Trap schilderen

Trap verven betonlook? Een trapleuning schilderen? Dan zit je goed! In dit artikel trappen wij af met een aantal schilder tips voor een trap schilderen. Wij begrijpen als geen ander dat u af en toe een nieuw kleurtje wilt hebben voor uw trap. Het kan dan geen kwaad om de trap te laten schilderen door een erkende schilder.

Uw woning krijgt een compleet andere uitstraling wanneer u uw trap laat verven in een nieuwe frisse kleur. Waar moet u nou op letten bij een trap schilderen? En hoe zit het met de prijs? Wij gaan het over de volgende onderwerpen hebben in dit artikel:

 • Kosten trap schilderenTrap schilderen of spuiten?Hoeveel kost een trap laten opknappen en trap schilderen?Trap schilderen antislip

We beginnen meteen met het goede nieuws: een trap schilderen hoeft helemaal niet duur te zijn. Sterker nog; het hele trappengat laten verven, inclusief de traphekken kan voor een zacht prijsje. Wij laten u graag de mogelijkheden zien.

Wij gaan dieper in op de verschillende mogelijkheden voor het laten schilderen van een trap, daarnaast kijken we naar de prijzen voor de verschillende types trappen. Heeft u bijvoorbeeld een open trap? Of een dichte trap? Geen nood voor ieder type trap zijn er mooie mogelijkheden met scherpe prijzen!

Prijs trap schilderen

Een trap maakt veel mee. Gaat u alleen maar na hoe vaak u per dag een trap af en oploopt. Doordat de trap vaak belast wordt, kan het geen kwaad om de trap af en toe van een nieuwe verflaag te voorzien.

Het is een klus die veel tijd kost, omdat het precisiewerk is. U kunt het zelf gaan doen, maar u kunt het ook laten uitbesteden aan een professionele schilder. Wij laten u hieronder de gemiddelde kosten voor het schilderen van een trap zien.

Gemiddelde kosten schilderen trap€240 t/m €580trap-schilderen

Zoals u kan zien liggen de prijzen voor het laten schilderen van een trap behoorlijk uiteen. Het is geheel afhankelijk van wat voor type trap u heeft en in wat voor staat de trap verkeert. Een open trap is niet zo duur. Een open trap laten schilderen kost ongeveer 240 euro, dit is inclusief materiaalkosten.

Gesloten treden zijn vaak wat lastiger, deze hebben meer werk nodig. De treden moeten meestal eerst geschuurd en geplamuurd worden. Daarna worden de treden pas voorzien van een nieuwe laag verf. De kosten hiervan kunnen oplopen tot ongeveer 580 euro. Dit is ook inclusief de materiaalkosten.

Bent u benieuwd wat de kosten voor uw trap schilderen zijn? Vraag dan geheel gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan! Zo heeft u tevens meer inzicht in de kosten. Binnen twee dagen heeft u van ons een offerte in uw mailbox!

Snel een prijsindicatie?

Voorbereiden schilderen trap

Het is altijd goed om het schilderwerk zorgvuldig voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker wanneer u een wat oudere trap heeft.

De schilder kan deze voorbereidingen treffen, maar u kunt het ook zelf proberen! Dat scheelt ook meteen in de kosten.

Voorbereidingswerkzaamheden schilderen trap:

 • Schuren en ontvetten van de trap: doe dit zorgvuldig. Het is belangrijk voor het uiteindelijke resultaat.Verflaag verwijderen: De oude verflaag kunt u het beste weg laten halen, zeker als dit los zit of is gaan bladeren. Dit kunt u doen met een verfkrabberBeschadigingen repareren: Dit kunt u doen met plamuur. Onderschat dit niet! Als u de beschadigingen laat zitten, ziet u dat ook in de nieuwe verflaag! Dat zou zonde zijn.

Trap spuiten of trap schilderen?

De trap schilderen kunt u zelf doen maar u kunt het ook laten uitbesteden. De Schilder-Concurrent staat voor u klaar! Wij hebben de expertise en het vakmanschap om uw klus tot een succes te maken.

Een aantal dingen zijn handig om te weten wanneer u uw trap wilt laten schilderen. Er moeten namelijk voorbereidingen worden getroffen. Wanneer u bijvoorbeeld een kale trap wilt hebben (ongestoffeerd).

Dit levert een hoop schuurwerk op. Daarnaast heeft u precies de juiste verf nodig om de trap te laten schilderen. Zo blijft het strak en mooi.

Maakt u zich geen zorgen. Wij hebben alle ervaring en vaardigheden in huis om elke trap onder handen te nemen, ook die van u! Of u nou een open trap heeft of een antieke trap. De mogelijkheden zijn eindig.

Welke verf gebruiken voor een trap?

Vergis u niet: de verf heeft een lange droogtijd nodig om goed te harden. De verf die wij gebruiken voor het schilderen van een trap moet aan bepaalde eisen voldoen. Het is compleet andere verf dan bijvoorbeeld de verf die wij gebruiken voor schilderen van kozijnen.

Door de treden en stootborden zwaar belast kunnen worden door het intensieve dagelijkse gebruik is er speciale verf voor nodig. Deze verf brengen wij in meerdere lagen aan. U wilt immers niet dat u volgend jaar weer de trap schilderen moet.

Slijtage trap en beschadigingen

De trap komt in aanraking met allerlei bedreigingen. Denk hier aan scherpe objecten, puntige schoenen en andere beslommeringen. De trap wordt iedere dag intensief gebruikt. Bekijkt u alleen maar al hoe vaak u zelf de trap af- en oploopt.

Een nieuwe schilderlaag op zijn tijd kan beslist geen kwaad! Het geeft uw huis daarnaast een frisse nieuwe uitstraling. Voor het schilderen van de trap heeft u speciale materialen nodig.

Wij van de Schilder-Concurrent gebruiken altijd slijtvaste verfspullen. Alles moet duurzaam, strak en egaal worden. Omdat er veel bij komt kijken, kan het fijn zijn om de klus aan vak-professionals over te laten. Zo heeft u straks een mooi resultaat!

Snel een prijsindicatie?

Kosten besparen trap schilderen

Onze professionele schilders staan voor u klaar! Dankzij onze jaren lange ervaring hebben wij ervaring met de meest uiteenlopende schilderklussen. Al onze schilders zijn gediplomeerd en enthousiast. Wij kijken graag wat wij voor u kunnen betekenen! Vraag vandaag nog gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan. Binnen 2 dagen heeft een prijsopgave in uw mailbox! trap schilderen

Bij het schilderen van een trap is het van belang dat er heel voorzichtig te werk wordt gegaan. Door mogelijke oude plinten te verwijderen is het makkelijker om een egale kleur aan te brengen. De schilder zal altijd alles goed afdichten en afwerken, hierdoor ontstaat er een prachtig resultaat bij jou in de hal. 

Een trap laten schilderen

Het laten schilderen van de trap bij jou in huis is een van de best dingen die je maar kunt doen om de uitstraling van jouw woning te veranderen.

Dankzij een vakman zal je ervoor kunnen zorgen dat jouw trap professioneel onder handen wordt genomen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de hal te veranderen. Bij het verven van de trap zal de schilder eerst de treden schuren als dit nodig is.

Dit is alleen aan de orde als er sprake is van een trap die een hobbelige structuur heeft. Vervolgens wordt er tape worden aangebracht om de speciale vlakken voor het schilderen af te kaderen. Deze tape is belangrijk, als je dit niet laat doen bestaat er de kans dat er verf op de muren terecht komt.

Is dit gedaan dan zal de schilder aan de slag gaan met het aanbrengen van de grondverf. De grondverf zorgt er eigenlijk voor dat de verf die hij straks aan zal gaan brengen beter kan hechten. In de tussentijd ziet het er niet zo mooi uit, uiteraard komt dat helemaal goed. Na deze stap zal de schilder de trap zelf gaan schilderen.

Dit zal meerdere lagen zijn, door de meerdere lagen ontstaat er namelijk een dikke dekking. Deze dekking zorgt ervoor dat de verf niet zal verslijten wanneer je de trap vaak in gebruik neemt. Als dit allemaal achter de rug is zal de schilder de tape verwijderen.

Wanneer dit is gedaan is de klant helemaal klaar. Houdt er rekening mee dat de trap vaak eerst meerdere dagen moet drogen voordat je hem kunt gebruiken. Dankzij een professionele schilder ben je altijd verzekerd van een strak resultaat bij jouw trap.

Zelf een trap schilderen – de stappen

Als je een beetje handig bent kan het een goed idee zijn om zelf de trap te schilderen om zo kosten te besparen. Hieronder hebben we de stappen op een rijtje gezet die je moet doorlopen bij het schilderen van de trap.

Mocht je het toch laten doen dan raden we wel aan om deze stappen door te lezen, zo weet je wat je te wachten staat:

 1. Schuren (optioneel)

  Als jouw traptreden ruw zijn, moet je ze schuren voordat je ze gaat schilderen.  Hetzelfde geldt voor de leuningen. Als de leuningen bij hobbelig aanvoelen, moet je ze schuren.  Die hobbels die je voelt als je je leuningen gebruikt zijn gewoon niet echt prettig. Je kunt ze eraf schrobben of schuren. Gebruikt altijd een laag korrelig schuurpapier.

  Het beste is om schuurpapier met 100 of 120 grit te gebruiken om de oneffenheden te verwijderen. Gebruik hierna 180 of 220 om alles glad te strijken.

 2. Tape de trappen af

  Of je nu schuurt of niet, je zal altijd moeten beginnen met het in de grondverf zetten van de trap. Om dat te doen, zal je eerst moeten beginnen met het afplakken van de hele trap voor het aanbrengen van de primer.

  Normale schilders-tape is hiervoor het beste. Zorg ervoor dat het heeft een 21 dagen of langer schone verwijdering garantie bevat, zodat dit niet tot problemen zal leiden als de klus van het schilderen wat langer zal duren.

 3. Het aanbrengen van de grondverf (primer)

  Bij het schilderen van trappen moet je de treden in de grondverf zetten.  Primer zal je helpen om het hout te bedekken en om het voor te bereiden op de laag verf. Prime alles. Dat wil zeggen, leuningen, treden, stootborden, sierstokken, sierstrips, balustrades…..alles. Omdat je niet super voorzichtig hoeft te zijn, gaat het snel, afhankelijk van de grootte van je trap.

  Let wel op de druppels, want die kunnen op de muur of op de vloer terecht komen.  De grondverf hoeft niet gelijkmatig verdeeld te worden. Het hoeft de trap alleen maar te dekken. Het ziet er meestal vrij lelijk uit, echter moet je hier niet al te veel bij stil staan.

 4. Verf de hele trap

  Verf vervolgens alle onderdelen van de trap. Vaak is het zo dat je bij het schilderen meerdere lagen nodig hebt om te zorgen voor een strak resultaat. Over het algemeen is het wel voldoende wanneer je 3 lagen verf aanbreng op de trap. Dit is dan ook wat wij aanbevelen voor een goede dekking in een gebied met veel gebruik.

  TIP: Gebruik je 4″ roller op de stijgleidingen om de traptreden zelf te verven. Al het andere heeft een verfkwast nodig. Verwijder al je tape nadat je de laatste laag hebt aangebracht. Wij raden je aan om 2-3 dagen te wachten voordat je de volgende stap volgt. Dat geeft de verf de tijd om uit te harden voordat je verder gaat het de volgende stap. De minimale om te wachten is 24 uur.

 5. Werk alles af

  De laatste stap is om alles af te werken. Hier bedoelen we onder andere mee dat je voorzichtig de lege plekjes op gaat vullen met verf. Er zijn altijd wel een paar plekjes die je bent vergeten. Wanneer je dit gedaan hebt is het tijd om de tape allemaal weg te halen. Zie je nog iets dan heb je de tijd om hier nog even naar te kijken. Na deze stap heb jij jouw eigen trap geheel zelf geschilderd!

Moet ik een schilder inhuren of kan ik het zelf doen?

Als je op zoek bent naar manieren om je woning te veranderen dan is een trap laten schilderen een van de meest betaalbare investeringen die je maar kunt maken. Een nieuwe tint verf in een de hal is huis is genoeg om het gevoel te geven dat je grote veranderingen hebt aangebracht.

De grootste beslissing die je moet maken als je eenmaal hebt besloten dat je klaar bent om dingen te veranderen is of je het project zelf doet of dat je een professional inhuurt.

Er zijn voor- en nadelen aan het kiezen van de doe-het-zelf aanpak, en uw specifieke omstandigheden zullen bepalen wat het beste voor u is.

Alleen schilderen is zeker de meest betaalbare manier om je huis te schilderen. De enige kosten aan deze aanpak is in de verf en andere materialen die nodig zullen zijn voor de klus. Als je al verfkwasten, rollers, verfbakken en schilderstape bij de hand hebt, zal het een echt voordelige klus zijn.

Hoewel het schilderen van een trap niet het moeilijkste klusje ooit is, komt er toch nog wel wat bij kijken. Als je niet beschikt over het geduld of de tijd om het werk goed uit te voeren, dan is het in jouw eigen belang om de hulp van een schilder in te schakelen.

Wanneer je de klus niet goed voorbereid kan je te maken krijgen met  strepen, hobbels of scheuren in de verf op de treden. Een andere uitdaging die je kunt tegenkomen wanneer je dingen zelf doet, is het gebrek aan kennis en ervaring.

Bepaalde soorten verf werken beter op bepaalde materialen dan anderen. Het inhuren van een schilder om de klus te klaren garandeert dat de beste verf wordt gekozen voor jouw treden. Als je besluit om dingen te doen op je eigen manier te doen dan bestaat er de kans dat je bepaalde fouten zult maken bij het klussen. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Een professional inhuren kan uitkomst bieden.

Een professional inhuren

Door te kiezen voor een professionele schilder voor het schilderen van jouw woning weet je zeker dat je de klus op de juiste manier kunt laten klaren. Mocht je meer te weten willen komen over het laten schilderen van de trap bij jou in huis dan raden wij aan om even verder te lezen hier op de site.

Wij laten je alles zien wat je moet weten over het verrichten van bepaalde klussen in huis, zo hoef je nooit meer voor verrassingen te staan. Door jouw trap te laten verven zal ook jij in staat zijn om je woning op een eenvoudige en voordelige manier te voorzien van een volledig nieuwe uitstraling.

Schilder-Concurrent
Bauke Klijn

Bauke Klijn

In 1988 zette Bouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!