Behang verven kan dit?

Als uw behang op uw muren niet meer de kleur heeft die u graag zou willen bijvoorbeeld in uw woonkamer of slaapkamers dan zijn er een paar opties:

Wilt u kiezen voor de snelste en goedkoopste manier dan is het behang verven de optie waar u voor zult moeten kiezen.

Op deze pagina vind u alles over de kosten van opnieuw behangen tot aan het overschilderen van uw oude behang laag op uw muren.

Snel een prijsindicatie?

Juiste manier behang schilderen

Als je kiest om je behang over te gaan schilderen moet je er zeker van zijn dat de behanlaag goed vast zit en wel overgeschilderd kan worden.

Maar hoe weet je nou of u uw behang wel kan schilderen?

Sommige types behang kun je echter niet oververven. De soorten behang die voor problemen gaan zorgen bij het verven hiervan zijn de papierbehang soorten.

Glasvezel of ook wel glasvliesbehang genoemd is gemakkelijk te verven en zal ook niet loslaten omdat glasvezelbehang door en door verlijmd is aan uw muren.

Leest u hier alle tips hoe je het beste je glasvezel behang of papier behang zelf of laat verven door een goede schilder en wat de kosten zijn die een schilder berekend voor een schildersklus als deze.

Over behang heen verven

Door over behang heen te laten schilderen door een schilder kan er al snel en goedkoop een schitterend eindresultaat worden bereikt in uw woonkamer, slaapkamers of keuken.

Denkt u er aan om een andere kleur te kiezen omdat het oude behang vlekken veroorzaakt of vergeeld is dan is een kleurenwaaier van Histor of Sigma niet overbodig.

Overschilderen met een nieuwe laag verf van uw behang is dan ook de goedkoopste en snelste oplossing om uw oude of nieuwbouwwoning weer een prachtig uiterlijk te geven.

Lang niet al het behang is geschikt om over te verven. Regelmatig krijgen wij verscheidende vragen van onze klanten binnen over het verven van behang en de mogelijkheden. Denk hier aan vragen als:

Behang schilderen scherpe prijzen

Uiteraard is het goedkoper wanneer u het schilderwerk uitvoert. Wilt u tijd besparen? Dan kan het geen kwaad om schilder in te huren. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn.

De prijzen kunnen wel behoorlijk uiteen lopen. Wij van de Schilder-Concurrent hanteren scherpe prijzen voor de beste kwaliteit.

glasvezel-behang-verven

Hoe verf ik mijn behang?

U bent uw oude behang zat of uw oude behang ziet er niet zo flex meer uit. Waar begin je? Het is allereerst zaak om te kijken of er weekmakers in het papier van uw behang zitten.

Dit is belangrijk om te weten, zodat u behang straks niet gaat scheuren. Week makende middelen zorgen ervoor dat het behang niet snel scheurt.

Hoe kunt u dit controleren? Dat is niet zo ingewikkeld. Maak een klein stuk behang nat. Kijk na een paar minuten of het behang daar los gaat zitten. Gebeurt dit niet?

Dan kunt u het prima oververven. Gebeurt het wel? Dan kunt u het behang niet verven en zal het behang eerst verwijderd moeten worden voor wanneer u een nieuwe laag kunt verven.

Voorbereidende werkzaamheden

Is uw behang geschikt om te laten verven? Dan kunnen we verder naar de tweede stap.

Een belangrijke stap in het schilderproces. Haal de lelijkste vlekken weg van het behang en maakt het behang goed schoon met een sopje en eventueel een ontvetter (mocht uw behang vet zijn).

Mocht het op bepaalde plekken een beetje los zitten (niet door het water, maar door de loop van de tijd).

Dan kan het geen kwaad om het met een beetje behanglijm vast te plakken. Gebruik voor het verven van behang een primer.

Zo blijft de verf goed hechten en zorgt u ervoor dat de verf niet in het behang gezogen wordt.

Plak alles goed af voordat u begint aan de klus. Voorkom tocht. Te snel drogen is nooit goed.

Door een te snel droogproces krijgt u sneller strepen en banen op uw muren. Dat zou zonde zijn.

Snel een prijsindicatie?

Hoe verf ik over behang heen?

Het is belangrijk om goede verf te kiezen voor het overschilderen van behang.

Kies daarom niet voor goedkope verf van de Praxis of de Gamma, maar ga voor kwaliteit: Wijzenol of Sigma.

Muurverf kunt u ook gebruiken voor het overschilderen van behang. Gebruikt u latex? Geen probleem. Maar dan is het wel vaak dat het behang goed is vastgelijmd aan de muur.

Zoekt u een creatieve uitweg? Kies dan voor krijtverf.

Wanneer u met deze verf gaat schilderen is het mogelijk om met krijt over het behang heen te verven.

Merkverf behang

De prijs voor merkverf is vaak wel wat duurder. Toch is het uiteindelijk goedkoper. U bent in een keer klaar omdat de verf van hoge kwaliteit is. Voorkom gezanik achteraf!

Verdeel de verf gelijkmatig met verfroller. Het is vervolgens zaak om de verf baan voor baan op de muren aan te brengen.

Overlap deze banen goed met elkaar, stukken overslaan is nooit een goed idee.

Schrik niet: tijdens het schilderen kunt u de banen blijven zien. Dit zal veranderen wanneer de verf goed is opgedroogd.

Na het schilderwerk

Is het schilderwerk klaar? Dan is het nu een kwestie van drogen. Het is belangrijk om dit proces net te overhaasten.

Wanneer de verlaag droog is kunt u het afplakplastic gaan verwijderen. Het is daarna alleen nog een kwestie van genieten van het nieuwe verfwerk!

Er is een hele kleine kans dat het behang alsnog wat kan loslaten. Laat het eerst goed drogen, daarna kunt u de blaasjes en de bobbels wegdrukken. Doet dit voorzichtig.

U kunt ook behanglijm gebruiken om de losse stukken vast te maken. Breng vervolgens wel een nieuw laagje verf aan.

Type behang

Heeft u vinyl, glasvezel, normaal behang of vliesbehang? Voor vinyl is het mogelijk om over te schilderen.

Met latexverf kunt u er gerust overheen gaan. Dit is ook geldig voor glasvezel, vliesbehang en normaal behang.

Natuurlijk moet het behang wel goed bevestigd zijn. Is dit niet het geval?

Dan kan het behang gaan loszitten wanneer u er met latex over heengaat. Dit komt doordat latex watergedragen is.

Creatieve mogelijkheden

U kunt met behang verven alle kanten op. Zo kunt u gebruik maken van patronen, reliëf of twee verschillende kleuren gebruiken.

Zo krijgt u meer afwisseling in uw huis. Krijtverf is tevens een leuke oplossing. Het resultaat mag er op die manier zeker zijn.

Schilder inhuren behang verven

Bent u benieuwd wat een schilder voor u kan betekenen? 

Vraag dan vandaag nog gratis en geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Dit scheelt u een hoop werk en u kunt uw persoonlijke voorkeuren aan de schilder voorleggen; zo heeft u straks het beste resultaat en kunt u nog jarenlang genieten van het mooie schilderwerk in uw woning. 

De Schilder-Concurrent is een schildersbedrijf in Amsterdam en omgeving. Onze schilders zijn gediplomeerd en enthousiast.

Samen met u maken wij uw klus graag tot een succes!

Twee dingen voordat je begint met behang verven…

Zorg ervoor dat je behang goed vastzit!!!

Het is essentieel dat je behang goed vastzit voordat je begint.

Controleer dit natuurlijk eerst. Zo niet, dan is dit eenvoudig op te lossen door een goede behanglijm te gebruiken om het behang weer stevig te bevestigen.

Wees niet spaarzaam met de lijm, het is belangrijk dat het goed vastzit. Zorg ervoor dat je de behangdelen goed aandrukt.

Afwasbaar  behang en papierbehang: niet geschikt voor behang verven

Hou er rekening mee dat afwasbaar behang en sommige andere soorten, zoals bijvoorbeeld papierbehang, niet geschikt zijn voor verven.

Deze bevatten namelijk een laag waarop verf niet goed kan hechten.

Er is gebruik gemaakt van weekmakers om het behang soepel te maken, waardoor verf niet goed hecht en er een kleverig effect ontstaat.

Bij papierbehang is er juist grote kans op blaasvorming.  Test daarom eerst je behang uit op een klein stukje.

Vliesbehang en glasweefselbehang zijn daarentegen de beste soorten behang om over te verven.

Heb je een van deze soorten behang in je woning? Dan kun je lekker en met zekerheid aan de slag met het verven van je behang.

Mijn behang is niet geschikt om over te verven wat nu?

Als uw behang toch niet geschikt is voor oververven, dan kunt u het behang natuurlijk alsnog verwijderen en een nieuwe verflaag aanbrengen om uw interieur een volledige make-over te geven.

mdf-schilderen

Voorbereiding behang verven

Als je gaat verven, is het belangrijk dat je de juiste maatregelen neemt om schade aan je meubels en andere dierbare producten te voorkomen.

Bescherm uw vloer en plak de randen af om verfspetters te slim af te zijn.

Maak uw behang ten slotte goed schoon voordat u begint. Dit kun je eenvoudig met een microvezeldoek of een spons en ontvetter doen.

Is je ruimte goed geventileerd? Zo niet, neem dan maatregelen. Als je gaat verven is het belangrijk dat de ruimte genoeg geventileerd is, maar dat er geen tocht ontstaat.

Behang schuren voor het mooiste eindresultaat

Voor het beste resultaat is het slim om je behang licht op te schuren zodat de muurverf zich beter kan hechten en eventuele vormpjes uit het behang niet door de verf komen.

Gebruik een fijne korrel zodat u het schuurpapier veilig glad maakt. Een korrel tussen 200 en 260 is een veilige marge om aan te houden.

Het schuren doet u het beste met de hand, gezien de fijne structuur van het behang.

Bij het schuren komen deeltjes stof in de lucht, hiervoor is het aan te raden om een stofmasker aan te schaffen, zodat u geen nare neveneffecten merkt

Rollers en kwasten: een grote vachtroller en kleine blokkwast

Bij het verven van uw behang is het proces voor verven eigenlijk nagenoeg hetzelfde als bij het verven van uw muur, het voelt alleen net iets anders.

Gebruik voor de grote oppervlakten daarom een grote vachtroller. De hoeken en randjes pak je aan met een kleine blokkwast.

Hierdoor is uw klus goed te overzien en heeft u een mooi eindresultaat.

Alle benodigdheden op een rij: behang verven

 • Schilderstape
 • Zeil om af te dekken
 • Schuurpapier
 • Muurverf
 • Verfbak
 • Primer
 • Een grote vachtroller
 • Een (kleine blokkwast)

Verfmateriaal bewaren

Het kan zijn dat je een tweede laag moet aanbrengen. In dat geval moet je je verfmateriaal in de tussentijd goed bewaren, zodat het materiaal niet verloren gaat.

Spoel de roller en kwast goed uit met water onder de kraan en bewaar het materiaal luchtdicht.

Ook de verfbak moet je goed afspoelen zodat alle verfresten zo goed mogelijk verwijdert zijn.

Op deze manier hou je jouw verfmateriaal in goede conditie tussen het aanbrengen van de verschillende lagen en kun je het materiaal wellicht zelfs nog eens gebruiken in de toekomst.

Primer voor je behang aanbrengen

Het is het  beste om je behang eerst met een primer te voorbereiden. Dit maakt het verven een stuk eenvoudiger en  zorgt ervoor dat de verf goed pakt.

Als je de primer hebt aangebracht, moet je ongeveer 4 tot 7 uur wachten totdat je de verf kunt aanbrengen.

Het behang verven kan beginnen: de werkmethode en verschillende stappen

Je hebt de juiste voorbereidingen getroffen; je kan nu aan de slag! Hieronder leggen we je precies uit wat je moet doen.

Volg dit stappenplan voor het mooiste resultaat.

 1. Bescherm je meubels en andere producten met schilderstape en zeil.
 2. Begin met het verven van de randen en hoeken.
 3. Klaar met de randen en hoeken? Pak de grote vachtroller, rol hem door de verfbak met muurverf, begin bovenaan en werk naar beneden.
 4. Verf het behang voor het mooiste resultaat van strook tot strook en pak steeds een stukje van de vorige strook mee.
 5. Breng de verf niet te dik aan om haarscheurtjes te voorkomen. Heeft u per ongeluk een dikke laag aangebracht? Ga hier dan overheen met een dunne laag verf.
 6. Verwijder de schilderstape.
 7. Laat het verf goed opdrogen.
 8. Bekijk of er een tweede laag aangebracht moet worden zo ja,
 9. Breng dan de schilderstape wederom aan en begin opnieuw.

Ga lekker aan de slag met het verven van uw behang!

Nu weet je alles wat je moet weten voor het mooiste resultaat bij het oververven van jouw behang.

Ga naar de bouwmarkt, haal alle benodigdheden en ga lekker aan de slag; een nieuwe kleur in jouw woning kan ontzettend veel invloed hebben op de uitstraling van je woning en zelfs jouw eigen gemoed.

Stel je eens voor dat je straks thuiskomt en direct gelukkig wordt van de nieuwe kleur in je woning.

Het is een klus van slechts een dag, of hoogstens twee, maar je hebt weer jaren plezier van jouw geverfde behang.

Over het algemeen moet deze slechts eens in de drie á 5 jaar worden overgeschilderd om de mooie kleur te bewaren.

Maar wie weet, wil je tegen die tijd wel weer een hele andere mooie kleur. Waar wacht je nog op?

Behang laten verven: het overschilderen uitbesteden

Aan het proces van het overschilderen van je behang zitten nogal wat haken en ogen.

Als je handig bent en overal goed rekening mee houdt, dan is de klus goed te doen voor iedereen die zich er goed voor inzet.

Ben je iemand die vaak een stap in het proces overslaat, twee linkerhanden heeft en geen idee heeft welk type behang je überhaupt hebt gekocht?

Dan is het waarschijnlijk verstandig om een professional in te schakelen voor jouw schildersklus.

Je kunt natuurlijk een aantal offertes aanvragen, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken en een gedegen keuze kunt maken uit de beste specialist.

De prijzen kunnen nogal eens verschillen, evenals de kwaliteit en professionaliteit van de schilders.

Vragen & Antwoorden

Welk behang kun je wel of niet verven?

Niet elk behang is geschikt voor een schilderslaag. Papierbehang geeft vaak problemen en laat los. Glasvezelbehang daar in tegen is makkelijker te verven. Leest u hier alles over de kosten van een behanger of het over schilderen van behang.

Wat kost behang laten schilderen per m2?

De prijzen van schilderwerk worden ( vooral als het om muren of plafonds gaat ) per vierkante meter berekend. Leest u hier alle prijzen van schilderwerk.

Hoe moet je behang schilderen?

Het is belangrijk dat het behang op uw muren goed vast zit. Als dit niet het geval is dan kunt u uw behang niet overschilderen. leest u op deze pagina alles over het schilderen van behang.

Schilder-Concurrent
Bouke Klijn

Bouke Klijn

In 1988 zette Bouke de Schilder-Concurrent b.v op. Het bedrijf groeide uit naar een groot schildersbedrijf.

Lees verder
Schilder-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!