat de kosten zijn als u besluit uw schilderwerk aan de binnenkant of buitenkant van uw huis ui te laten voeren door een professionele goedkope schilder?

Dan is nu het moment uw schilder opdracht op papier te zetten door gebruik te maken van het offerteformulier.

U omschrijft uw opdracht zo uitgebreid mogelijk en wij zorgen voor een scherpe prijs!

De Schilder-Concurrent uit Amsterdam verwerkt u aanvraag en binnen maximaal 2 werkdagen heeft u een prijs indicatie.

Het aanvragen van een offerte is geheel vrijblijvend.

Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!