Binnenschilderwerk: wat zijn de kosten en waar moet u rekening mee houden?

Mooie strakke muren, afgewerkte plafonds en kozijnen in uw nieuwbouwwoning of renovatiewoning. Natuurlijk wilt u dat de binnenschilderwerk kosten laag blijven zonder resultaat te verliezen. Het binnenschilderwerk moet strak en netjes zijn, zodat u er nog jarenlang van kan genieten.

Wat zijn nou de gemiddelde kosten voor het schilderwerk? Wat kost een binnenschilder Amsterdam? In dit artikel duiken we dieper in op deze vragen.

Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd de binnenkant van uw woning te laten schilderen. Zo voorkomt u een hoop narigheden; vale kleuren, afgebladerde verf en beschadigingen. Het huis ziet er weer als nieuw uit wanneer u de muren, kozijnen en deuren laat schilderen. Uw interieur krijgt op deze manier een nieuwe frisse uitstraling. Dat is bevorderlijk voor het woonplezier!

Kosten schilderwerk

Wij zijn al jarenlang een erkend schildersbedrijf in Amsterdam en omgeving. Wij krijgen regelmatig vragen binnen over de kosten van het schilderwerk. Dit zijn vragen als:

 • Is binnenschilderwerk duur?
 • Wat kost een binnenschilder?
 • Wat zijn de normale prijzen voor een schilder?
 • Wat kost het schilderwerk in mijn woning?

Een compleet huis laten schilderen is niet goedkoop. Dat wil natuurlijk niet betekenen dat het duur hoeft te zijn! Wij van de Schilder-Concurrent vinden het belangrijk om de prijzen laag en aantrekkelijk te houden. Schilderwerk voor eigenlijk iedere portemonnee.

U heeft recht op een goede prijs en goed schilderwerk. Er zijn ontzettend veel aanbieders op de markt, aanbieders die stunten met idiote prijzen. Vaak is dat te mooi om waar te zijn. De kwaliteit is minder, de garantie is dubieus en de afwerking is slecht. Ga daarom altijd met een erkende schilder in zee. Zo weet u honderd procent zeker dat u de juiste kwaliteit krijgt.

Als u alles nog een keer moet laten oververven wordt het wel heel prijzig. Het is belangrijk dat het schilderwerk daarom in een keer goed gebeurt.

Wij laten u op deze pagina kennis maken met de mogelijkheden van het binnenschilderwerk. Wij laten u de gemiddelde prijzen zien, wij nemen u mee in de werkzaamheden en de juiste afwerking. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan vandaag nog gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Wij laten u graag zien dat wij lage prijzen aanbieden voor goed en gedegen schilderwerk. Vraag altijd meerdere offertes aan. Zo kunt u de bedrijven met elkaar vergelijken, zodat u straks de juiste keuze kan maken voor het schilderwerk in uw woning.

Binnenschilderwerk
Snel een prijsindicatie?

Kosten van een binnenschilder

Wij snappen dat u vooraf wilt weten waar u aan toe bent. Dat is niet meer dan logisch. Voordat u met een binnenschilder in zee gaat is het belangrijk om inzicht te hebben in de kosten.

Vaak worden deze kosten per vierkante meter of per uur berekend. Om nare verrassingen te voorkomen is het belangrijk om vooraf duidelijkheid te hebben over de kosten.

Na de offerte komen wij dan ook vaak nog even langs om de woning te bekijken. Zo kunnen wij de juiste prijs samen met u afspreken en voorkomt u vervelende financiële verrassingen. Hieronder zet u de gemiddelde kosten voor een binnenschilder:

BINNENSCHILDERKosten
Per vierkante meter€ 15 – € 24
Per uur€ 28 – € 40
Spuitwerk per m² / muren en plafonds€ 6 – € 10
Sauswerk per m² wanden en plafonds€ 6 – € 15

Alle kosten zijn inclusief materiaal, btw en overige kosten.

Zoals u uit deze tabel kan aflezen is dat de schilder een prijs per vierkante meter of per uur kan berekenen. Bestaat de klus uit behoorlijk wat vierkante meters? Dan zal de schilder een berekening per m2 voor u maken. Als de klus bestaat uit allemaal losse onderdelen, dan zal de schilder sneller voor een tarief per uur gaan. Hieronder ziet u een kostenindicatie van losse onderdelen per uur:

LakwerkKosten
Deuren schilderen€75 tot  €120
Kozijnen schilderen€30 tot  €60
Trap schilderen€220 tot €500

De prijzen kunnen weleens uiteen lopen. Het hangt van meerdere facetten af. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf wat u wilt qua schilderwerk. Een vaste prijs afspreken wordt vaak gedaan. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Btw op binnenschilderwerk

U betaald voor binnenschilderwerk geen 21 procent btw maar 6 procent btw. Dit scheelt behoorlijk op de totale kosten! Sinds 2009 is dit het geval. Het geldt eigenlijk bijna op alle schilderswerkzaamheden.

Waarom binnenschilderwerk

Er zijn meerdere redenen waarom u uw binnenschilderwerk regelmatig moet laten bijwerken. Het zorgt voor een frisse uitstraling, maar daarnaast biedt het ook bescherming.

Met een nieuwe laag verf is uw bescherming weer up to date – en het ziet er ook nog eens heel mooi uit! U kunt u woning de sfeer en uitstraling geven die u zelf het mooiste vindt. Vergeelde verf, afgebladerde verf en oneffenheden bedreven het woonplezier, dat is zonde. Het is geen gezicht. Een nieuwe laag verf kan uitkomst bieden.

Ook uw kozijnen een andere kleur geven, kan de uitstraling van uw woning compleet veranderen.

De bescherming van uw woning is erg belangrijk. Nieuw schilderwerk zorgt er onder andere voor dat u weer een aantal jaren vooruit kan. Nog meer voordelen zijn:

 • Bescherming tegen vocht | Vocht kan makkelijk in de wanden en houden componenten trekken. Met een nieuwe verflaag kunt u dit voorkomen. De muren kunnen op deze manier langer meegaan.
 • Minder last van slijtage | dit geldt vooral voor trappen en kozijnen. Kwetsbare onderdelen.
 • Schimmel tegengaan | Schimmels kunnen heel lastig hechten aan verf. Dit is belangrijk in een vochtige ruimte als een douche of een badkamer.

Wat doet een binnenschilder?

De werkzaamheden van een binnenschilder zijn ontzettend breed. Dankzij de jarenlange ervaring en diploma’s weet de schilder exact wat hij moet doen. De volgende werkzaamheden kan de binnenschilder voor u uitvoeren:

 • Alle componenten schilderen betreft binnenschilderwerk | Van voorbereidingen tot afwerkingen. Van kozijnen tot plafonds
 • Advies geven | U kunt van tevoren advies vragen voor het schilderwerk in uw woning. De schilder heeft alle kennis in huis om u te helpen
 • Kozijnen schilderen | Van kunststof kozijnen schilderen tot houten kozijnen verven. Kozijnen zijn belangrijk voor de bescherming van uw woning. Het brengt net wat meer werk met zich mee dan bijvoorbeeld het schilderen van een muur. Kozijnen krijgen een speciale behandeling.
 • Deuren schilderen
 • Behangen van muren | Vraag de schilder vooral naar de mogelijkheden
 • Beschadigingen herstellen | De schilder kan oneffenheden wegwerken voordat hij begint met schilderen.
 • Onderhoud schilderwerk | U kunt een onderhoudsabonnement nemen. De schilder komt eens in de zoveel tijd bij u langs om het schilderwerk te controleren en evt. beschadigingen weg te werken. Het schilderwerk blijft op deze manier in topconditie!
binnenschilder
Snel een prijsindicatie?

Om de hoeveel tijd moet ik mijn huis laten schilderen?

Hier valt geen eenduidig antwoord op te geven. Het schilderwerk moeten worden uitgevoerd wanneer de noodzaak er is. Is de verf verkleurd, gaan bladeren of vies? Laat dan het schilderwerk opnieuw uitvoeren.

Meestal gebeurt het om de 7 á 10 jaar. Soms kan het ook langer meegaan, wanneer het schilderwerk regelmatig bijgewerkt wordt.

Type verf

De verf moet watergedragen zijn, dit is verplicht. De verf is minder slecht voor milieu en beter voor de gezondheid dan andere verf. De verf droogt behoorlijk snel en kleurvast. Nog een heel groot voordeel: de verf stinkt niet!

De verf heeft geen geur, dus geen problematiek met een verflucht die lang blijft hangen. De bekendste watergedragen verfsoorten zijn latex en acrylverf. U kunt daarnaast nog kiezen voor de glansgraad; hoogglans of zijdeglans. Het hangt geheel van uw persoonlijke voorkeur af!

Latex spuiten

Verschillende technieken kunnen gebruikt worden voor het binnenschilderwerk. Wilt u een streeploos en baanloos resultaat? Kies dan airless latex spuiten! De verf wordt onder hoge druk aangebracht op uw muren. Doordat de verf wordt verneveld, wordt de verf gelijkmatig verdeeld. Het is wel heel belangrijk dat alles goed afgeplakt wordt.

Alle meubelstukken worden anders ook meegenomen. Dat moeten we natuurlijk niet hebben.

U kunt er ook voor kiezen om te rollen. U hoeft op deze manier niet alles af te plakken. Het rollen geeft soms wel een minder resultaat. U hebt een grote kans op strepen en banen. Dit is bij latex spuiten niet het geval.

Schilderwerk uitbesteden

U kunt uiteraard zelf het schilderwerk uitvoeren. Houdt er wel rekening mee dat het een behoorlijk karwei is waar veel tijd in gaat zitten. Tijd is immers ook geld. U kunt het ook heel betaalbaar laten uitbesteden. Zo weet u honderd procent zeker dat u voor de beste kwaliteit schilderwerk gaat.

Wij zijn al jarenlang actief in de schilderswereld en doen dat nog altijd met veel passie en plezier. We zijn een erkend schildersbedrijf, aangesloten bij de grote brancheorganisaties. Kijk op onze referenties-pagina naar de ervaringen van onze tevreden klanten.

deuren-overschilderen

Kozijnen schilderen en deuren schilderen

Kozijnen en deuren hebben eens in de zoveel tijd ook een nieuwe laag verf nodig. Wanneer u het schilderwerk binnen laat doen aan de wanden en plafonds kunt u er ook voor kiezen om de kozijnen en deuren te laten meenemen.

Dit scheelt behoorlijk in de kosten wanneer u dit bijvoorbeeld apart laat doen. Het hangt uiteraard geheel af van de staat van de kozijnen. Houten kozijnen verdienen extra aandacht, terwijl kunststof kozijnen niet geschilderd hoeven worden. Dit kan uiteraard wel, wanneer u bijvoorbeeld een andere uitstraling wilt hebben.

Korting op schilderwerk

Wilt u flink besparen op de kosten van schilderwerk? Zorg er dan voor dat u meerdere componenten laat schilderen! Hoe meer oppervlakte de schilder moet schilderen, hoe voordeliger het voor u wordt!

Wij houden onze prijzen graag laag, zodat schilderwerk voor iedereen toegankelijk is. Wij hebben daarnaast goede deals met verfproducenten, zo kunnen wij groot en slim inkopen. Onze vakspecialisten staan voor u klaar! Zo maken wij samen met u de klus tot een succes!

Woning opnieuw laten verven

Is het weer tijd geworden om uw interieur te laten schilderen? De plafonds, wanden en zelfs de deuren van uw woning bepalen voor een groot deel de uitstraling. Scheuren en loslatende verf of zelfs verkleuring van uw verf geven aan dat het moment is aangebroken om uw woning opnieuw te laten verven.

Ook bij nieuwbouw moet uw interieur geschilderd worden. Het is verstandig om het gelijk goed te laten doen. Daarom vertellen wij je precies wat je moet weten, van de algemene informatie tot de specifiekere vragen.

Verf heeft niet alleen een mooie uiterlijke functie. Het beschermt uw woning ook tegen slijtage. Uw trap bijvoorbeeld is veel beter beschermd tegen het dagelijkse loopwerk wanneer dit mooi en netjes geschilderd is. Dit maakt binnenschilderwerk een mooie investering waar u nog lang van kunt genieten.

Wat zijn de kosten voor  schilderwerk en hoe lang duurt het schilderen van uw interieur? En wat komt er verder allemaal bij kijken als je je huis laat schilderen?

Zelf uw binnenschilderwerk doen of laten schilderen?

Misschien denkt u, binnenschilderwerk kan ik toch zelf wel verzorgen? Wij raden het u eerlijk gezegd af. Er komt veel bij binnenschilderwerk kijken, wat het een klus maakt die zelfs voor de doe-het-zelver die regelmatig klussen in en om het huis verzorgt, best een uitdaging maakt.

Gaat u deze klus zelf verzorgen, hou er dan rekening mee dat u urenlang aan het verven zal zijn en ook nog eens vele uren aan voorbereiding zal moet besteden. Daar komt nog eens bij kijken dat u waarschijnlijk niet hetzelfde resultaat zult behalen als bij een echte vakman.

Door een professionele binnenschilder in te schakelen, kunt u uw tijd besteden aan de dingen die u leuk vind om te doen, of beter nog, het geld verdienen om het schilderen van uw woning te bekostigen.

Een goede schilder geeft vaak ook een garantie op zijn schilderwerk. Dit geeft u de geruststelling dat u de komende jaren weer zorgeloos kunt genieten van een woning die strak geschilderd is.

spuiten-van-uw-muren

De kosten voor het laten schilderen van uw woning

Uiteraard wil u voordat u de beslissing gaat maken om uw woning te laten schilderen precies weten wat het gaat kosten. Een binnenschilder uw woning laten schilderen is een slimme keuze en een goede investering, maar wat zijn de gemiddelde prijzen waar u rekening mee kunt houden?

Denk aan €25 en €35 per vierkante meter voor het schilderen van uw woning. Laat u de woning spuiten, dan moet u denken aan €5 a €10 euro per vierkante meter. Voor sauswerk betaalt u iets meer, namelijk tussen de €10 en €15 euro.

Kortom, voor vanaf €400 tot €1000 euro kan uw woning geschilderd worden, afhankelijk van de grootte. Wij raden u aan om een aantal vrijblijvende offertes voor uw woning aan te vragen. Op deze manier weet u precies waar u aan toe bent en staat u later niet met uw mond vol tanden. De kosten vallen gelukkig reuze mee en bij het inhuren van een goede binnenschilder heeft u er weer jaren plezier van.

Hoe lang duurt het schilderen van mijn woning?

Het schilderen van uw woning neemt over het algemeen één a twee dagen in beslag. Alles wordt netjes afgeplakt en u hoeft zich nergens zorgen over te maken. Het lijkt misschien een flinke klus, maar een ervaren schilder weet waar hij mee bezig is en kan eenvoudig een inschatting voor u maken.

Spuiten of sausen: de mogelijkheden voor binnenschilderwerk

Ten eerste moet u een keuze maken tussen de methode voor het binnenschilderwerk. Deze bepaalt de kosten en het resultaat.

U kunt kiezen voor latex spuiten of sauzen. Bij latex spuiten is de klus sneller geklaard. Het kost de schilder minder werkuren en u dus minder geld. De kosten liggen over het algemeen lager, maar er wordt wel een dunnere verflaag aangebracht.

Bij sauswerk is uw schilder langer bezig, betaalt u meer maar is het resultaat ook beter. De dekking is beter en oneffenheden worden moeiteloos weggewerkt door een professionele schilder. Dit is dus de beste methode, maar wel de meest arbeidsintensieve methode. Als u veel oneffenheden in uw muren hebt, dan is het noodzakelijk om voor sauswerk te gaan.

De beste keuze is om u te laten adviseren door een schilder. Deze kan voor u bepalen of spuitwerk haalbaar is of dat het beter is om toch voor sauswerk te kiezen.

Wat een binnenschilder voor u uit handen neemt: de werkzaamheden

Er komt meer bij het schilderen van een woning kijken dan u wellicht denkt. Om u een goed idee van de procedure te geven, hebben we alle werkzaamheden op een rij gezet:

Adviseren over de beste methode en de prijs

Een schilder kijkt als eerste welke methode het beste voor uw woning is en wat de grootte van de klus zal zijn. Op basis van deze informatie kan hij u goed adviseren, zodat u een eindresultaat krijgt waar u het meest tevreden mee zal zijn.

Voorbereiden van het schilderen

Veel schilders nemen enorm veel werk voor u uit handen. Van reparatiewerkzaamheden, tot verwijderen van behang, oude verf en schuren en ontvetten.

Ook het afplakken van uw woning en het verplaatsen van meubels hoort bij deze fase van de werkzaamheden.

Schilderen of spuiten

Afhankelijk van de geadviseerde en gekozen methode zal de schilder aan de slag gaan met de klus. Het resultaat van een professionele schilder maakt een groot verschil. Waarschijnlijk zal u even moeten wennen, omdat het verschil zo (positief gezien) groot is.

Schilderwerk onderhouden

Uiteraard kan de schilder ook het schilderwerk voor u onderhouden. Vraag uw schilder naar de mogelijkheden. Vaak is het ook mogelijk om een onderhoudscontract te tekenen, zodat alle voorwaarden duidelijk zijn en u precies weet waar u aan toe bent en de verf van uw woning altijd in uitstekende staat is.

Er wordt vaak niet bij stilgestaan dat verf ook onderhoud nodig heeft. Heeft u bijvoorbeeld een scheur in uw verf? Als u er snel bij bent, dan kan de schilder een klein deel her-schilderen. Des te langer u hiermee wacht, des te meer schade de verf zal ondervinden.

Het is raadzaam om iedere paar jaar uw vaste schilder langs te laten komen om de woning bij te werken.

Wanden laten schilderen

Alleen uw muren laten schilderen? Ook dat is natuurlijk een mogelijkheid. Het verven van uw muren is iets wat u het beste door een professionele schilder kan laten uitvoeren.  Door de klus uit te besteden, hoeft u geen materiaal te kopen, voorbereiding te regelen en heeft u een mooi eindresultaat waar je nog jarenlang van kunt genieten.

Voor het verven van uw muren kunt u ook kiezen uit spuiten of sauzen en de verf die vaak gebruikt wordt is een acrylverf, of een andere verf op waterbasis. Dit is niet alleen verplicht, het heeft ook vele voordelen.

Ken je die penetrante verfgeur die je direct opmerkt wanneer je een kamer inloopt waar net geverfd is? Verf op waterbasis is geur arm, sneldrogend en verkleurt ook nog eens nauwelijks ten opzichte van andere soorten verf.

De trap laten schilderen

Is je trap ook toe aan een renovatiebeurt of moet deze voor het eerst geschilderd worden? Laat dit dan ook gelijk doen terwijl uw muren en plafonds worden geschilderd. Dit is voordeliger en kan dan ook in het onderhoud gelijk worden meegenomen.

De kosten voor het laten schilderen van uw trap zijn afhankelijk van hoeveel trappen u wil laten schilderen en hoeveel uur en materiaal er nodig is. Over het algemeen moet u denken aan tussen de 40 euro en 45 euro per uur en een kostenplaatje van 350 euro tot 800 euro in totaal voor één tot twee trappen, inclusief de materiaalkosten.

Binnen-laten-schilderen

Gratis vrijblijvende offerte(s) aanvragen voor schilderwerk

De markt voor binnenschilderwerk is vrij competitief, maar laat u niet verleiden door te kiezen door de aanbieder met de allerlaagste prijzen. Het is goed om alles te overwegen bij het kiezen van de schilder.

Zowel het gevoel dat u bij de schilderwerk heeft, als de prijs die u ervoor betaalt en het bewijs van professionaliteit.

Ook door naar de website van een professionele schilder te kijken, kunt u vaak veel te weten komen over het bedrijf. Op sommige websites kunt u zelfs onafhankelijke ervaring van andere mensen lezen, om zo te ontdekken wat de ervaringen zijn met uw potentiële schilder.

Afspraak maken met een schilder bij u in de buurt

Tegenwoordig kun je eenvoudig je afspraak online maken bij de meeste schilders. Voor passend advies is een oriëntatiegesprek gewenst.  Nadat uw persoonlijke situatie is beoordeeld, weet u namelijk precies hoelang de klus gaat duren, welke verfmethode er wordt gebruikt en wat het u ongeveer zal gaan kosten. Vraag ook bij ons gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan! 

Schilder-Concurrent
Bauke Klijn

Bauke Klijn

In 1988 zette Bouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!