sikkens vakschilders
klantscore 8.7
de betere schilder

Snel een prijs ontvangen?

 • Kostenloos
 • Vrijblijvend
 • 8,7/10 beoordeling

Behang verven? Lees eerst dit artikel!

Je vindt het behang in je woning niet meer mooi? Geen probleem. Het is namelijk uitstekend mogelijk om, in plaats van opnieuw te behangen, je behang te verven.

Het is echter een vrij lastige klus. Ben je vrij handig en/of heb je het al eens eerder gedaan,  dan hoef jij je geen zorgen te maken. Het verven van je behang zal geen vervelende klus voor je zijn. Heb je geen ervaring met behang verven? Lees jezelf dan eerst goed in of overweeg een offerte aan te vragen bij een professionele schilder.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen om op te letten voordat je aan de slag gaat. Maak je geen zorgen, wij leggen je uit waar je op moet letten van een nieuwe uitstraling van je woning waar je weer jaren van gaat genieten!

Twee dingen voordat je begint met behang verven…

Zorg ervoor dat je behang goed vastzit

Het is essentieel dat je behang goed vastzit voordat je begint. Controleer dit natuurlijk eerst. Zo niet, dan is dit eenvoudig op te lossen door een goede behanglijm te gebruiken om het behang weer stevig te bevestigen. Wees niet spaarzaam met de lijm, het is belangrijk dat het goed vastzit. Zorg ervoor dat je de behangdelen goed aandrukt.

Afwasbaar  behang en papierbehang: niet geschikt voor behang verven

Hou er rekening mee dat afwasbaar behang en sommige andere soorten, zoals bijvoorbeeld papierbehang, niet geschikt zijn voor verven. Deze bevatten namelijk een laag waarop verf niet goed kan hechten. Er is gebruik gemaakt van weekmakers om het behang soepel te maken, waardoor verf niet goed hecht en er een kleverig effect ontstaat. Bij papierbehang is er juist grote kans op blaasvorming.  Test daarom eerst je behang uit op een klein stukje.

Vliesbehang en glasweefselbehang zijn daarentegen de beste soorten behang om over te verven. Heb je een van deze soorten behang in je woning? Dan kun je lekker en met zekerheid aan de slag met het verven van je behang.

Mijn behang is niet geschikt om over te verven

Als uw behang toch niet geschikt is voor oververven, dan kunt u het behang natuurlijk alsnog verwijderen en een nieuwe verflaag aanbrengen om uw interieur een volledige make-over te geven.

Voorbereiding behang verven

Als je gaat verven, is het belangrijk dat je de juiste maatregelen neemt om schade aan je meubels en andere dierbare producten te voorkomen. Bescherm uw vloer en plak de randen af om verfspetters te slim af te zijn.

Maak uw behang ten slotte goed schoon voordat u begint. Dit kun je eenvoudig met een microvezeldoek of een spons en ontvetter doen.

Is je ruimte goed geventileerd? Zo niet, neem dan maatregelen. Als je gaat verven is het belangrijk dat de ruimte genoeg geventileerd is, maar dat er geen tocht ontstaat.

Behang schuren voor het mooiste eindresultaat

Voor het beste resultaat is het slim om je behang licht op te schuren zodat de muurverf zich beter kan hechten en eventuele vormpjes uit het behang niet door de verf komen.

Gebruik een fijne korrel zodat u het schuurpapier veilig glad maakt. Een korrel tussen 200 en 260 is een veilige marge om aan te houden. Het schuren doet u het beste met de hand, gezien de fijne structuur van het behang.

Bij het schuren komen deeltjes stof in de lucht, hiervoor is het aan te raden om een stofmasker aan te schaffen, zodat u geen nare neveneffecten merkt

Verf om over uw behang te verven: gewone latex muurverf

Gelukkig hoeft u geen speciale, dure verf aan te schaffen voor het verven van uw behang. Simpelweg een goede latex verf volstaat. U kunt zelfs de kleur naar keuze laten mengen bij een bouwmarkt bij u in de buurt.

Ook wordt er wel eens kalkverf gebruikt voor het verven van behang, omdat dit een mooi en speciaal effect ontstaat.

Bespaar bij het verven van je behang niet op de kwaliteit van de verf. Goedkope verf hecht vaak minder goed dan verf van de kwaliteitsmerken zoals Flexa en Histor. Omdat dit toch al een uitdaging is bij het verven van behang, raden wij u aan om voor de A-merken te gaan.

Houd er daarnaast rekening mee dat je voor het verven van behang over het algemeen meer verf nodig hebt dan voor het verven van een kale muur. Het is ontzettend vervelend om terug te moeten naar de bouwmarkt, terwijl je midden in je klus zit.

Rollers en kwasten: een grote vachtroller en kleine blokkwast

Bij het verven van uw behang is het proces voor verven eigenlijk nagenoeg hetzelfde als bij het verven van uw muur, het voelt alleen net iets anders.

Gebruik voor de grote oppervlakten daarom een grote vachtroller. De hoeken en randjes pak je aan met een kleine blokkwast. Hierdoor is uw klus goed te overzien en heeft u een mooi eindresultaat.

Alle benodigdheden op een rij: behang verven

 • Schilderstape
 • Zeil om af te dekken
 • Schuurpapier
 • Muurverf
 • Verfbak
 • Primer
 • Een grote vachtroller
 • Een (kleine blokkwast)

Verfmateriaal bewaren

Het kan zijn dat je een tweede laag moet aanbrengen. In dat geval moet je je verfmateriaal in de tussentijd goed bewaren, zodat het materiaal niet verloren gaat.

Spoel de roller en kwast goed uit met water onder de kraan en bewaar het materiaal luchtdicht. Ook de verfbak moet je goed afspoelen zodat alle verfresten zo goed mogelijk verwijdert zijn.

Op deze manier hou je jouw verfmateriaal in goede conditie tussen het aanbrengen van de verschillende lagen en kun je het materiaal wellicht zelfs nog eens gebruiken in de toekomst.

Primer voor je behang aanbrengen

Het is het  beste om je behang eerst met een primer te voorbereiden. Dit maakt het verven een stuk eenvoudiger en  zorgt ervoor dat de verf goed pakt.

Als je de primer hebt aangebracht, moet je ongeveer 4 tot 7 uur wachten totdat je de verf kunt aanbrengen.

Het behang verven kan beginnen: de werkmethode en verschillende stappen

Je hebt de juiste voorbereidingen getroffen; je kan nu aan de slag! Hieronder leggen we je precies uit wat je moet doen. Volg dit stappenplan voor het mooiste resultaat.

 1. Bescherm je meubels en andere producten met schilderstape en zeil
 2. Begin met het verven van de randen en hoeken
 3. Klaar met de randen en hoeken? Pak de grote vachtroller, rol hem door de verfbak met muurverf, begin bovenaan en werk naar beneden.
 4. Verf het behang voor het mooiste resultaat van strook tot strook en pak steeds een stukje van de vorige strook mee. Breng de verf niet te dik aan om haarscheurtjes te voorkomen. Heeft u per ongeluk een dikke laag aangebracht? Ga hier dan overheen met een dunne laag verf.
 5. Verwijder de schildertape.
 6. Laat het verf goed opdrogen
 7. Bekijk of er een tweede laag aangebracht moet worden, zo ja:
 8. Breng dan de schildertape wederom aan en begin opnieuw.

Verf blazen na het verven van behang

Behang is natuurlijk minder rigide dan een muur. Soms ontstaan er zogenaamde blaasjes na het verven van behang. Vaak verdwijnen deze vanzelf, maar in sommige gevallen niet. In dit geval kunt u als de verf droog is, een kleine snee aanbrengen, lijm aanbrengen onder de laag en de delen voorzichtig vastdrukken.

Behang laten verven: het overschilderen uitbesteden

Aan het proces van het overschilderen van je behang zitten nogal wat haken en ogen. Als je handig bent en overal goed rekening mee houdt, dan is de klus goed te doen voor iedereen die zich er goed voor inzet.

Ben je iemand die vaak een stap in het proces overslaat, twee linkerhanden heeft en geen idee heeft welk type behang je überhaupt hebt gekocht? Dan is het waarschijnlijk verstandig om een professional in te schakelen voor jouw schilderklus.

Je kunt natuurlijk een aantal offertes aanvragen, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken en een gedegen keuze kunt maken uit de beste specialist. De prijzen kunnen nogal eens verschillen, evenals de kwaliteit en professionaliteit van de schilders.

Ga lekker aan de slag met het verven van uw behang!

Nu weet je alles wat je moet weten voor het mooiste resultaat bij het oververven van jouw behang. Ga naar de bouwmarkt, haal alle benodigdheden en ga lekker aan de slag; een nieuwe kleur in jouw woning kan ontzettend veel invloed hebben op de uitstraling van je woning en zelfs jouw eigen gemoed.

Stel je eens voor dat je straks thuiskomt en direct gelukkig wordt van de nieuwe kleur in je woning. Het is een klus van slechts een dag, of hoogstens twee, maar je hebt weer jaren plezier van jouw geverfde behang. Over het algemeen moet deze slechts eens in de drie á 5 jaar worden overgeschilderd om de mooie kleur te bewaren. Maar wie weet, wil je tegen die tijd wel weer een hele andere mooie kleur. Waar wacht je nog op?

 

Gratis prijsopgave