Sinds 1988

Muur verven

De muren in uw huis zorgen niet alleen dat uw huis stevig op de grond blijft staan maar deze muren zijn ook erg sfeer bepalend zoals het opnieuw schilderen van de woonkamer muren of de wanden in uw slaapkamers.

De grote van de muur en de kleur die u wilt laten verven brengt een bepaalde uitstraling mee, Muren verven zorgt ervoor dat u de uitstraling krijgt in uw huis die u wilt.

Welke kleuren wilt u op uw muren laten aanbrengen en wat kost het laten verven van uw muren door een vak schilder? Op deze pagina vertellen wij u alles over de prijs van een muur op kleur schilderen en hoe je dit het beste zelf kunt aanpakken.

Zelf je muren verven wel of niet doen?

Wilt u zelf een poging wagen om een bepaalde muur een andere kleur te geven in uw woonkamer of slaapkamers?

Dan is dit de bedoeling dat dit een mooie egale muur wordt zonder dat u vervelende strepen of banen in uw muur creëert omdat u verkeerd bent begonnen met sauzen van uw muur.

Als u zelf uw muren opnieuw wilt schilderen bespaart u uiteraard flink op de kosten van het verven van de muur. U hoeft geen vak schilder in te huren en u kunt natuurlijk goedkope verf inkopen.

Maar is dit het wel waard en gaat dit dan allemaal wel goed?

Omdat wij veel telefonische vragen krijgen zoals:

Aan deze vragen merken wij van de Schilder-Concurrent dat de meeste mensen niet echt weten hoe ze moeten beginnen met het vereven van muren.

Wij als erkende vak schilders vragen ons dan ook af is het niet beter om een schilder uw muren een andere kleur te laten geven? Toch geven wij u enkele tips mee als u van plan bent zelf uw muren een andere kleur te geven.

Tips!

Als je goed begint met het opnieuw verven van je muren is dit uiteraard het halve werk! Leest u hier de beste voorbereidingen en tips om het zelf schilderen van een muur wat gemakkelijker te maken:

 • Afplakken en afdekken vloeren en meubels: Natuurlijk begint het schilderen van de muren met het goed afdekken van de vloer en afplakken van uw meubels.
 • Bereken de hoeveelheid verf die u nodig heeft: Bereken van te voren het aantal m² ( oppervlakte ) van de muren. Een liter latexverf kunt u ongeveer 8 tot 10m2 me verven.
 • Welke kleur wilt u uw muur verven? Er zijn veel kleuren om uit te kiezen. Wij raden u aan om een RALL kleur uit te zoeken zoals muurverf 9016, 9001 of RALL 9010 (creme wit)
 • Maak uw muren van te voren schoon: Mocht u last hebben van nicotine aanslag, roet of vetvlekken reinig dan eerst uw muren voordat u overgaat tot het opnieuw oversauzen.
 • Verven met kleur: Als u een kleurtje op uw muren wilt zorg er dan voor dat u de latexverf goed door klopt. Anders krijgt u kleurverschil.
 • Breng 1 of 2 lagen verf aan: Als u gaat verven breng dan 1 of 2 lagen latexverf aan. Hoe donkerder de kleur is hoe meer lagen verf u nodig heeft.
muren-verven

Wat kost een muur laten verven?

Er komt best wel wat kijken wanneer het aankomt op muren schilderen. Naast dat het tijd kost, heeft u best wel wat materialen nodig om de klus goed te klaren

Het schilderen van muren in nieuwbouwwoningen of in renovatiewoningen heeft wel wat voeten in de aarde. Een schilder inhuren kan u een hoop gedoe besparen.

U hoeft zich dan nergens zorgen over te maken; de schilder houdt overal rekening mee. Als u de keuze heeft gemaakt om een vak schilder in te huren om de perfecte geschilderde wand te krijgen dan wilt u ook weten wat een schilder kost.

We zullen hieronder de gemiddelde prijsindicatie geven van verschillende soorten schilderwerk met de juiste m² prijzen zodat u ongeveer weet wat het vereven van een muur gaat kosten.

SCHILDERSTECHNIEK GEMIDDELDE PRIJS PER M² / PER UUR
Huisschilder per uur inhuren€ 30,- tot aan € 34,-
Spuitwerk muren per m²€ 6,- tot aan € 11,-
Sauswerk muren per m²€ 9,- tot aan € 15,-
Buitenschilder per uur€ 30,- tot aan € 38,-
Muur laten schilderen buitenschilderwerk: 10 m²€ 180,- tot aan € 300,-
Muren schilderen buitenschilderwerk: 20 m²€ 400,- tot aan € 600,-
Muur opnieuw schilderen buitenschilderwerk: 50 m²€ 800,- tot aan  € 1.200,-
Muur opnieuw schilderen binnen schilderwerk: 10 m²€ 140,- tot aan € 200,-
Muren opnieuw schilderen binnen schilderwerk: 20 m²€ 290,- tot aan € 495,-
Muren opnieuw schilderen binnen schilderwerk: 50 m²€ 740,- tot aan € 1.000,-

Zoals u hierboven in de prijsindicatie kunt zien zijn de prijzen van latex spuiten goedkoper dan het traditionele schilderwerk.

Muren verven met een verfspuit gaat vele malen sneller en u bent verzekerd dat u geen strepen of aanzetten krijgt in uw muren en plafonds.

Streeploos verven van muren

Een veelvoorkomend probleem bij het zelf schilderen van muren: strepen en banen.

Dit laat een niet zo mooi resultaat achter. Wij geven u graag een aantal tips om strepen en banen op uw muren te voorkomen. Het begint altijd met goed materiaal. Kies voor een aangepaste verfroller, kwalitatief goede verf en een geribbelde verfbak.

Dompel eerst je roller tot ongeveer de helft in de verf. Doe dit langzaam. Daarna rol je met verfroller over het geribbelde vak van de bak, dit moet je doen tot de verf egaal is verspreid over de verfroller.

Het is zaak om eerst de randen en hoeken van de wanden en muren te verven met een kwast. Ga daarna pas met de verfroller aan de slag.

Rol voorzichtig over de muur. De voorzichtigheid is belangrijk. Bij te hard drukken krijg je namelijk de beruchte strepen. Verf van boven naar onder.

U kunt er ook voor kiezen om het spuitwerk aan te brengen met een latexspuit. Het resultaat is altijd streeploos!

kleur-kunststof-kozijnen

Welke kleur voor muren verven?

Als uw muren in uw woonkamer vaal en niet meer de kleur hebben die u ze ooit heeft laten geven dan zit er niets anders op dan uw muren een andere kleur te schilderen.

Maar welke kleur past het beste bij uw interieur en hoeveel verschillende kleuren wilt u laten verven?

Gelukkig zijn er kleurwaaiers van Flexa, Sigma, Wijzenol en Rall. Op de kleurwaaier wordt elke kleur weergegeven die er maar te mengen valt. Of u nu kiest voor 2 kleuren of 4 verschillende kleuren op je muren de ideeën houden niet op.

Voorbeeld kleurcombinaties

 • Oranje muren: Geven een levendige uitstraling en fleurt uw woonomgeving weer op.
 • Witte muren: Wit geeft ruimte en is met veel verschillende woonaccessoires te combineren.
 • Antraciet grijze muren: Grijze muren worden vaak gecombineerd met witte muren in een woonkamer of slaapkamer.
 • Rall 9010 veel gekozen muurverf: Rall 9010 is net geen wit. Het is een gebroken wit wat net wat meer warmte geeft in huis.
 • Muren verven in smaragdgroen: Als u witte plafonds heeft en kiest om enkele wanden in smaragdgroen te laten verven dan zult u een krachtige uitstraling achterlaten. ( Vaak wordt deze kleur in kantoorruimtes gebruikt)

Het combineren van kleuren is niet heel gemakkelijk. Vraag hiervoor advies aan zodat u verschillende kleuren op de juiste manier combineert.

Betonnen muur verven

Hier komt een andere techniek bij kijken dan bij andere muren. Een beton muur verven die vol zit met kleine gaatjes en oneffenheden wordt nog weleens onderschat, omdat er veel meer werk bij komt kijken dan men denkt.

Een kale betonnen muur zal eerst een laagje stucwerk nodig hebben zodat deze weer helemaal glad is. Een goedkope stukadoor kan hiervoor zorgen.

Beton is poreus, daarom is het belangrijk om gebruik te maken van een speciale primer of grondlaag. Dit zorgt ervoor dat het egaler wordt. Wanneer alles mooi glad is kun je pas overgaan tot het verven.

Behangen beton muur

De meeste nieuwbouw huizen worden behangklaar opgeleverd. Dit wil zeggen dat ze klaar zijn om de muren te laten behangen door een goedkope behanger. Maar is een muur van beton goedkoper om te behangen dan te stucen?

Als je mooi afgewerkte beton wanden wilt in uw nieuwbouw woning kiest dan om deze te laten stucen.

Vind u stucwerk te duur dan kunt u de keuze maken om de betonnen muren mooi te laten behangen met bijvoorbeeld vliesbehang, of een papieren behangsoort met een leuk printje.

muren-laten-spuiten

Type verf voor muur verven

Wilt u uw muur verven over een andere kleur heen dan is het belangrijk dat u kiest voor de juiste verfsoort. Er zijn ontelbare soorten verf op de markt. Latex verf voor op de muren en plafonds is de meest voorkomende verfsoort.

Een schilder weet meestal van tevoren al welke verf het meest geschikt is voor op uw muren. Hieronder kunt u een prijsindicatie vinden voor verschillende soorten verf:

TYPE VERF VOOR MUUR VERVENGEMIDDELDE PRIJS PER LITER VERF
Voorstrijkmiddel€ 5 – € 7
Grondverf ( houtwerk )€ 17 – € 30
Beits en lakken€ 19 – € 50
Acrylverf€ 24 – € 40
Latex verf voor binnenwerk€ 4 – € 7
Latex verf voor buitenwerk€ 10 – € 16

Kiest u er voor om zelf te gaan schilderen? Zorg ervoor dat u kwalitatief goede verf in huis hebt. Merken als Sigma, Sikkens en Flexa staan bekend om hun gedegen kwaliteit.

De latexverf dekt vaak in een keer al. Maak wel vooraf de ondergrond goed schoon met een ontvetter. Duurdere verf gaat vaak nog jarenlang mee, dus in wezen scheelt het u eigenlijk geld.

Goedkope verf raden wij u sowieso af. De kwaliteit kan goed lijken, maar vaak in de uitwerking kunt u zien dat het toch van mindere kwaliteit is.

Waarom muren verven?

Er kunnen meerdere reden zijn om een muur te verven. In eerste instantie biedt een gloednieuwe laag verf de juiste bescherming en geeft uw huis weer een geheel nieuwe uitstraling. U kunt op Pinterest veel ideeën opdoen van verschillende soorten kleurcombinaties.

Daarnaast geeft een nieuwe kleur uw kamers een andere uitstraling. Verf kun je laten aanbrengen met een roller en kwast of met een latexspuit.

Afplakken is zeker belangrijk wanneer er met een airless verfspuit wordt gewerkt. De verf wordt namelijk verneveld en kan dus overal terecht komen.

Het resultaat is op die manier wel het allermooiste. Voor verfspuiten is ervaring en kennis belangrijk. Een schilder heeft deze ervaring hoe dan ook in huis. Zo weet u zeker dat het werkt goed gebeurt.

Voor een buitenmuur schilderen gelden weer hele andere regels. Buiten ben je namelijk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Werken met een vachtroller op de muren

Een vachtroller is handig voor het rollen van uw muren. Er is echter wel wat voorwerk nodig.

De rol moet bijvoorbeeld goed op pluis worden gecontroleerd. De ondergrond moet strak zijn. Oneffenheden en gaatjes moeten zijn weggewerkt voordat u begint met verf rollen.

Daarnaast is het belangrijk dat alles wordt afgeplakt. Rol alles 2 keer, zo is de verf mooi dekkend. Strijk altijd voor, voor de muur verven. Dit zorgt ervoor dat de zuiging van de verf op de wanden wordt vertraagd.

De verf zal op deze manier veel beter hechten. Zo krijgt u het mooiste resultaat. Een heikel punt is de radiator. Daar achter verven is geen gemakkelijke klus, vrijwel onmogelijk.

De radiator moet eerst verwijderd worden. De vraag is natuurlijk of dat wel de moeite waard is.

Muren laten spuiten

Je muren laten verven met een roller heeft een paar flinke nadelen:

 • Het duurt langer
 • U betaalt per m² meer
 • De kans op strepen of banen ( met strijklicht ) is groter

Een latex spuiter werkt met een verfpomp die de latexverf verneveld over uw muren en plafonds. Dit gaat niet alleen maar sneller maar is ook nog eens een stuk goedkoper per vierkante meter.

Als u uw muren laat spuiten dan bent u vele malen sneller klaar en u bent verzekerd dat uw muren egaal opdrogen zonder dat u die vervelende strepen krijgt. Uw wanden en plafonds laten spuiten door een latex spuiten is 30% goedkoper dan dat u een schilder inhuurt voor het traditionele rollen.

Wilt u graag weten wat de exacte kosten zijn om uw muren in een mooie kleur te laten spuiten? Vraag dan geheel vrijblijvend de prijs per m² aan. Binnen een paar minuten weet u exact wat muren spuiten kost.

Vragen & Antwoorden

Hoe vaak moet je een muur verven?

goede-schilder

Hoe vaak u uw muren moet laten verven is afhankelijk van uw leefstijl. Mocht u roken of slecht ventileren dan zullen de wanden vaker overgeschilderd moeten worden. Normaal gesproken worden muren en plafonds eens in de 7 jaar opnieuw geschilderd. Lees hier alle informatie betreft het opnieuw verven van muren.

Welke verf heb je nodig voor binnenmuren?

schilderwerk-prijzen

Als je je binnenmuren opnieuw wilt verven gebruik je verf op waterbasis zoals latexverf. Water gedragen verfsoorten zijn beter voor het milieu en je gezondheid. Ook droogt het vele malen sneller.

Welke verf heb je nodig voor pleisterwerk?

goedkope-vakschilders

Als je je muren van pleisterwerk hebt laten voorzien (glad stucwerk) dan zal u een water gedragen latexverf moeten gebruiken. Latexverf is damp doorlatend en geschikt voor zuigende ondergronden. Gebruik altijd een voorstrijkmiddel voordat u uw muren gaat verven.

Wat kost het laten verven van een muur?

schilder

De gemiddelde kostprijs van muren laten verven ligt tussen de €7,- en €13,-. Het opnieuw witten van een muur of het overschilderen van oude wanden kunt u aan onze goedkope schilder uitbesteden.

Kan ik zelf mijn muren verven?

Schilder-kosten

Je kan altijd een poging wagen om zelf je muurtje over te schilderen. Echter komt er meer bij kijken dan u denkt. Leest u deze pagina met tips en de prijzen van zelf muren verven.

 

Schilder-Concurrent
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1988 zette Jouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!