sikkens vakschilders
klantscore 8.7
de betere schilder

Snel een prijs ontvangen?

  • Kostenloos
  • Vrijblijvend
  • 8,7/10 beoordeling

Badkamer verven

De badkamer verven: wat je moet weten voordat je begint

Het verven van je badkamer is een uitstekende manier om een compleet nieuw uiterlijk aan je badkamer te geven, zonder dat je de tegels van je badkamer compleet hoeft te vervangen. Door de tegels een andere kleur te geven, verander je het uiterlijk van je badkamer en herken je deze niet meer terug. Hierdoor kan je weer helemaal opnieuw genieten van een compleet nieuwe badkamer. Een investering die het geld meer dan waard is!

Wil jij je badkamer (laten) verven? Dan ben je hier aan het juiste adres. Er zijn bij het verven van je badkamer een aantal dingen om rekening mee te houden. Misschien laat je plafond verf wel los en wordt het echt tijd om je badkamer weer aan te pakken? Daarom hebben wij deze gids met alle aandachtspunten op een rij, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

De verschillende stappen bij het verven of schilderen van uw badkamer

Er zijn een aantal essentiële stappen om te doorlopen om ervoor te zorgen dat het schilderen van je badkamer voorspoedig verloopt en je schade voorkomt. Wij vertellen je de belangrijkste tips voor het verven van je badkamer en geven je informatie over de belangrijke stappen.

Afbladderende verf? Verwijder deze voordat je begint!

Heb je last van afbladderende verf in je badkamer? Verwijder de badkamer verf dan eerst voordat je de nieuwe laag gaat verven met bijvoorbeeld een plamuurmes of een staalborstel. Door de badkamer verf eerst te verwijderen, voorkom je rare plekken en gaat de nieuwe verf laag langer mee.

Stap 1: zorg ervoor dat u de elektriciteit heeft uitgeschakeld

Schakel de stroom uit voordat je begint met het verwijderen van de afdekplaatjes van alle stopcontacten in je badkamer. Zorg ervoor dat je zeker weet dat de elektriciteit is afgesloten.

Stap 2: verwijder de schimmel in je badkamer

Heb je last van schimmel in de badkamer? Dan is het van belang dat je deze eerst verwijdert voordat je verder gaat met het verven van de badkamer. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld HG schimmelverwijderaar. Als dit niet voldoende helpt, dan kunt u gebruik maken van schuurpapier.

Stap 3: plak je leidingen en andere delen van uw badkamer die niet geschilderd worden af

Zorg ervoor dat je leidingen en bijvoorbeeld de vloer of andere delen van uw badkamer die u niet schildert worden afplakt voordat u begint.

Stap 4: de badkamer voorstrijken voor een betere hechting

Als de badkamer voor het eerst geschilderd wordt, is het essentieel om voorstrijk aan te brengen. Door sneldrogende voorstrijk te gebruiken kunt u binnen een paar uur al overschilderen en zorgt u ervoor dat de verf veel beter aan de muur hecht.

Stap 5: de randen en hoeken van uw badkamer verven

Begin niet met het makkelijkste, maar het meest uitdagende. Begin met de hoeken en de moeilijke plekken door een kwast te gebruiken.

Stap 6: verf de rest van de badkamer

Als de moeilijke plekken gedaan zijn, is het tijd voor de rest van uw badkamer. Bij ruwe badkamer oppervlaken gebruik je een langharige verfroller en voor egale oppervlakken een kortharige roller voor het beste resultaat.

Stap 7: de tweede laag verf aanbrengen (optioneel)

Is de eerste laag verf nog niet dekkend genoeg? Dit kan zeker als je geen voorstrijk hebt gebruikt het geval zijn. In dit geval breng je nog een tweede laag verf aan.

Stap 8: je bent klaar om de verftape te verwijderen

Ben je tevreden over het resultaat? Dan is het nu tijd om de verftape te verwijderen en te genieten van je nieuwe badkamer. Verwijder de tape direct na het verven om te voorkomen dat je schade aanbrengt aan je geverfde badkamer.

Wat is de beste verf voor badkamers?

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het niet verstandig om reguliere verf te gebruiken in je badkamer. De badkamer is de meest vochtige ruimte in je woning. Het vochtige klimaat van de badkamer zorgt ervoor dat je rekening moet houden met het kiezen van de juiste verf.  Er zijn verschillende soorten verf om te kiezen, dus het is eenvoudig om de verkeerde keuze te maken.

Ga niet voor de meest goedkope verf, maar kies de verf die het beste past bij de omgeving van de warme en vochtige omgeving badkamer.

Badkamer verf voor de tegels

Let op dat je voor de badkamer niet kiest voor basistegelverf. Deze is niet geschikt voor de badkamer. In plaats van deze verf moet u kiezen voor de warmwaterbestendige tegelverf of lak. Door deze speciale verf te gebruiken in je badkamerruimte creëer je het mooiste resultaat en voorkom je problemen.

Badkamer plafond verf

Bij iedere bouwmarkt kan je speciale muurverf voor de badkamer vinden in vele verschillende kleuren. Door een andere kleur te kiezen, geef je jouw badkamer een compleet nieuwe look. De badkamer muurverf kan goed tegen het klimaat van uw badkamer, omdat deze geen vocht opneemt, in tegenstelling tot reguliere verf.

Betonverf is een slimme keuze voor de badkamer

Ook met betonverf kan je in iedere badkamer goed uit. Het kan op zowel de muren als tegels gebruikt worden en is daarmee een enorm praktische keuze en daarnaast ook nog eens een mooie oplossing.

Schimmels gedijen niet goed op de gladde ondergrond van beton. De schimmels kunnen de verf niet doordringen, de verf voorkomt dus problemen en is daarnaast makkelijk schoon te houden.

De badkamer laten verven in plaats van zelf doen

Ben je niet handig of laat je de badkamer liever uitbesteden door een ervaren schilder, die precies weet wat hij doet? Dat is helemaal geen gek idee en over het algemeen een slimme investering.

Zeker als u overweegt om de tegels te laten vervangen, is het een goed idee om eerst eens te kijken naar de mogelijkheden voor het opnieuw verven van uw badkamer. Het laten verven valt namelijk vele malen goedkoper uit en kan net zo veel verschil maken in het uiterlijk van je badkamer.

Om de kosten voor het laten verven van je badkamer te berekenen zijn een aantal factoren van belang: de type van de verf, arbeidskosten en de oppervlakte die geschilderd moet worden.

Hou rekening met een kostenplaatje van tussen de € 15 en 40 per vierkante meter.

Verschillende merken verf en de verschillen

Is er echt een verschil te merken tussen het verven met A-merken en de goedkopere soorten verf? Kan je met de goedkopere verf een identiek resultaat bereiken of moet je hard wegrennen als je een huismerk ziet?

Het spreekt voor zich, maar het verschil is zeker aanwezig. Wanneer je de ene helft van je badkamer met de goedkopere verf schildert en de andere helft met een premium merk, dan zal je het verschil kunnen zien.

Daarnaast dekken de wat duurdere merken beter en hoef je dus minder vaak je badkamer te behandelen, iets waar maar weinig bij stil wordt gestaan, tot het alweer tijd is geworden om de badkamer opnieuw aan te pakken!

Over het algemeen zit het verschil zich in pigment. Bij de duurdere merken zit er meer pigment in de verf en dit soort voor een beter dekkend effect. Dit zorgt voor het zichtbare verschil en maakt het verfresultaat duurzamer.

Als het even kan, wacht dan op een mooie aanbieding bij een bouwmarkt in de buurt. Er zijn regelmatig acties op verf voor de badkamer, dus als je niet in een noodsituatie te zitten, kan je eenvoudig geld besparen op je aankoop én toch kwaliteit verf in huis halen.

De badkamer ventileren en schoon houden: de eisen

Nadat je de badkamer hebt geverfd is het natuurlijk belangrijk dat je deze netjes onderhoud en schoon houdt. Respecteer de verf en ga er goed mee om zodat je er nog jarenlang plezier van hebt door deze tips te volgen.

Badkamer ventileren

Ja, natuurlijk is het makkelijk om een raam open te zetten…als je die hebt natuurlijk! Ben jij een van die mensen die een badkamer hebt zonder raam? Dan kunnen we elkaar de hand schudden.

Badkamerventilator

In dit geval is het essentieel om een badkamerventilator te installeren om je badkamer van voldoende ventilatie te voorzien.

De juiste verf

Zoals we eerder hebben gezegd, zorgt de juiste verf ervoor dat het vocht niet wordt opgenomen in de verf. Daarom is dit essentieel om het vochtgehalte laag te houden.

Laat de deur open na het douchen

Misschien vanzelfsprekend, maar misschien doe jij dit niet. Door je deur open te laten na het douchen, kan de ruimte goed ventileren. Veel mensen sluiten de deur direct na het douchen en geven het geen tweede gedachte meer, maar deze kleine tip kan een groot verschil maken!

Badkamer schoon houden

Poets je badkamer tegels regelmatig met een spons of een borstel, spoel ze om met water en neem te ten slotte af met een doek om ze mooi schoon te houden. Hiermee voorkom je dat bacteriën de overhand nemen en hou je alles mooi en glimmend, waardoor de badkamerruimte iedere dag weer een genot is om in te vertoeven!

Gratis prijsopgave